Fråga
Jag är prenumerant sedan många år, datautbildad men inte aktiv inom området. Det sa inte ”klick” mellan mig och KTH, tyvärr. Utbildningen har åtminstone gjort mig kunnig nog att hänga med hyfsat i de intressanta artiklarna i DMZ, vilket ofta känns allmänbildande och roligt. Tack! En hel del tips på bra produkter har jag också fått.
Samtidigt med att jag nu följer artikelserien om bygget av den nya DMZ-sajten, har det dykt upp ett akut datorproblem i mitt liv. Jag är med i en förening som har en enkel webbsajt, upplagd av en före detta medlem i något som kallas Zimplit. Sedan drygt ett år är det jag som uppdaterar sidorna, vilket inte behövs särskilt ofta. Alltihop har legat kvar på min företrädares egen serverplats, som jag har haft lösenord till. Nu vill han bli av med sajten och kräver att jag hittar en annan lösning snarast – något han i ärlighetens namn förvarnat om för rätt länge sedan.
Jag följer med intresse er beskrivning av DMZ-bygget i WordPress, men kan konstatera att det är i alldeles fel division för mig i praktiken. Jag har varken tid eller kunskaper att göra allt det där. Jag tänkte att det kanske vore idé att skapa något enkelt på wordpress.com och började läsa villkor.
Ju mer jag läser, desto mera otrygg känner jag mig med de juridiska och ekonomiska konsekvenserna för min personliga del vad gäller att ansvara för en webbplats, hur enkel och ”hostad” den än är. Det känns läskigt att ha ett personligt ansvar för säkerheten på en webbplats. Vad kan hända? Behöver jag till exempel särskilda ansvarsförsäkringar?
Det känns även felaktigt att ha betalningskopplingar till mitt privata konto när det gäller ett föreningsuppdrag där jag inte är ekonomiskt ansvarig. Jag vill helst också slippa att ladda ned och installera en massa program i min privata dator för att kunna sköta det hela. Eftersom uppdraget förr eller senare kommer att övertas av någon annan medlem, vore det enklast med någon slags webb-baserad lösning där man kan gå in med administrationslösenord för att göra ändringar.
Min fråga är alltså: Hur fungerar det med webbplatser i ”gärdsgårdsserien”? Vilka lösningar finns som är webb-baserade, enkla, billiga och säkra? Vem ska betala räkningarna? Vilka blir de juridiska och praktiska konsekvenserna om man blir hackad?
Jag tippar att massor av människor använder både WordPress (som har haft en hel del problem med säkerhetsluckor, det har jag sett blänkare om ibland) och en massa andra på ytan enkla lösningar utan att skänka ”what if…?” en tanke. En hel del av dem kan troligen stava sig igenom DMZ med någon grad av behållning och skulle kanske behöva lite djupare insikt?
Jag har under årens lopp scannat och sparat en hel del artiklar (”ska-läsa-senare”) och håller på att kika efter svar där, men har hittills inte hittat något så specifikt (och aktuellt) som det jag efterfrågar.
ML
Svar
Det finns naturligtvis flera lösningar som skulle passa dig. Men eftersom du är inne på WordPress-spåret är det vad jag skulle rekommendera för en mindre föreningswebbplats.
De juridiska aspekterna tycker jag inte är så mycket att fundera över. Skulle någon mot förmodan bry sig om att försöka hacka en för de flesta ointressant föreningssida och dessutom lyckas (WordPress är faktiskt ganska säkert om du inte försöker programmera egna tillägg) är det enda som händer att den blir hackad.
Däremot är gratislösningen på wordpress.com inte det bästa. Den är väldigt begränsad och ger dig inte möjlighet att använda exempelvis tillägg för olika funktioner. Använd i stället något webbhotell – det behöver inte kosta mycket, till och med en fattig förening har råd. På exempelvis www.manufrog.se kommer ni undan med 180 kronor per år för en webbplats med lite trafik.
Om ni inte redan har ett domännamn tillkommer några hundralappar för detta. Har ni redan ett domännamn ska det pekas om från den nuvarande servern till det nya webbhotellet. Och det är naturligtvis inte du personligen som ska stå för abonnemangen, det ska föreningen göra.
De flesta webbhotell, inklusive det ovan, har stöd för WordPress. Du installerar det via en kontrollpanel som du får tillgång till via abonnemanget. Allt finns på webben, ingenting i din dator, och du administrerar det hela via din webbläsare. Som administratör kan du också dela ut begränsade behörigheter till andra medlemmar, så att de exempelvis kan uppdatera sin del av webbplatsen.
Du behöver förstås lära dig lite om WordPress, men det är ett av de enklare och smidigare webbplatssystemen som finns i dag och inte särskilt svårt att komma igång med. Här har du en bra kom-igång-handledning från Internetstiftelsen i Sverige: www.iis.se/lar-dig-mer/guider/skapa-en-webbplats-med-wordpress.
1 kommentar
Vi har en hemsida hos http://www.one.com. De har två olika program som man kan använda för att göra hemsidor, dels WordPress, dels ett enklare program för att skapa hemsidor. Jag använder det enklare, men då finns det en begränsning av hur många sidor man kan ha. Nu är jag nästan på gränsen och måste nog lära mig WordPress. Tyvärr tycker jag också att den guiden som finns i Datormagazin är på en lite för hög nivå för mig, men jag letar vidare efter någon bra guide.