Nya webbläsaren Vivaldi passar för alla årstider. Utvecklad av mannen bakom Opera och med en hel rad fiffiga funktioner är den här webbläsaren väl värd att prova.
Av Patrik Brinkhäll
Sedan Chrome lanserades 2008 har det inte funnits många skäl att skapa en ny webbläsare. Googles alternativ dominerar marknaden med en andel på nästan 70 procent. Men nu är Vivaldi här, webbläsaren som riktar sig till avancerade användare.
Här ska vi titta närmare på vad det egentligen innebär. Vivaldi finns till Windows, Mac och Linux och du hämtar den på http://vivaldi.com.
Varför Vivaldi?
Upphovsmannen bakom Vivaldi är Jon von Tetzchner, som tidigare var högste chef för webbläsaren Opera. På frågan ”Varför Vivaldi?” svarade han skämtsamt att det är det enda han kan – han började redan 1994 utveckla webbläsaren Opera, som sedan släpptes 1995 och som idag finns i version 36. Det mer seriösa svaret är att efter 17 år på Opera var det dags att göra något nytt, och början på det var att sluta på Opera och flytta till USA. Väl där hade han egentligen inga som helst tankar på att bygga en ny webbläsare.
Han har spenderat sex miljoner dollar på projektet, som har tagit 15 månader att utveckla av 35 personer.
Men så beslutade Opera att kasta all kod som utvecklats under 17 år och börja på nytt. Därefter beslutade de att ändra användargränssnittet helt och hållet. Det sammantaget fick Jon att börja bygga på en ny webbläsare, som kom att kallas Vivaldi och som skulle anpassas specifikt för mer avancerade användare och bygger på det öppna projektet Chromium. Han har spenderat sex miljoner dollar på projektet, som har tagit 15 månader att utveckla av 35 personer. Företaget tjänar pengar på att skicka med länkar till olika företag; länkarna kan du enkelt ta bort om du så vill.
Vi Installerar
Vi hämtade hem en tidig version av 1.1, nämligen RC1. Installationsprogrammet känner av språk och installerar det automatiskt, totalt finns Vivaldi på 50 språk och det är runt 200 personer som bidrar till översättningarna. Många kanske drar sig för att välja avancerad installation, men det kan rekommenderas, för där har du chans att välja (ett annat) språk, var programmet ska ligga och om det ska installeras för alla användare. Därefter får du anpassa din installation genom att välja utseende, hur flikarna ska visas och vilken bakgrundsbild som ska användas.
Många funktioner
Du kan snabbt komma åt dina favoriter med det som kallas snabbval, där du samlar länkarna i grupper. Gillar du kortkommandon kommer du att gilla Vivaldi, som låter dig filtrera allt i öppna flikar, bokmärken, historik och inställningar genom att trycka F2. Den dialogrutan visar även övriga kortkommandon och deras tangentkombinationer.
Bokmärken samlas i en panel samt en rad längst upp – kortkommandot för att få fram den är faktiskt samma som i Chrome, vilket är Ctrl+Shift+B. Precis som i Chrome kan bokmärken organiseras, och de kan importeras tillsammans med inställningar från alla de vanliga webbläsarna. Bokmärken kan ha smeknamn, så till exempel kan ”dmz” göra att tidningens adress visas.
Du kan skapa en panel som visas intill din vanliga webbsida och panelen kan justeras i storlek som man vill. Det är i panelen som bokmärken och nedladdningar visas, men även anteckningar, som kan innehålla bilder, filer och delar av webbsidan. Har du många flikar uppe kan de slås ihop till något utvecklarna kallar för en stack, genom att dra och släppa en flik över en annan – håll muspekaren ovanför och du får se tumnaglar för alla sidor i stacken. Stacken eller de flikar du valt kan visas samtidigt genom att höger-klicka och välja ”visa sida vid sida”. En ikon längst ned låter dig välja hur sidorna ska visas, eller så kör du ett kortkommando som Ctrl+F7 för att visa dem i ett rutnät.
Har du dåligt med minne i maskinen kan du sätta flikar i viloläge. Placera muspekaren ovanför en flik så visas en tumnagel av den sidan. Visa tumnaglar av alla sidor hela tiden genom att placera muspekaren precis ovanför adressraden och dra nedåt. Du kan enkelt spara alla flikar och avsluta Vivaldi för att sedan ladda dem igen. Spola tillbaka är en funktion som låter dig återgå till första sidan du hamnade på och Spola framåt kommer att navigera till nästa sida på webbplatsen, till exempel på nästa sidan av sökresultatet.
Vivaldi stöder tillägg för Chrome precis som Opera, men det är inte säkert att de fungerar lika bra här.
Gränssnitt och tillägg
Om en webbplats har sökfunktion kan du högerklicka och direkt lägga till den som sökmotor i Vivaldi. ”Sidåtgärder” kallas något som gör att du kan göra webbsidor mer läsbara genom att ta bort funktioner på dem. Användargränssnittet kan också anpassas, till exempel genom att alltsammans i webbläsaren förstoras. Det finns mängder av inställningar att anpassa och dessa är också sökbara. Vivaldi stöder tillägg för Chrome precis som Opera, men det är inte säkert att de fungerar lika bra här. För att installera ett tillägg, gå till butiken för tillägg och installera som vanligt och ta bort dem på vivaldi://extensions från adressraden.
Sammantaget är det här en riktigt trevlig webbläsare att testa, även om du inte kanske ska överge Chrome eller Firefox riktigt ännu, då Vivaldi saknar synkroniseringsmöjligheter. Men dock, vi kan väl aldrig ha för många webbläsare installerade, inte sant?