Adobes urgamla Flash möter allt mer motstånd på webben, men lever ännu kvar. Två av de största webbläsarna gör dock sitt bästa för att bli av med det.
Enligt Google används mer än 90% av Flash på webben bakom kulisserna för att stöda saker som sidanalys. Denna typ av Flash slöar ned webbupplevelsen och från och med september kommer Chrome version 53 att börja blockera sådan Flashanvändning.
HTML5 är mycket lättare och snabbare, och många webbplatser byter till detta för att påskynda sidladdning och spara batteritid, vilket ger en förbättring i reaktionsförmågan och effektiviteten för många platser, säger Google.
Förändringen liknar den Google gjorde redan i september förra året med Chrome version 42, när en del Flashinnehåll måste klickas på för att spelas upp i webbläsaren. Google påstår att detta hade en omedelbar positiv effekt för användarna.
I december, med Chrome version 55, tar man ytterligare ett steg genom att göra HTML5 till standard, med undantag för webbplatser som bara stöder Flash. För sådana webbplatser kommer användarna att bli ombedda att aktivera Flash när webbplatsen först besöks.
Liknande åtgärder har redan införts i Mozilla Firefox, som från och med augusti blockerar Flashinnehåll som inte är väsentligt för användarupplevelsen, samtidigt som man fortsätter att stöda äldre Flashinnehåll. Dessa och framtida förändringar kommer att ge Firefoxanvändarna förbättrad säkerhet, förbättrad batteritid, snabbare sidladdning och bättre webbläsarrespons, hävdar Mozilla.
Även Microsoft arbetar på att begränsa Flash så mycket som möjligt i webbläsaren Edge och Apple har styvnackat vägrat att inkludera Flash i IOS. Flash är definitivt på fallrepet, men tyvärr kommer det nog att dröja länge än, eftersom många stora webbplatser envist biter sig fast och Adobe själva fortsätter att utveckla Flash för webbläsare.
1 kommentar
Vid användning av MIT’s programsprak Scratch har jag sett att Flash används.
Scratch används ju i ett webbinterface och innebär det här ett rejält drapslag för verktyget ?
även om man laddar ned verktyget sa kör man ju via webbinterfacet.
Blir de tvungna att koda om för HTML 5 ?
P.S. Undervisning i programmering för nästa generation borde vara ett interessant ämne för datormagazing tycker jag.
Efter 3*20 min studie och tester av Scratch har jag lyckats skriva ett antal typer av program, utbilda 4 st medanimatörer
samt organisera en Coding session under en eftermiddag med ett femtital ungar mellan 7 och 14 ar. Ett ganska
imponerande resultat tycker jag.
Hur ska man annars introducera ungar som är vana att matas av TV spel till programmering : de gamla klassiska
alternativen Basic (eller VB), nya webb eller scriptsprak (Ruby, Spring). Man borde väl i alla fall skydda dem fran C,
fikonsprak som förtjänar pension hur än effektivt det nu än anses vara.