premium
Då vi med besked har gått in i en tidsålder där våra digitala liv störs av både kriminella och andra element är ett bra skydd oerhört viktigt. Frågan är om de moderna säkerhetssviterna antar utmaningen.
I TESTET:
- Bitdefender – Total security 2018
- F-Secure – Total säkerhet och sekretess
- Kaspersky – Total Security
- Norton – Security Premium 22.10.1.10
- Mcafee – Livesafe 2018
- Trend Micro – Maximum Security
- Webroot – Internet Security Complete
Så testade vi
För varje år som går ökar vikten av ett mer komplett skydd. Detta skydd bör även sträcka sig över så många enheter och operativsystem som bara möjligt. Detta för att undvika att eventuella bakvägar in till våra nätverk blottas. Då vi även använder enklare enheter får skyddsprogrammen heller inte ta så mycket resurser i anspråk.
Samtliga funktioner som erbjuds har testats, men fokus har legat på att hitta, blockera och ta bort olika former av skadlig kod.
De olika säkerhetssviterna har således testats både på en mer standardiserad dator och på en betydligt klenare utrustad NUC. Förutom detta har vi använt enheter med IOS och Android som operativsystem.
Samtliga funktioner som erbjuds har testats, men fokus har legat på att hitta, blockera och ta bort olika former av skadlig kod. För att lyckas med detta använde vi ett externt medium med en blandning av virus, gisslanprogram och både kända och okända webbplatser som innehöll olika hot. Denna enhet har direktanslutits, anslutits via en lokal webbserver och även anslutits som en infekterad iso-fil till en virtuell maskin.
Förutom dessa undersökningar mättes även programmens inverkan på prestandan, både när programmen kördes passivt i bakgrunden och när de aktivt arbetade med att rensa infekterade filer. Likaså mätte vi tiden det tog att köra en grundläggande snabbskanning samt en fullständig skanning.
Samtliga fynd och funktioner som skilde ut sig lite extra, såväl positivt som negativt, har rapporterats löpande i texten.
Ett avskräckande exempel ur verkligheten
En intressant anekdot i detta sammanhang är att vi under våra tester fick besök av ett mellanstort företag. De hade en standardlösning med en relativt bra brandvägg samt ett antivirusprogram på varje dator och server. För att göra en lång historia kort ansåg detta företags ledning och IT-avdelning att skyddet var tillräckligt. För att bevisa detta tilläts vi att använda vår preparerade externa enhet för att se hur bra skyddet var på en av de mindre avdelningarna. Efter en mycket kort stund hade alla enheter infekterats med ett flertal varianter av skadlig kod. Än mer intressant var att när vi sedan skulle åtgärda dessa hot, så upptäcktes flera andra hot såväl på servrar som på merparten av de anslutna enheterna. Efter lite vidare sökande visade det sig att roten till detta var två användare, en som delvis arbetat hemma med en oskyddad dator och en som tilläts använda externa enheter utan att dessa först kontrollerades.
En av de testade säkerhetssviterna hade kanske inte kunnat lösa allt detta, men risken att få in skadlig kod hade varit lägre. Likaså hade det varit lägre risk att den skulle kunna sprida sig inom nätverket. Detta, om något, visar verkligen på vikten av mer kompletta skyddslösningar.
Din personliga nedladdningslänk av PDF:en blir tillgänglig så snart din betalning verifierats. Det sker direkt om du betalar med PayPal/kort, men manuell hantering krävs för dig som betalar med Swish, vilket innebär att du får vänta till dess att vi behandlar din beställning. Nedladdningsfunktionen är under utveckling, tveka inte att höra av dig till datormagazin@datormagazin.se om du stöter på eventuella problem. Du som är prenumerant kan läsa samtliga e-tidningar via Ztory, läs mer här: https://www.datormagazin.se/e-tidningen