Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. En liten smak av föregående nummer 6 (nummer 7 finns i butik) får du nedan.
Av Patrik Brinkhäll
Överallt matriser
Det här är en tjänst på nätet som lite missvisande kallas för Matrify. Vad det handlar om är en fullfjädrad databas som kan innehålla tabeller och relationer. Dock är gränssnittet inte vad vi är vana vid, utan det är ett renodlat webbgränssnitt som kan föra tankarna till kalkylprogram som Excel och Google Sheets.
Filtrering av poster i en tabell sker blixtsnabbt. Du skriver in vad du vill filtrera på ovanför fälten i fråga, urvalet sker i realtid. Därefter kan du spara filtret och återanvända det med ett klick och lika enkelt är det att visa eller dölja kolumner i tabellen. Det går även att dela tabeller med kollegor eller vänner på stan och styra exakt vad de ska kunna göra. Data kan både importeras och exporteras i csv-format.
Att redigera en post i databasen sker föga förvånande också med ett klick. Då visas ett formulär som även kan innehålla länkar till andra tabeller och deras poster. Det går också att skapa regler för hur dina data ska se ut. Det här fungerar på alla typer av enheter och anpassar sig därefter. Det finns även ett API som gör att du kan anpassa precis hur du vill.
Vill du använda Matrify i molnet kostar det fem dollar per användare och månad. Samma prislapp gäller om du vill köra egen server i källaren. En dedikerad server hos Amazon kostar från 75 dollar per månad. Kör du däremot en molnversion kan den användas gratis av tre användare och ha upp till 300 poster. Det finns ett antal videoklipp på Youtube som visar hur systemet fungerar.
Kod för kodare
Behöver ni anställa duktiga utvecklare men känner att ni inte riktigt har kunskaper nog att ta reda på vad vederbörande behärskar? Eller är du bara en helt vanlig DMZ-läsare som vill testa dina kunskaper i ett antal olika programmeringsspråk? I båda fallen är Leetcode lösningen! Du skapar ett konto och därefter finns ett bibliotek med 450 problem att lösa i elva olika programmeringsspråk eller system.
Detta inbegriper C, C++, Java, Python, C#, Javascript, Ruby, Swift, Go, Bash och MySQL. Det finns problem att lösa inom olika områden som algoritmer, databaser, kommandotolkar och systemdesign.
Det finns även kursmaterial, som i skrivande stund begränsar sig till studium kring algoritmer. På tal om studiematerial finns det två böcker som vardera beskriver 50 lösningar på problem som finns på webbplatsen. Själva webbplatsen är gratis att använda, men böckerna kostar mellan 15 och 49 dollar. Det går även att fuska och se lösningarna direkt, men det är förstås ingenting som vi DMZ-läsare ägnar oss åt.
Sov sött med Napflix
Som namnet antyder är det en webbplats med sövande innehåll, eller om vi ska kalla det rogivande. Det handlar om videoklipp som medicin för själen, eller vad man nu har för bevekelsegrund för att njuta av sådant här material. Innehållet kommer från Youtube, så det är förpackningen som är ny. Det går att sätta en timer eller att aktivera ett ”siesta läge”, vilket gör att klippet repeteras i evighet.
Det finns videoklipp i ett tiotal olika kategorier som sport, musik och avslappning. Detta med avslappning är också anledningen till denna webbplats uppkomst. Uppenbarligen hade de två upphovsmännen bekymmer med att slappna av, och sagt och gjort, så hittade de på Napflix.