Intresset för kryptovalutan bitcoin ökar i takt med kursen och stora serverhallar byggs enbart för utvinningen, vilket kostar mycket energi.
Kursen för bitcoin har stigit rejält det senaste året och en enda bitcoin är nu värd mer än 130 000 kronor. Det innebär också att energiförbrukningen för att gräva bitcoin har drivits till enorma nivåer. Bitcoingrävning förbrukar nu mer än 30 terawattimmar globalt, vilket är högre än den enskilda energianvändningen i 159 länder.
Enligt bloggen Digiconomist, som analyserar och diskuterar bitcoin och annan kryptovaluta, överstiger energiförbrukningen för all bitcoinbrytning nu vad som används av länder som Irland, Ungern, Oman och Libanon. Bitcoin använder ungefär lika mycket kraft som hela landet Marocko och något mindre än Bulgarien. Om Bitcoin var ett land skulle det ligga på 61: e plats i energiförbrukningslistan.
Till skillnad från en vanlig valuta som dollar eller euro kan bitcoin bara utvinnas genom att köra komplicerade beräkningar på datorer. Den totala mängden bitcoin ökar kontinuerligt, men kommer aldrig att överstiga 21 miljoner i antal, vilket kommer att inträffa inom några år. Detta är också vad som drivit kursen i höjden och lockat till utbyggnad av utvinningssystemen och ännu högre energianvändning.
Kostnaden för hårdvaran är hög, men det är också kostnaden för att hålla den igång. Därför är många bitcoinutvinningsverksamheter baserade i länder med lägre energikostnader. En studie från University of Cambridge tidigare i år uppskattade att 58 procent av bitcoingrävningen äger rum i Kina. Det betyder också att mycket av energiförbrukningen för bitcoin kommer från smutsiga källor som kol.