Med ökad säkerhet, enterpriseklassad hantering och längre garanti tar AMD Ryzen till företagsmarknaden. Datormagazin rapporterar från New York och lanseringen av AMD Ryzen Pro.
Av Patrik Wahlqvist
Företagsversionen av AMD:s Ryzen-kort lanserades den 31 augusti, som nästa steg i AMD:s kavalkad av nya modeller. Prosumerkortet heter kort och gott Ryzen Pro.
Till skillnad från Ryzen som lanserades lite stötvis kommer hela Pro-flottan på en gång. Pro-serien består av sex olika modeller. (Se bild nedan för grundläggande jämförelse.) Vi var på plats på Manhattan i New York när den nya serien lanserades, där vi även fick en inblick i senaste tillskottet i AMD:s professionella grafikserie – Radeon Pro SSG.
Säkerheten har i dag kommit till ett läge där funktionen ska vara en självklarhet och inte ett tillval.
Säkerheten i alla led
Grunden till Ryzen Pro är densamma som tidigare lanserade Ryzen i form av bland annat; AMD:s SenseMi, Precision Boost, Extended Frequency Range och Neural Net Prediction samt stöd för ECC med mera.
Promodellerna har dock nya integrerade säkerhetsfunktioner. Något som AMD gärna pratar om och jämför med konkurrenten Intel.
– Säkerheten har i dag kommit till ett läge där funktionen ska vara en självklarhet och inte ett tillval som slutkunder måste betala extra för, säger Kevin Lensing, CVP och GM för client computing på AMD.
Det Kevin syftar på är att Intels hela i3-serie, inklusive ingångsmodellen för i5-segmentet, saknar integrerade säkerhetsfunktioner.
I Ryzen Pro kan vi dela in säkerhetslösningen i fyra huvudområden: GuardMI som är namnet på själva tekniken, TSME minneskryptering, Windows 10-integration där Ryzen Pro som första processor har stöd för samtliga av Windows 10 Enterprise klassificerade säkerhetsmöjligheter samt stöd för fTPM och TPM2.
Men vad är egentligen TSME?
För att du ska få en grundläggande förståelse för TSME, som har sin grund i Zen-arkitekturens krypteringsteknik, ska vi försöka oss på en enkel förklaring. Vi jämför med traditionell minneshantering.
Många använder idag kryptering på sina förbindelser och på den data som lagras på lokala diskar. Men när denna data flyttas från disk till processor och minne så sker detta i okrypterat format. Det gör det möjligt för utomstående att komma åt och lyssna av denna data, en risk som blir än större med nyare NV-minnen som behåller data även efter det att strömmen stängs av.
Genom Secure Memory Encryption eller kort och gott SME, en av två tekniker i Zen-arkitekturen, så används en dedikerad 128-bitars AES-krypteringsmotor vid både läsning från och skrivning till minnet vilket minskar risken för dataläckor. Som alltid när det kommer till kryptering så tar denna en del av processorns resurser i anspråk. Enligt AMD ska detta begränsas till maximalt tre procent av den totala kapaciteten, vilket måste anses som ett förhållandevis rimligt pris att betala för den ökade säkerheten.
Ryzen Pro – Övervakning, garantier och prestanda
Samtliga av Ryzen Pro-modellerna har även integrerat stöd för AMD:s övervakningsprotokoll Dash. Det gör det möjligt att fjärrövervaka och fjärrhantera systemet via diverse industrianpassade standarder. Dessa utvecklas normalt av de olika PC-tillverkarna och ser vi till de första partnerlösningarna från Dell, Lenovo och HP så kommer de att integrera Dash i sina managementprogram. Det gör att hela flottan av både Intel- och AMD-baserade lösningar kan hanteras från ett gränssnitt. Även detta är en funktion som saknas i de enklare modellerna från Intel.
AMD garanterar att de chip som nu lanseras kommer att vara tillgängliga i minst två år utan förändringar i de grundläggande programmen. Tanken är att företag ska kunna känna sig trygga med sin investering. Processortillverkaren har även utökat garantierna för Ryzen Pro, från 12 månader gällande konsumentversionerna till 36 månader.
Går vi så över till prestandan så ser vi ganska snart vinsterna av det högre antalet kärnor och trådar som AMD:s processorer ger jämfört med Intels modeller i samma priskategori. Under våra, relativt korta tester i New York, så var det två delar som utkristalliserade sig:
- Vid lätt till moderat belastning så är skillnaden mellan Intels och AMD:s processorer vid samma prisnivå i det närmaste obefintlig både gällande prestanda och energiförbrukning. Detta till stor del beroende på att systemen inte hinner dra nytta av alla kärnor full ut.
- Vid tyngre belastning i Photoshop CC, Blender och beräkningar av stora datauppställningar i Excel var bilden en helt annan, där vi i sämsta fall, för Ryzen Pro 3 uppmätte en vinst på cirka 10 procent jämfört med Intels i3 . I bästa fall var snittvinsten på cirka 42 procent jämfört mellan Ryzen Pro 7 och Intel i7.
Slutsatsen av detta var att vi antingen kunde optimera systemet för att slutföra en uppgift snabbare jämfört med Intels motsvarighet eller att vi kunde påbörja ytterligare ett parallellt arbete utan att inverka på det initiala programmets belastning eller tid till färdigställande.
En stor del av denna prestandavinst uppnås tack vare AMD:s nya större cache och teknikerna Smart Prefetch samt Neural Net Prediction. Genom dessa AI-baserade tekniker kan processorn på ett intelligent och träffsäkert sätt förutspå vad vi kommer att efterfråga i nästa steg och förbereda denna data i ett tidigt skede. Detta är även en av grundanledningarna till att vi hittar 16 megabyte L3-cache ända ner på Ryzen Pro 5-processorerna, vilket ska jämföras med enbart sex megabyte för Intels i5-serie.
Radeon Pro SSG – ett grafikkort med två terabyte minne
Slutligen presenterades även nya grafiklösningar baserade på Radeon Pro. Den första produkt som även tidigare visats upp var WX9100. Detta är ett kort med 16 gigabyte HBC ECC-minne och en minnesbandbredd på 484 gigabyte per sekund och upp till 12,3 TFLOPS samt stöd för 6,4K-skärmar via Displayport. Men det kort som ådrog sig klart mest uppmärksamhet är helt nya Radeon Pro SSG (bilden överst) vilket är marknadens första workstationkort med massiva två terabyte SSG-minne. Det sätter helt nya spelregler för alla krävande områden som vetenskaplig visualisering, arbete med komprimerad video på upp till 8K eller alla former av så kallad deep learning.
Kan rendera flera 8K-strömmar i realtid
Tack vare den interna kommunikationen som sammanbinder kortets 16 gigabyte stora HBC-minne via en speciell PCIe-brygga till det NVMe-baserade SSG-minnet skapas en enorm cache. Den kan hålla extremt stora projekt direkt i minnet, utan att behöva belasta CPU eller diskar i den utsträckning som dagens lösningar. Den interna prestandan ska enligt förhandssiffror ligga på upp till åtta gigabyte per sekund vid läsning och sex gigabyte per sekund vid skrivning, vilket är mer än tillräckligt för att i realtid rendera multipla 8K-strömmar.
Detta är något som vi, efter att ha tittar närmare på den interna arkitekturen och även gjort egna tester kommer att återkomma till i kommande nummer av Datormagazin.
Slutligen så presenterades även en kort inblick i kommande lösningar baserade på Zen 2- och Zen 3-arkitekturen. Den förstnämnda planeras att lanseras inom en 12–18-månaders period och kommer att baseras på sju nanometers arkitektur och den sistnämnda på sju nanometer eller mindre ska lanseras år 2020. Om planerna förverkligas, och de förväntade prestandaresultaten håller, så kan vi bara konstatera att Moores lag lever kvar. I varje fall inom AMD.