Raspbian, Ubuntu eller kanske Risc OS? Det är inte helt enkelt att välja ett operativsystem till din Raspberry Pi. Samtidigt är många av dem specialiserade, vilket gör det lättare att välja. Så läs, lär och välj. Av Patrik Hermansson
Du har ett stort antal distributioner att välja mellan när du söker ett operativsystem till Raspberry Pi. Och de har alla sina för- och nackdelar. Helst som ganska många av dem är specialiserade och har ett specifikt an-vändningsområde. Därför är det svårt att rekommendera ett framför ett annat, då det är dina behov som avgör.
Det vi däremot kan göra är att berätta om de olika alternativen, för att underlätta ditt val. Nu är listan inte komplett, men den ger ändå en bra uppfattning om vad som står till buds.
Raspbian
Raspbian är det officiella operativsystemet som utvecklas för Raspberry Pi. Det är detta system som rekom-menderas för de som är nya på Pi, men det är även mycket användbart för de som har varit med ett tag.
Det är ett skrivbordssystem med gott om mjukvara. Du får med det mesta, även om fokus ligger på ut-veckling. Bland programmen hittar du utvecklingsverktyget Scratch, Java och Python. Detta ligger helt i linje med Raspberry Pi Foundations grundtanke om att skapa en billig dator för att alla ska få chansen att lära sig att programmera.
Generellt är systemet en bra kompromiss mellan resursanvändning och användarvänlighet. Det fungerar som skrivbordsdator och kan köras på alla Raspbery Pi-modeller. På så sätt skiljer det sig till exempel från Ubuntu Mate som kräver en av de kraftigare Pi-modellerna och även ett större minneskort.
Standardversionen av Raspbian innehåller mycket mjukvara, för den som vill ha något lättare och mindre utrymmeskrävande finns även en minimerad Lite-version.
• Fördelar: Enkelt att komma igång med, många användare att få hjälp av.
• Nackdelar: Passar alla men inte optimerat för någon.
• Passar dig som: Vill ha ett mångsidigt system som är enkelt att komma igång med.
www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/
Arch Linux
Tanken med Raspbian är att systemet ska vara körklart och användarvänligt direkt från lådan. På så sätt är Arch Linux en stark kontrast. För här är idén istället att göra det enkelt för användaren att skapa sitt egna och specialanpassade system.
Fördelen med detta är att du kan ta hänsyn till de relativt begränsade resurserna hos hårdvaran. När du håller systemet så litet som möjligt ger det även högre säkerhet, de mjukvaror som inte finns kan heller inte orsaka säkerhetsbrister.
En annan nytta med Arch Linux är att användaren får kunskaper om hur ett Linuxbaserat system fungerar och är uppbyggt, kunskap som både är bra att ha och rolig att skaffa sig.
• Fördelar: Gör det möjligt att skapa anpassade system.
• Nackdelar: Krångligt att komma igång med.
• Passar dig som: Vill skapa ett specialanpassat system och lära dig mer om Linux på vägen.
https://archlinuxarm.org
Ubuntu Mate
En populär distribution för vanliga skrivbordsdatorer, som sedan en tid även finns för Raspberry Pi. Fast det är en relativt krävande distribution, den kräver därför en Pi 2 eller 3 för att fungera.
Som standard är systemet grafiskt. Du kan dock stänga av grafiken för att skapa en så kallad ”headless server” med ett enkelt kommando.
När det grafiska skrivbordet används startar systemet med en konfigurationsguide, där bland annat språk väljs (svenska finns med). När guiden är klar visas en snygg skrivbordsmiljö där det mesta finns med. Du får ett programutbud likt det som levereras med vanliga Linuxdistributioner. Det finns program för internet, e-post och chatt. Du hittar även en komplett kontorssvit i form av Libreoffice. Det finns också program för ljud, bild och video samt för programmering.
Ubuntu Mate är därmed det närmaste du kan komma ett vanligt skrivbordssystem. Ett bra val för den som är ute efter just detta. Tänk bara på att systemet kräver en Pi 2 eller 3, Ubuntu Mate går inte att använda med en Pi 1.
• Fördelar: Den distribution som mest liknar ett vanligt skrivbordssystem. Gott om mjukvara förinstal-lerad.
• Nackdelar: Resurskrävande.
• Passar dig som: Vill använda din Pi som skrivbordsdator.
https://ubuntu-mate.org/raspberry-pi/
Snappy Ubuntu Core
Som hörs på namnet är detta ett system som baseras på Ubuntu Core. Lite utmärkande för detta system är att den traditionella pakethanteringen med Apt har ersatts av Snap, ett system som gör det enklare att hantera mjukvara.
Du får ett avskalat och textbaserat system där mer mjukvara kan installeras i efterhand. På så sätt kan du till exempel bygga en webbserver eller liknande. Det är även ett smidigt sätt att lära sig mer om Ubuntu Core och framtidens pakethantering. Den version som finns tillgänglig är skapad för Raspberry 2.
• Fördelar: Nya paketsystemet Snap. Enkelt att skapa lättadministrerade servrar och liknande.
• Nackdelar: Endast för Raspberry Pi 2.
• Passar dig som: Vill bygga en egen server och prova framtidens teknik.
https://developer.ubuntu.com/en/snappy/start/raspberry-pi-2/
Windows 10 IoT Core
När nyheten kom att Windows 10 skulle bli tillgängligt för Raspberry Pi var det många som jublade, skulle det gå att köra ett Windowsskrivbord på den lilla söta miniatyrdatorn?
Det som släpptes var dock inte riktigt vad många hade förväntat sig. För IoT Core är snarare en byggsten när det gäller IoT, Internet Of Things.
Du använder ett speciellt program för Windows 10 (Windows 10 IoT Core Dashboard) för att installera och konfigurera det som ska köras på din Raspberry Pi. Det hela sker med hjälp av guider och grafiska gränssnitt. Efter detta kan utvecklare skapa IoT-applikationer baserade på Raspberry Pi och liknande dator-kort.
Windows 10 IoT Core var ursprungligen avsett för Raspberry Pi 2, nu finns även stöd för Pi 3.
• Fördelar: Ger ett enkelt sätt att komma igång med IoT-utveckling.
• Nackdelar: Kräver en Pi 2 eller 3, fungerar enbart med Windows 10.
• Passar dig som: Vill skapa IoT-tillämpningar i Windowsmiljö.
https://developer.microsoft.com/en-us/windows/iot