Hörlurar med aktiv brusreducering låter dig fokusera på det du gör eller den du pratar med. Fast produkterna skiljer sig åt, så det är inte enkelt att sålla fram guldkornen. Men vi har gjort jobbet åt dig.
Sidor
- Start
- AKG N60NC
- Audio-Technica ATH-MSR7NC
- Bang & Olufsen Beoplay H8
- Beats Studio Wireless
- Bose Quiet Comfort 25
- Creative Aurvana ANC
- JBL Everest Elite 700
- Monster Inspiration
- Parrot ZIK 3
- Plantronics Backbeat Pro
- Phiaton BT 220 NC
- Philips SHB9850
- Sennheiser Momentum Wireless
- Sony MDR-1RNC
- Sammanfattning och testvinnare
Samtal, film, spel eller varför inte avkopplande musik. För att både få en bra ljudupplevelse och att inte störas av omgivningen är ett par bra hörlurar nästan oumbärliga. Och med bra menar vi ett par med både aktiv och passiv brusreducering.
Två vägar
De flesta hörlurar har en form av brusreduktion men den är ofta passiv. Det handlar då om tätslutande öronkåpor som via sina mjuka kuddar dämpar externt ljud, samma med öronsnäckor.
Lösningen är oftast relativt effektiv på att dämpa högfrekventa ljud men är sämre på att dämpa lågfrekventa. Några exempel på det senare är buller från flygmotorer, trafik, tåg med mera. Därför kan det vara frestande att försöka kompensera genom att höja volymen, något som i värsta fall kan leda till hörselskador.
Samma lösning finns i hörlurar med aktiv brusreducering, men dessa använder ofta ett material som har en högre ljudabsorberande förmåga. De skapar på så sätt en sorts fysisk barriär mot externt ljud. Detta med aktiv brusreducering innebär även att de har elektronik som sållar och avger moteld mot störningar.
Sådana hörlurar har en eller flera mikrofoner som hela tiden avlyssnar det omgivande ljudet precis innan det når örat. Elektroniken identifierar – utifrån förbestämda frekvenser – vilka ljud som användaren vill höra, om den vill höra något alls. Därefter beräknas och skapas en sorts motsignal till det oönskade ljudet eller bruset. Denna signal skickas sedan, utan fördröjning, ut genom de inbyggda högtalarna och slår ut det oönskade ljudet.
På så sätt kan du till exempel låta röster passera. Du kan alltså föra en lågmäld diskussion även om du befinner dig i en annars mycket störade miljö. En annan klar fördel med väl fungerande brusreducering är att detta generellt får oss att sänka volymen. Lite på samma sätt som vi tenderar att använda lägre volym i tysta rum.
Fria eller kabelanslutna
När du väl har valt att satsa på hörlurar med aktiv brusreducering kommer nästa val, och det är om hörlurarna ska vara trådlösa eller inte. Det finns som alltid fördelar och nackdelar med båda alternativen. Därför blir rekommendationen att satsa på ett par hörlurar som har stöd för bägge anslutningstyperna. Fast även här finns vissa faktorer att vara extra observant på.
De flesta trådbundna alternativ har den fördelen att de fungerar även utan batteri. Du begränsas alltså inte av någon batteritid, dock förlorar du den aktiva brusreduceringen när batteriet är slut. Det gäller dock att se upp, för det finns trådbundna produkter som strejkar när batteriet är slut, sådana som inte släpper igenom musik eller samtal. Något annat att beakta är att flera av tillverkarna anpassar sina hörlurar och/eller kablar mot olika enheter. Detta gör att vissa funktioner kan fungera med IOS men inte med Android, och vice versa.
Bluetooth ger fördelar i form av större frihet. Det är i många fall även möjligt att ansluta enheten till en TV och olika konsoler. Nackdelen är att kombinationen av Bluetooth och aktiv brusreduktion mer eller mindre äter batteri.
Samtidigt finns det smarta lösningar som hjälper till att förlänga batteritiden. Dels finns adaptiv brusreduktion, något allt fler tillverkare börjar anamma. Då anpassas nivån efter omgivningen och enheten behöver inte reducera mer än vad som krävs. Dels finns självavstängande hörlurar som direkt går i viloläge när de tas av från huvudet.
Nu väntar läsning om 14 olika produkter. De har alla aktiv brusreducering men där slutar också många av likheterna.
No table found! Insert a valid table ID.
2 kommentarer
Pingback: Test: Sony WH-1000XM2 - Datormagazin
Pingback: Test: Sony WH-1000XM3 - Datormagazin