I samband med lanseringen av Broadwell-E uppdaterar Asus sina X99 moderkort. Ny basmodell blir X99-A II med sina uppdaterade portar och lagringsanslutningar.
Under sommaren rullar Intel ut nya 14-nanometersprocessorer till sin entusiastplattform med sockel LGA-2011v3, i form av Broadwell-E. Däremot lanseras inte någon ny styrkrets till de nya kretsarna. De är istället helt pinn-kompatibla med existerande X99-moderkort. Därför fräschar moderkortstillverkare som Asus upp sitt sortiment.
X99-A II är basvarianten i Asus uppdaterade X99-serie. En ersättare till X99-A och den placerar sig mellan det mer påkostade A99-Deluxe II och instegsmodellen X99-E.
U.2-lagring
Både Haswell-E och Broadwell-E använder fyra minneskanaler med upp till två moduler per kanal, så X99-A II är utrustat med totalt åtta DDR4-platser. Nytt för andra generationen är att det överklockade minnesstödet sträcker sig hela vägen upp till 3 333 megahertz. En trevlig egenskap är att minnesplatserna endast har låshakar i en av ändarna, för att smidigare kunna byta moduler om ett stort grafikkort finns installerat.
Systemet kallas Aura och låter dig ställa in olika belysningsmönster för moderkortet, exempelvis blinkande i takt med musik
Ovanför processorsockeln och vid lagringsplatserna sitter kylflänsar för spänningsdelen respektive X99-styrkretsen. Dessa har inte förändrats mycket rent funktionellt. Dock har de tillsammans med andra delar av moderkortet utrustats med ett RGB-belysningssystem. Systemet kallas Aura och låter dig ställa in olika belysningsmönster för moderkortet, exempelvis blinkande i takt med musik.
Fyra fullstora PCI Express X16-platser finns att tillgå, varav två kan användas samtidigt i full hastighet (förutsatt att du använder en processor med 40 PCI Express 3.0-kanaler). De andra platserna skalar automatiskt ner till X8- eller X4-hastighet beroende på hur många kort du har installerade. Dessutom finns två PCI Express X1-platser för exempelvis ljud- eller nätverkskort.
Ett trevligt nytillskott är U.2-porten som kan användas för att ansluta PCI Express-baserade SSD-enheter. De hade dock gärna fått utelämna SATA Express till förmån för mer användbara gränssnitt. Förutom portar för U.2 och SATA Express får du totalt åtta stycken för SATA III och en för M.2.
Smidigt UEFI
En skillnad mot mer påkostade varianter är att här varken finns dubbla portar för Ethernet eller inbyggt trådlöst nätverk. Du får alltså en ensam port för Ethernet, men det bör räcka för de allra flesta.
Totalt tio stycken USB-portar finns att tillgå vid IO-panelen. Två av dem har stöd för USB 3.1 – den ena använder en vanlig typ A-kontakt, medan den andra använder en vändbar typ C-kontakt. Tillskottet av den nya kontakttypen är uppskattat, dock hade vi hoppats på stöd för andra generationens USB 3.1 (med dubbel bandbredd).
Asus kan även skryta med ett av marknadens bäst fungerande UEFI-system. Du kan dels konfigurera moderkortet via ett enklare, mer användarvänligt läge som främst är tänkt att användas med musen. Dels via ett mer avancerat läge för mus eller tangentbord som påminner mer om ett klassiskt BIOS. Systemet har snabb respons och är både intuitivt och smidigt.
X99-A II är ett påkostat kort
Prislappen för X99-A II ligger på cirka 2 900 kronor, att jämföra med lillebror X99-E som kostar cirka 2 600 kronor. Det du får för de extra pengarna är främst U.2 porten och en USB 3.1 typ A-port. En extra USB-port kan vara trevligt för en mer framtidssäker dator, men inget av moderkorten har andra generationens USB 3.1. Tillskottet av U.2 främjar i första hand serveranvändare i nuläget.
Ser vi exempelvis till konkurrenten MSI är det närmaste alternativet X99A Gaming 7. Det kostar ungefär lika mycket. I det fallet saknas U.2, men istället har det moderkortet fullt stöd för andra generationens USB 3.1. För många användare väger detta troligtvis tyngre än U.2, för en framtidssäker dator. Nu är det upp till dina prioriteringar, men X99-A II är verkligen inget dåligt moderkort. För dem som attraheras av U.2-anslutningen och en av marknadens mest finslipade UEFI-lösningar kan det helt klart vara ett bra alternativ.
Av Carl Holmberg
Tillverkare: Asus, www.asus.com
Cirkapris: 2 900 kr inkl. moms, 2 300 kr exkl. moms
Formfaktor: ATX
Styrkrets/sockel: Intel X99/LGA-2011v3
Minnesplatser: 8 x DDR4-DIMM
Lagring: 8 x SATA III, 1 x SATA Express, 1 x M.2 2280, 1 x U.2
PCI Express: 4 x X16, 2 x X1
USB: 8 x 3.0, 2 x 3.1 (gen 1)