Trots påtaglig övergång till PCI Express fortsätter prestandakriget även när det gäller SATA-gränssnittet. Kingstons senaste entusiastmodell har en ny Phison-kontroller under huven.
Marknaden för SATA-baserade SSD-enheter kan i huvudsak sägas vara uppdelad i två segment. Dels finns ett budgetsegment med fokus på maximal lagring per krona (med enheter som Kingston UV400 och OCZ Vector 150), dels ett prestandasegment som pressar gränssnittet till dess gränser (med exempel som Sandisk Extreme Pro och Samsung 850 Pro). Kingston HyperX Savage är i sin tur tänkt att hitta mark någonstans där emellan.
Bakom det svartröda ytterhöljet sitter en PS3110-S10-kontroller från Phison. Det är en kontroller med fyra kanaler som även används bland annat av Toshiba Q300 och OCZ Trion 100. Den är ansluten till MLC flashminne från Toshiba på 19 nanometer.
Den testade modellen har totalt 480 gigabyte lagringsutrymme samt 512 megabyte arbetsminne. Det finns modeller med 120, 240, 480 eller 960 gigabyte lagringsutrymme.
Bra sekventiell prestanda
Först testar vi enhetens sekventiella läsprestanda med Iometer. Detta gav ett snittresultat på 514 megabyte per sekund (MB/s). Det är en hårsmån snabbare än Samsung 850 Evo 500 GB (506 MB/s), medan det är påtagligt snabbare än Crucial MX300 525 GB (459 MB/s).
Sekventiell skrivning är ett något tyngre arbete, men även här presterar Kingstons nya enhet bra med ett genomsnitt på 505 MB/s. Samsung är hack i häl med 850 Evo och dess 493 MB/s, medan Crucial MX300 har fortsatt svårt att hävda sig, med ett snitt på 312 MB/s.
För en SSD, som är tänkt att användas för att installera operativsystem eller tyngre program, är det av vikt hur den hanterar slumpmässiga data. På denna punkt är HyperX Savage inte lika slagkraftig. Dock presterar den godkänt med 8 212 iops. Samsung 850 Evo är något snabbare med 9 036 iops och Crucial kvalar in lite längre ned med 7 385 iops.
Skrivning av samma typ av data inne bär ett snittresultat på 40 270 iops. Ett lägre resultat än både Samsung 850 Evo (43 557 iops) och Crucial MX300 (42 677 iops). Notera den betydligt högre siffran jämfört med läsning. Det beror på att testet använder små dataset som effektivt kan skrivas på flera ställen samtidigt av kontrollern, medan det bara används en dataström vid läsning.
Genom att ersätta enhetens strömförsörjning från datorns nätaggregat med strömförsörjning från en dedikerad effektförbrukningstestare kan vi i detalj kartlägga förbrukningen. Efter anslutning får varje SSD-enhet genomföra exakt samma verklighetssimulerande test där exakt samma mängd data överförs. Den totala mängden energi som förbrukas blir därför ett mått på energieffektiviteten: ju lägre total energiförbrukning för samma arbete, desto mer energieffektiv är enheten.
När vi kör det verklighetssimulerande testet som imiterar ett antal timmars intensivt kontorsarbete förbrukar Kingston HyperX Savage totalt 4 031 joule. Det är något mer än Samsung 850 Evo, som klarar sig med 3 546 joule för samma arbete. Crucial MX300 är ytterligare lite mer effektiv med en total förbrukning på 3 263 joule.
Tufft sällskap
När vi jämför HyperX Savage med Kingstons tidigare SSD-enheter av entusiastkaraktär kan vi inte förneka att den nya modellen innebär ett rejält steg framåt. Den har prestanda som ligger hack i häl på välrenommerade enheter från Samsung, Sandisk och Toshiba. Faktiskt presterar den rent av mycket bra för att vara en SSD-enhet som ansluts via SATA, då främst vid sekventiell skrivning.
Problemet för Kingston är att enheten halkar efter de närmaste konkurrenterna vid slumpmässig belastning. Det är också denna typ av belastning som påverkar användarupplevelsen mest när enheten används för operativsystem.
Energieffektiviteten är godkänd vid belastning. Enheten har dock inte stöd för Devicesleep. Det innebär att den kommer att förbruka mer i vila än konkurrenterna när den används i en bärbar dator.
Den testade modellen med 480 gigabyte lagringsutrymme kostar cirka 1 650 kronor i butik. En prislapp i linje med vad du får betala för Samsung 850 Evo. Fram till att prislappen sjunker är den sistnämnda det bättre valet för både bärbara och stationära datorer.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Kingston, www.kingston.com
Cirkapris: 1 650 kr inkl. moms, 1 400 kr exkl. moms
Lagringskapacitet: 480 gigabyte
Format: 2,5 tum
Gränssnitt: SATA III
Styrkrets: Phison PS3110-S10
Minne: Toshiba 19 nm Toggle (MLC)
Funktioner: Trim
Garanti: 3 år