Organisationen Spridningskollen skickar fakturor till fildelare. Nu har Bahnhof sänt en faktura till Spridningskollen.
Ett antal fildelare landet runt har på senare tid fått fakturor från organisationen Spridningskollen, med krav på skadestånd. Bakom initiativet ligger distributörer och rättighetsinnehavare i film- och TV-branschen som har sett en juridisk möjlighet att kunna avkräva fildelare skadestånd utan domstolsbeslut, vilket man genomför med hjälp av inkassobolaget Gothia Law.
Man använder webbadressen spridningskollen.se och skickar ut kravbrev på 2 000 kronor, med hot om rättsliga åtgärder mot dem som inte betalar, till fildelare med identifierade IP-adresser.
Internetleverantören Bahnhof har gjort sig kända för sitt motstånd mot jakten på fildelare och sin kamp för ett fritt internet. Nu har man registrerat webbadressen spridningskollen.org och ansökt om registrering av varumärket Spridningskollen.
Sedan har man skickat en faktura på 2 000 kronor till Spridningskollen för varumärkesintrång. Utöver ersättningen kräver Bahnhof att webbplatsen spridningskollen.se läggs ned, annars kan det bli fråga om rättsliga åtgärder. Pengarna ska gå till administrationen av spridningskollen.org och juridiska kostnader, samt till Faxmaskinmuseet och Föreningen för svenska ångbåtsstämplar.
I en ruta på fakturan gör Bahnhof narr av ordalydelserna på Spridningskollens webbsida med liknande formuleringar.
5 kommentarer
Jag är som vanligt skeptisk till Bahnhofs agerande, som förmodligen mest är en fråga om populism, gratis PR och nya kunder och mer pengar.
Fildelning är trots allt samma sak som stöld, som att stjäla en DVD från ICA Maxi.
Nej, det är inte samma sak som stöld. Hade det varit samma sak så hade en piratkopierare blivit åtalad för stöld och inte upphovsrättsintrång.
I ditt exempel hade det varit som att gå in på ICA Maxi, kopiera en DVD och ta med sig kopian hem.
Betyder det att det är moraliskt försvarbart? Inte nödvändigtvis. Men att envist hävda att kopiering är samma sak som stöld när så bevisligen inte är fallet ger ett ganska oseriöst och obildat intryck.
Jag håller med dig om att din alternativa liknelse är mer precis. Och skillnaden är viktig: ICA Maxi drabbas i betydligt mindre omfattning.
Icke desto mindre handlar piratkopiering om att inte betala för något man får/tar, något som andra har skapat med tid, pengar och andra resurser. Det kostar att göra film och musik. Förvisso råder nog ingen större brist på pengar hos somliga filmstjärnor och filmbolag, men om ingen betalade för film skulle det kanske bli problem.
Det som stör mig mest är kanske att folk klagar högljutt på de tämligen låga kostnader som finns på film och annan media. När folk fortfarande svälter i vissa delar av världen (även om det gått framåt på den fronten), är det då en så stor katastrof om vi här i Sverige tvingas betala 39 kronor för att strömma en film?
Jag förstår inte varför folk blir så upprörda över det. Kanske handlar det om att det blivit ”PK” att piratkopiera och klaga på alla som är emot det. Kanske triggas någon automatisk reflex hos piratkopierare när deras aktiviteter ifrågasätts.
Jaha???
Så du har ALDRIG spelat in musik på band – ALDRIG spelat in filmer – ALDRIG kopierat musikkassetter – ALDRIG laddat ner någonting olagligt m.m. m.m.???
Tillåt mig hånskratta!!!
När mer än 80% av datoranvändare fildelar/laddar ner – vem är då du att döma dem???
Jag tackar min ingivelse att jag valde Bahnhof som ISP!!!
Nej, det stämmer att jag aldrig laddat ned något på ett olagligt sätt, och allt jag spelat in (främst från datorns TV-kort till hårddisken) har varit för strikt eget bruk.
Om du vill hånskratta så får du göra det. Det säger mer om dig än om mig.