Logitech har under flera år tagit fram möss med fokus på ergonomi och precision. Med senaste toppmodellen, MX Master, så har företaget lyckats höja nivån ytterligare ett steg jämfört med föregående modell på mer eller mindre alla punkter.
MX Master är formad precis efter vår högra hand där hela handflatan vilar bekvämt över musens rygg samtidigt som tummen ligger i den lätt U-vinklade vänstersidan. Tack vare denna utformning, men en lätt välvd och snett vinklad översida så jobbar handen i ett läge som känns helt naturligt. Vi kan jobba med musen i åtskilliga timmar utan att bli trötta eller känna spänningar i handen eller handleden. Tyvärr medför detta även att musen inte är lämplig för, eller finns anpassad för, vänsterhänta.
Smart anslutning till flera enheter
En av flera smarta lösningar som vi uppskattar med MX Master är anslutningsmöjligheterna. Musen kommer med Logitechs så kallade Unifying-mottagare som låter oss ansluta flera av företagets enheter till USB-mottagaren, vilket sparar USB platser. Men MX Master har även störd för anslutning direkt via Bluetooth, vilket gör att vi helt slipper använda mottagaren på enheter som har begränsat med portar eller helt saknar detta anslutningsalternativ. Vi kan dessutom ansluta MX Master till upp till tre olika enheter, PC och Mac, för att sedan snabbt växla mellan dessa genom ett knapptryck.
En funktion, som från början kan verka lite onödig men som efter några gångers användande blir helt oumbärlig, är möjligheten till snabbladdning. Alla som använt eller använder en trådlös mus med ett uppladdningsbart batteri kommer för eller senare till det läge att batteriet tar slut. Många gånger tenderar detta att inträffa mitt under ett arbetspass eller kanske när vi spelar. Oavsett vilket så känns det sällan stimulerande att behöva jobba vidare genom att koppla in en sladd. Med MX Master räcker det att ”tanka” musen under fyra minuter för att få tillräckligt med kraft för cirka sju timmars användning. Ett fulladdat batteri håller i närmare 40 dagar.
Anpassningsbara funktioner
MX Master är försedd med fem knappar och två hjul. På ovansidan så finner vi sedvanliga vänster- och högerklicksknapparna. Mellan dessa sitter ett rullhjul som med automatik känner av vår användning och växlar mellan precisionsrullning och snabbrullning. I det senare läget så rullar hjulet mer fritt och vi kan snabbt rulla oss genom stora textdokument. Ovanför detta hjul så finns även en knapp för manuell växling mellan dessa lägen.
På den vänstra sidan finner vi det andra hjulet som är anpassat för tummen och som gör att vi kan rulla i sidled när så behövs. Bakom det hittar vi knappar för att stega oss framåt eller bakåt. De är de enda som kan vara aningen svåra att komma åt, speciellt om man som undertecknad är aningen stel i fingrarna. På den lilla vinge som håller upp tummen finns sedan ytterligare en specialknapp kallad gester. Med denna kan vi delvis använda musen lite som på en pekplatta genom att klicka och hålla ner knappen och sedan flytta musen åt olika håll.
Tittar vi till undersidan så finns här ett av/på-reglage, en anslutningsknapp, en knapp för att växla ansluten enhet samt den så kallade Darkfieldsensorn, vilken är en laseradbaserad variant med snudd på perfekt avläsning av de flesta ytor.
Sammantaget är Logitech MX Master den bästa yrkesorienterade mus undertecknad någonsin använt.
För att göra en riktigt bra mus ännu bättre, och framför allt mer personligt, kan vi anpassa de flesta av funktionerna med Logitechs Options-mjukvara. Vi använder främst programmet till att anpassa gester-knappen och tumhjulet. Då inställningarna styrs av programmet kan vi dessutom ha olika inställningar för våra tre olika enheter.
Sammantaget är Logitech MX Master den bästa yrkesorienterade mus undertecknad någonsin använt. Den erbjuder enastående komfort och ergonomi och tack vare möjligheten att anpassa knappar och hjul kan vi skapa det perfekta arbetsredskapet för såväl ritbaserade uppgifter som ett extremt snabbt arbetsflöde när vi jobbar med multipla program och långa dokument.
Specifikationer Logitech MX Master
· Pris: 775 kr inklusive moms, 620 exklusive moms
· Rörelseupplösning: 400–1600 dpi (Nominellt värde: 1000 dpi)
· Rörelseläsare Darkfield Laser-sensor
· Antal hjul 2st
· Antal knappar 5st + Gest
· Anslutning Trådlös; Blåtand/Unifying
· Batteri Li-polymer 500 mAh
· Batteritid ca 40 dagar
· Mått (BxHxD) 85,7 × 48,4 × 126 mm
· Vikt 145 gram
2 kommentarer
Jag har haft den här musen under några månaders tid, och arbetat med den dagligen.
Det är en mycket bra mus, men den har också en del brister.
Från början kom jag av misstag åt det horisontella rullhjulet, men med tiden lärde jag mig att hålla mig borta från det när jag inte använde det. Det tog också ett tag innan jag började hitta framåt- och bakåtknapparna utan att titta.
Vad som är lite värre tycker jag är tumknappen (vingen). Den är lite svårt att trycka ner, och det här med ”gester” är lite omständligt, tycker jag. Nedtryckning missas t.ex. ofta, och — omvänt — aktiveras ibland när man vill dra åt något håll. Annars är idén inte dum, och jag använder funktionen.
Det största problemet är dock mjukvaran, i synnerhet hanteringen av rullning.
Jag är personligen mycket förtjust i ”smooth scrolling”, där man kan rulla ”en pixel i taget”. Detta fungerade utmärkt med Microsoft Touch Mouse i många program, men med MX Master fungerar det bara i en liten del av dessa program, som t.ex. i webbläsaren, men inte i Microsoft OneNote och en del textredigerare. Jag har också vid ett tillfälle upplevt att skrollfunktionen helt inaktiveras i webbläsare. Jag misstänker därför (delvis i egenskap av Win32-programmerare) att Logitech hanterar rullning på ett ”konstigt” sätt.
Även den horisontella rullningen tror jag är lite suspekt implementerad på mjukvarusidan: i en del program fungerar detta inte alls, och även i en del program där det faktiskt fungerar, så blir den horisontella rullningslisten otemad vid horisontell rullning!
Med tanke på att Microsoft Windows sedan länge haft nativt stöd för horisontell rullning (se ) och att horisontell rullning fungerade utmärkt i alla program med Microsoft Touch Mouse, antar jag att det är Logitechs mjukvara som gör något på ett dumt sätt.
Jag har nu använt musen ytterligare ett par år, och är generellt sett nöjd med den.
Jag har förstås sedan länge vant mig vid knapparnas positioner och musens alla funktioner, och använder alla funktioner dagligen, utan att ens reflektera över det.
Den stora tumknappen använder jag för ”ljud av” (”mute”), gest uppåt/nedåt för volym och gest höger/vänster för zoomning.
Det enda jag kan anmärka på i dag är mjukvaran. Problemet med mjuk rullning och horisontell rullning i många applikationer, som jag nämnde i min tidigare kommentar, finns kvar, men stör mig inte så mycket.
Däremot händer det kanske någon gång per vecka eller så att den mjuka rullningen slutar fungera i Firefox, eller att musknapparnas funktioner helt plötsligt återställs till standardvalen.
Då får jag använda Aktivitetshanteraren eller kommandoraden (taskkill) för att döda alla logi*-processer och sedan starta Logitech Options på nytt. Då börjar allt fungera igen inom några få sekunder.