(Nyheten uppdaterad 2008-10-08 kl 13:37). Den 9 oktober invigs Sveriges snabbaste civila dator, som är avsedd för klimat- och turbulensforskning, på KTH. Operativsystemet är Linuxdistributionen CentOS 5.2.
Superdatorn, som kallas Ekman, kommer att beräkna och lagra data som kommer att användas av forskargrupper vid Stockholms universitet, KTH, och SMHI. Superdatorn är ett kluster som består av 1 268 Dell SC1435 1U-servrar, med vardera två fyrkärniga AMD Opteron 2354-processorer och 16 gigabyte internminne. Mätt i prestanda ger de 10 144 processorkärnorna cirka 69 teraflops.
Produktionsnätverket som Ekman ingår i är ett full-bisection DDR Infiniband, med en teoretisk punkt-till-punkt-bandbredd på 2 gigabyte per sekund, men den effektiva bandbredden kommer att bli cirka 1,4 gigabyte per sekund. Valet av Linux som operativsystem för Ekman tycks på marknaden inte vara så förvånande.
– För närvarande är Linux det naturliga valet för beräkningsresurser av klusterkaraktär. Linux är just nu den mest etablerade miljön för såväl användning som drift av den här typen av system, säger Daniel Ahlin, Systemingenjör på KTH.
– Det är vanligt att Linux körs både på superdatorer och på netbooks. Det visar att Linux har en stor bredd, säger Anders Lindbäck, ordförande i Svenska Linuxföreningen.
Superdatorn Ekman kommer att bli Sveriges snabbaste civila superdator. Försvarets radioanstalt, FRA, har i skrivande stund Sveriges snabbaste superdator, med 13 728 processorer och 54 912 processorkärnor. Men den maskinparken är militär, inte civil.
Med klimatforskningen hoppas KTH och SMHI kunna öka förståelsen för hur människan påverkar jordens klimat och turbulensforskningen ska bidra till att förbättra energieffektiviteten i tekniska tillämpningar, som till exempel förbränningsmotorer och flygplan.
Inom båda forskningsområdena ger den nya datorn helt nya möjligheter att simulera de komplexa förlopp som styr klimatet och turbulent strömning.
Av: Mats Andersson