Den 29 juli upphör Microsofts erbjudande om gratis uppgradering till Windows 10. Vad händer sedan? Frågorna är många och vi gör vårt bästa för att reda ut svaren.
Av Anders Reuterswärd
[related_posts_by_tax title=”Läs också”]
Microsoft har satsat stenhårt på Windows 10 och på att få så många som möjligt att byta till det nya operativsystemet. Det kan knappast ha undgått någon datoranvändare. Enligt företagets egna siffror från maj finns nu över 300 miljoner aktiva Windows 10-enheter. Målet är satt till en miljard inom de första två-tre åren.
Många frågor
De som valt att stanna vid Windows 7 eller 8, och dessutom lyckats undkomma den numera nästan automatiska uppgraderingen, har nu mycket kort tid på sig att bestämma sig. Den 29 juli börjar Windows 10 obönhörligt att kosta pengar.
Men frågorna är många – det märks inte minst på våra egna Experten-sidor. Kan Windows 10 flyttas? Kan hårdvaran bytas? Var finns produktnyckeln och hur fungerar aktiveringen? Går det att ominstallera?
Flytt av Windows 10
Flytt av operativsystemet till annan dator har med licensen att göra. Detta oavsett om köpet ägt rum före eller efter 29 juli. En OEM-licens är bunden till hårdvaran och kan eller får inte flyttas. Samma sak gäller för datorer köpta med operativsystemet installerat.
En fullständig licens, däremot, berättigar till användning på vilken dator som helst och ger därför möjlighet till ominstallation på en annan enhet än den ursprungliga. Inga större problem där – det fungerar precis som tidigare med undantag för aktiveringen, som vi kommer till.
För en dator köpt med Windows 7 eller 8 förinstallerat, eller med en OEM-licens som installerats efter köpet, är det heller inga konstigheter. Om systemet har uppgraderats till Windows 10 kan det inte flyttas, men det spelar ingen roll eftersom samma sak gällde redan från början.
Det luriga är en fullversion av Windows 7 eller 8 som har uppgraderats till Windows 10. Den kan nämligen inte heller flyttas.
Det luriga är en fullversion av Windows 7 eller 8 som har uppgraderats till Windows 10. Den kan nämligen inte heller flyttas. Men detta har att göra med Microsofts villkor för att bjuda på uppgraderingen, som var att den får göras på en berättigad dator fram till 29 juli 2016.
Den underliggande licensen för Windows 7 eller 8 berättigar till flyttning och den som vill får alltså installera om systemen på en annan dator. Däremot får de inte uppgradera till Windows 10 gratis om tiden för detta har gått ut. Egentligen ingenting konstigt där heller.
Ominstallation
Reparation eller ominstallation av Windows är tyvärr ibland en nödvändighet. Detta orsakar inga som helst problem – utom besväret. Windows kan installeras om på samma dator, antingen genom en full installation eller genom en återställning, hur många gånger som helst, även efter 29 juli.
Då undrar vän av ordning förstås hur man gör detta utan att ha Windows 10 på skiva eller USB-minne. Det är enkelt.
Ladda ned Microsofts verktyg för att skapa en installationsenhet: http://korturl.com/w10se och använd det för att göra en startbar USB-enhet med Windows 10.
Använd denna enhet för att starta datorn och installera Windows 10. Gör installationen som vanligt, och när frågan om produktnyckel dyker upp, ange att det inte finns någon. Hårdvaran kommer att identifieras och Windows aktiveras. Gör nedladdningen varje gång Windows 10 behöver installeras om, för att se till att alltid installera den senaste versionen.
Detta är faktiskt första gången som Microsoft har gjort Windows tillgängligt i ”demoformat” för vem som helst att hämta.
Samma nedladdning kan användas för att installera Windows 10 på vilken dator som helst. I det fallet kommer operativsystemet inte att aktiveras, utan istället dyker det upp uppmaningar att betala och aktivera på webben. Detta är faktiskt första gången som Microsoft har gjort Windows tillgängligt i ”demoformat” för vem som helst att hämta. Systemet fungerar dessutom och går att använda, med vissa begränsningar.
Aktivering och berättigande
Så hur håller Microsoft reda på vilka datorer som får köra Windows 10? De har infört något som de kallar digitalt berättigande (digital entitlement) och som baseras på datorns hårdvara. Vissa uppgifter om datorn lagras i en databas hos Microsoft och används för att identifiera den. Med hjälp av detta kan Windows automatiskt aktiveras efter exempelvis en ominstallation.
Efter aktiveringen saknar produktnyckeln betydelse. Faktum är att den är densamma på alla datorer med samma version av operativsystemet, något som enkelt kan konstateras med hjälp av något av alla de produktnyckelprogram som finns på webben. De nycklar som används är så kallade generiska nycklar som kan hittas överallt, även hos Microsoft. Det enklaste sättet att kontrollera både produktnyckeln och typen av licens är faktiskt med Microsofts eget verktyg Genuine Advantage Diagnostic Tool (http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=52012).
Microsoft har aldrig velat förklara exakt hur den hårdvarubaserade aktiveringsprocessen för Windows fungerar. De vill naturligtvis inte underlätta piratkopiering. Troligtvis är det dock i första hand någonting på moderkortet man tittar på. Detta innebär att det utan problem ska gå att byta till exempel hårddisk, grafikkort och internminnen i datorn utan att aktiveringen påverkas.
Men att byta ut datorns moderkort eller processor är sannolikt en så stor förändring att det kommer att hindra Windows från att automatiskt aktiveras. Windows 10 kommer att se det som en annan hårdvarukonfiguration, en som licensen inte är giltig för.
Den som stöter på det här problemet kan ändå installera Windows 10 normalt. Hoppa i så fall över uppmaningarna att ange en produktnyckel. Efter installation (eller om hårdvaran bytts utan ny installation) kommer Windows att försöka att aktivera sig mot Microsoft, vilket inte kommer att godkännas. Windows kommer att betraktas som oäkta tills det aktiveras, aktiveringsskärmen kommer att uppmana till köp av en ny licens från Windows Store.
Kontakta Microsoftsupporten enkelt
Enligt Microsoft ska det då gå att kontakta deras support inifrån Windows 10 och förklara situationen, varefter de kommer att aktivera Windows. För att göra detta, öppna Startmenyn, välj ”Alla appar” och starta appen ”Kontakta support” som ingår i Windows 10.
Klicka på ”Windows, Office, tjänster & appar” och välj Windows. Klicka sedan på ”Ställa in” och välj någon av kontaktvägarna, förslagsvis ”Ring mig så snart som möjligt”. Beskriv problemet för att få hjälp.
Den fria Windows 10-licensen är inte knuten till ett Microsoft-konto – bara till datorns hårdvarukonfiguration. Förmodligen hjälper det ändå att logga in på datorn med samma Microsoft-konto som tidigare. Troligen kan Microsoft Support då se att du har haft en giltig Windows 10-licens på den datorn.
En OEM-licens får till exempel inte återanvändas efter installation av ett nytt moderkort.
Men inte heller här är Microsoft tydliga med vad som gäller och problemet är att ett moderkortsbyte tekniskt sett innebär en ny dator. En OEM-licens får till exempel inte återanvändas efter installation av ett nytt moderkort, så hur hårda de kommer att vara med Windows 10 återstår att se.
Äntligen slut på tjatet
För alla som styvnackat vägrat att byta upp sig till Windows 10 kommer nog den 29 juli som en befrielse. Ett datum som innebär slutet på alla uppmaningar om uppgradering som har dykt upp på skärmen.
Den som av någon anledning inte velat göra uppgraderingen ännu, men ändå inte vill gå miste om möjligheten i framtiden, kan faktiskt dra nytta av ett knep som utnyttjar just Microsofts nya aktiveringsmetod. Börja med att göra en avbildskopia av det befintliga operativsystemet, Windows 7 eller 8.1.
Tillåt sedan att datorn uppgraderas till Windows 10. Genomgå hela installationsprocessen och gör alla inställningar. Kontrollera att Windows är aktiverat, enklast genom att högerklicka på startknappen och välja System eller via Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering.
Gör sedan en ny avbildskopia av detta system. Lägg undan den och återinstallera avbilden av det gamla systemet. En förutsättning är givetvis att detta görs före 29 juli, men sedan kan Windows 10-avbilden när som helst installeras på samma dator, även efter det magiska datumet. Aktiveringen är sparad i Microsofts databas och datorn kommer att kännas igen.
Frågor på det?
Faktaruta: Uppgradering med nyckel
Efter förra höstens uppdatering av Windows 10 (version 1511) kan en befintlig Windows 7-, 8- eller 8,1-licens användas för att aktivera en nyinstallation av Windows 10 under installationsprocessen. detta gäller alltså för dem som hellre nyinstallerar än uppgraderar och har samma effekt som en uppgradering, nämligen att systemet kommer att tilldelas en unik maskinidentifierare som är kopplad till moderkortet. Och därmed gäller detta också bara fram till den 29 juli.
Faktaruta: Prislappar för Windows 10
Den som vill ha Windows 10 efter 29 juli måste antingen köpa en ny dator med systemet förinstallerat eller betala för operativsystemet. Priserna varierar:
- Windows 10 Home OEM på USB – 950 kronor exklusive moms, cirka 1 200 kronor inklusive moms
- Windows 10 Home på USB – 1 000 kronor exklusive moms, 1 250 kronor inklusive moms
- Windows 10 Pro OEM på USB – 1 300 kronor exklusive moms, 1 625 kronor inklusive moms
- Windows 10 Pro på USB – 1 900 kronor exklusive moms, 2 375 kronor inklusive moms
Priserna är hämtade från Dustin. Köps Windows 10 online hos Microsoft är de något högre och priset är detsamma både för nedladdning och leverans på USB.
[related_posts_by_tax title=”Läs också”]
7 kommentarer
Har en äldre dator och testade w10 på den,i några timmar.
Vilken besvikelse !
Enbart installationen tog SEX timmar ?? Ja datorn är gammal men ändå.
Bara det att deafult-inställningar där man ger w10 behörighet att skicka
i princip allt till allt och alla.
Mycket segt och framförallt krångligt för oss som inte är van med appar och
alldeles för många popup och annat störande jag inte gett min dator order till !
Behöver jag nämna att jag återgick till w7 nästa gång den startades
och avböjde direkt erbjudandet på min ”nyare dator”
Ser att jag inte är själv om detta,nu kommer det ut fler nya datorer där w7
åter erbjuds…..säger väl det mesta om hur w10 ses av kunden !
Hej Anders,
Du är litet för snäll mot microsoft. Det fanns gamla windows (7) licencer som man kunde avinstallera och flytta till en ny dator när man skaffade en.
Juridiskt och moraliskt sett har jag svårt att se att en rätt att nyttja en mjukvara skall vara bunden till en hårdvara. De tva har inget att göra med varandra.
Att man kan ringa och böna och be är väl en sak, men ändå.
mvh,
Det handlar inte om snällhet, bara fakta. Visst finns det licenser som går att flytta mellan datorer – det är ju just vad jag skriver. En fullständig (och därmed dyrare) licens berättigar till installation på vilken dator som helst, däremot inte en OEM-licens (alltså en som är förinstallerad eller köps som OEM).
”Börja med att göra en avbildskopia av det befintliga operativsystemet”
Avses en systemavbildning: Kontrollpanelen>System och säkerhet>Gör en säkerhetskopia>… ? Till HD eller DVD…
Ja, det fungerar nog. Men jag skulle rekommendera någon tredjepartsmjukvara, till exempel http://www.macrium.com/reflectfree.aspx.
Kan man avbilda enbart operativsystemet (W7) eller skall man avbilda hela disken?
Finns det någon beskrivning att följa, tex i Datormagazin?
Jag fick min licens på webbplatsen http://www.licence-activation.com och det fungerar perfekt