Vi konsumerar allt mer underhållning via våra mobiltelefoner och andra bärbara enheter. Detta gäller inte minst video, där moderna lösningar för strömmande video ställer allt högre krav på bandbredd. Det i sin tur gör att vi får se innovationer kring komprimering av video, från MPEG-2 till MPEG-4 (som också kallades Xvid och Divx). Därefter fick vi H.264, och efter det H.265 som kanske är mer känd som HEVC. Gemensamt för alla är såklart att de blir bättre och bättre på att komprimera video, där sistnämnda är bäst på att komprimera 4K-material.
Att bygga en codec för video är inte helt trivialt men två svenska killar har fått till det och skapat XVC. Grovt förenklat använder deras lösning HEVC-teknik men med extra funktioner ovanpå. Detta ska göra lösningen cirka 20 procent bättre än HEVC, lite beroende på typ av indata. HEVC är känt för att vara ungefär 50 procent bättre än H.264, så det lovar gott.
Denna codec innehåller funktioner som kan aktiveras eller inaktiveras för olika delar av videoströmmen. Den stöder videoformat från 256 x 144 pixel och upp till 16K-video. Den är gratis för icke-kommersiell användning. Det finns också stöd för DRM för att på så sätt skydda innehåll. Koden finns tillgänglig i sin helhet på https://github.com/divideon/xvc. Den är utvecklad i C++ 11 och Cmake används för att bygga. Det finns ett programmeringsgränssnitt mot Xvc definierat i ett par header-filer.
Företaget bakom XVC heter Divideon och grundades 2017 av två personer. En av dem arbetade för Ericsson och har ägnat sig åt forskning kring videokomprimering sedan 2007 (och deltog även i utvecklingen av HEVC). Den andra grundaren är doktor vid KTH och har ägnat sig åt videokomprimering sedan 2010.
Av Patrik Brinkhäll
Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 3-2018 finns i butik och i vår webbshop på https://shop.datormagazin.se).