I dag lanserar Bequiet sin nya serie av vattenkylare för kylning av processorer. Serien heter Silent Loop och består av tre modeller: 120, 240 och 280 millimeter, varav vi har haft förmånen att titta närmare på den sistnämnda.
Det handlar om vattenkylning med en långsmal radiator vilken kyls med dubbla fläktar som vardera mäter 140 millimeter. Radiatorn är dock, på grund av anslutningarna för vattentuberna, större än så. Den mäter hela 144 x 319 x 30 millimeter vilket gör att du får ha det i minnet när du väljer chassi. Samtidigt har vi testat den största modellen, får inte den plats har du i alla fall de två mindre modellerna att välja mellan. För våra tester har vi använt oss av ett Bequiet Dark Base 900 som chassi.
En installation av Silent Loop 280 är mycket enkel. Du börjar med att fästa de båda Pure Wings 2-fläktarna (PWM) på radiatorn. Dessa monteras för att blåsa luft genom radiatorn. De tar den svalare luften från chassits underkant och trycker den genom radiatorn.
Därefter fäster du radiatorn, som är konstruerad helt i koppar för bästa kylförmåga, med hjälp av åtta skruvar. Sedan ansluter du själva kylblocket över processorn. Hur du gör detta beror på vilket moderkort och processor du använder, men Bequiet skickar med anslutningar för merparten av de nyare socklarna som finns för både AMD och Intel.
Det mesta som är av metall består av koppar i denna kyllösning. Bequiet har dock valt att använda en nickelpläterring underst på kylblocket. Detta med tanke på användning av värmeledande pasta.
Denna installation tog knappa tio minuter. På så sätt är det alltså en smidig lösning. Något som också är smidigt är tuberna, dessa är enkla att anpassa efter moderkort och chassi.
Unikt flöde
Det som gör Silent Loop unikt är flödet i kylblocket över processorn. Pumpen drar in vatten från ett yttre rum i sitt chassi. Det kalla vattnet leds över den heta kontaktytan mot processorn för att sedan fortsätta in i en inre kanal och sedan ut till radiatorn. Detta ska enligt Bequiet skapa en tystare lösning med både mindre vibrationen och bättre kylförmåga.
Den testade modellen ska kunna kyla upp till 400 watt (TDP). För att testa kylförmågan monterades ett moderkort i form av MSI X99A Godlike Gaming Carbon och en Intel 6950X valdes som processor. Systemet kördes med både vanlig klockfrekvens och med Turbo Boost. Därefter överklockades processorn moderat till fyra gigahertz, för att avsluta med en kraftigare överklockning på 4,3 gigahertz.
Samma procedur upprepades med såväl avancerad luftkylning som med en alternativ (cirka ett år gammal) radiator på 240 millimeter.
Tydlig vinst
Under normal användning och utan överklockning var skillnaderna mellan de olika lösningarna minimala. Däremot blev systemet ett par grader svalare med Silent Loop under full belastning.
Fast när vi började överklocka blev det snabbt påtaglig skillnad. När klockfrekvensen låg på fyra gigahertz hade processorn i det luftkylda systemet en temperatur på 98 grader, alltså precis på gränsen till funktionalitet. Det äldre vattenkylningssystemet presterade godkänt med 74 grader, medan Silent Loop placerade sig på 69 grader.
Detta blev än mer påtagligt under nästa överklockningssteg. För vid 4,3 gigahertz räckte det inte med luftkylning. Den äldre radiatorn fick också kämpa, trots full fläkthastighet, och klarade 93 grader. Detta medan Silent Loop höll sig på 80 grader. En betydande skillnad.
Lite extra intressant är att Silent Loop inte bara kyler bättre, utan att systemet också är markant tystare jämfört med det något år gamla radiatorsystemet. När klockfrekvens låg på 4,3 gigahertz lät det gamla systemet som en turbin som höll på att sprängas.
Det bör även noteras att Silent Loop har en port för påfyllning av vätska. Denna port för oss in på en avslutande tanke – varför har ingen tagit fram en lösning så att systemet automatiskt kan varna när det är dags att fylla på vätska?
Omdöme
För att sammanfatta har Bequiet Silent Loop 280 mycket hög kylkapacitet. Det är även en tyst kyllösning, under maxbelastning en av de tystaste.
Planerar du att överkocka rejält under längre perioder är denna produkt ett givet val. Då kan prislappen motiveras, kanske inte i lika hög grad om du mest använder standardfrekvenser och sällan överklockar (och då i lägre grad). Prislappen på 1 700 kronor är i saftigaste laget om du inte verkligen behöver denna kylkapacitet.
Tillverkare: Bequiet, www.bequiet.com
Cirkapris: 1 689 kr inkl. moms, 1 351 kr exkl. moms
Socket: LGA 775 / 1150 / 1151 / 1155 / 1156 / 1366 / 2011(-3) / AM2(+) / AM3(+) / FM1 / FM2(+)
Max TDP: 400 watt
Mått: 319 x 144 x 30 mm