SSD Plus är ett bekant varumärke från lagringsjätten Sandisk, men rymmer trots det flera nyheter. Utan att uppdatera produktnamn eller etikett har nämligen tillverkaren genomfört stora ändringar under huven.
Framtiden för Sandisks eget varumärke på SSD-marknaden är i dagsläget något oviss. Tillverkaren har köpts upp av hårddiskgiganten WD, som numera även säljer SSD-enheter under sitt eget varumärke, exempelvis WD Blue och WD Green. I nuläget konkurrerar därmed företaget på sätt och vis med sig själv, då en av WD-modellernas konkurrenter i budgetsegmentet är just Sandisk SSD Plus.
En smyguppdatering till TLC
Modellen vi testar i det här fallet har beteckningen G26. Med andra ord är det i själva verket en ny SSD, som invändigt skiljer sig markant från den ursprungliga SSD Plus-modellen från år 2015. Trots detta är det sällan G26-beteckningen faktiskt syns i butikslistningar, så för dig som köper en Sandisk SSD Plus idag är det svårt att avgöra om det rör sig om den äldre varianten eller den nya G26-modellen.
Den kanske största skillnaden är att nya SSD Plus använder sig av TLC, vilket innebär att varje lagringscell kan lagra tre bit data. Detta står i kontrast till den äldre utgåvans MLC, som kan lagra två bit per cell. Övergången till TLC innebär att det går att lagra mer information på samma yta, men inte utan kompromisser. Dels är TLC i regel långsammare än MLC, och dels slits TLC snabbare än MLC. Det är av dessa anledningar som MLC används i prestandamodeller idag, medan TLC används i budgetmodeller.
Det här är inte en SSD tänkt att användas för masslagring, och därför lägger vi desto mer fokus på läsning och skrivning av slumpmässiga data. Det innebär data som ligger utspridda över flera ställen på SSD:n, istället för i en enda kontinuerlig slinga (sekventiella data). Medan sekventiella data förekommer exempelvis när du sparar video eller musik, så är det slumpmässiga data som främst avgör hur snabbt du kan öppna program och använda operativsystemet.
Ack så långsam
Tyvärr är mätresultaten inte smickrande, trots SLC-cache. När vi gör en testläsning i Iometer 1.1 med slumpmässiga data och lågt ködjup (queue depth, eller QD) visar sig enheten vara avsevärt långsammare än många andra budgetenheter, såsom Adata SP550, Kingston UV400 och Crucial MX300, som samtliga är i ungefär samma prisklass och använder TLC-flash.
För att även väva in sekventiell prestanda kör vi ett verklighetssimulerande test som spelar upp ett antal timmars intensivt kontorsarbete på enheten, med ord- och kalkylbladsbehandling, webbsurf och e-post. Här är merparten av överföringarna slumpmässiga, men testet innefattar även stora delar sekventiella data. Tyvärr är resultatet fortfarande inte något att hurra för. SSD Plus G26 fortsätter kvala in som en av de långsammaste enheterna vi har testat hittills.
Som användare kan du komma att uppleva en hackig och oregelbunden prestanda.
Anledningen tycks vara att Sandisk inte använder något arbetsminne i sin SSD, utan förlitar sig helt på SLC-cache för att hålla uppe hastigheten. Det innebär att SSD:n klarar av att leverera prestanda endast i etapper innan cachen fylls och prestandan går ner i botten. Som användare kan du komma att uppleva en hackig och oregelbunden prestanda.
Vad som däremot är positivt är att SSD Plus G26 är mer strömsnål än sin föregångare. Enheten är en av de minst strömtörstiga vi har testat hittills när den är i vila, och den totala effektförbrukningen är mycket låg för samtliga belastningstyper vi undersöker, både vid läsning och skrivning. Det innebär tyvärr inte att den kan klassas som energieffektiv vid faktisk användning. Eftersom den är så pass långsam tar den också längre tid på sig att avsluta en given uppgift, och konsumerar därför i slutändan förhållandevis mycket energi jämfört med konkurrenterna.
En kompromiss som inte lönat sig
Vi förstår varför Sandisk har valt att införa designförändringarna i G26. Priserna på Nand-flash ökar, även för aktörer som Sandisk som har egen tillverkning, och konkurrensen i budgetsegmentet är stenhård. Att hålla nere kostnaderna innebär därför oundvikligen kompromisser idag.
Med det sagt är Sandisk SSD Plus G26 en nitlott för dig som konsument. De kompromisser som gjorts har inte heller lett till en tillräckligt attraktiv prisbild. SSD Plus kostar i nuläget ungefär lika mycket som konkurrerande alternativ såsom Adata SP550, Crucial MX300 eller Samsung 750 Evo, som samtliga presterar betydligt bättre.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Sandisk, www.sandisk.com
Cirkapris: 1 400 kr inkl. moms, 1 000 kr exkl. moms
Lagringskapacitet: 480 gigabyte
Format: 2,5 tum
Gränssnitt: SATA
Styrkrets: Silicon Motion SM2256S
Minne: Sandisk 15 nm Toggle TLC
Funktioner: Trim
Garanti: 3 år