OnePlus 13 sätter ribban högt för högpresterande flaggskeppsmobiler 2025
Även om nummer tretton generellt klassas som ett otursnummer så är det utan större tvekan den bästa mobil som OnePlus presenterat. Mobilen bjuder på den senaste hårdvaran, smart AI integration och en av de totalt sätt bästa skärmar vi testat. Till detta så får vi även en grym kameralösning, blixtsnabb laddning, flera nya tekniska lösningar som en form av blåtands walkietalkie lösning. Allt sedan paketerat i en exklusiv mobil som dessutom är enastående lätt. Som kanske framgår så är OnePlus 13 lite av en tidig favorit på årets mobilscen och med en pris vid lansering på knappa 12 500 blir detta en tuff nöt för övriga tillverkare att matcha.
Slimmad lättviktare
OnePlus 13 lanseras från start i tre olika färger: Black Eclipse, Arctic Dawn samt Midnight Ocean. Enheterna finns i två grundkonfigurationer med antingen 16 gigabyte ram och 512 gigabyte lagring eller 12 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring men då prisskillnaden mellan dessa båda vid lansering bara är 500 kronor så ser vi ingen anledning att satsa på den lite mer nerskalade modellen. För att ytterligare locka så erbjuder OnePlus, under en begränsad tid, köpare att få med antingen en smartklocka eller de senaste i-örat lurarna Buds Pro 3 eller någon av nio olika produkter samt att det finns möjlighet att till upp till 50 procent köpa till olika tillbehör.
OnePlus 13 mäter 162,9 x 76,5 x 8,5-8,9 (beroende på färg) millimeter och 210-213 gram, även detta beroende på färgval, vilket är en av de mest slimmade och lättaste fullstora flaggskeppsmobilerna som lanserats i skrivandes stund. Trots detta så upplevs inte mobilen som instabil eller extra känslig utan vi får faktiskt en av de mest stabila och tåliga modeller som lanserats. Enheten uppfyller såväl MIL-STD-810H som en femstjärnig SGS Screen Reliability Certification plus att den uppfyller både IP68 och IP69 kraven.
På insidan så hittar vi Snapdragon 8 Elite Mobile Platform med Qualcomms Oryon CPU som maximerar 4,32 gigahertz tillsammans med senaste Adreno 830 grafik vilket ger upp mot dryga 40 procents bättre CPU och GPU prestanda jämfört med föregående modell. För att hantera den ökade prestandan och dess värmeutveckling så lanseras OnePlus även sin andra generationens Cryo-Velocity-kylsystem med företagets hittills största VC-kammare och här hittar vi en av delar som vi verkligen blivit imponerade av, för trots den tunna designen och extrema prestandan så håller sig mobilen svalare jämfört med föregående modell.
En anledning till att OnePlus lyckats göra mobilen så slimmad hittar vi i det nya batteri som används. Mobilen använder en ny form av kiselbatteri med så kallad NanoStack vilket ger en extremt hög energitäthet. Batteriet som är på 6 000 milliampertimmar i form av en dual-cell lösning med dubbla 3 000 milliampertimmar enheter. Denna uppdelning är även grunden till enhetens snabba laddning där vi får stöd för upp till 100 watts så kallad Supervooc teknik eller hela 50 watts trådlös Airwooc teknik. Detta gör att vi kan ladda mobilen med kabel på bara 36 minuter eller nå 50 procents trådlös laddning på bara 34 minuter.
När det sedan kommer till batteritidens utnyttjande så beror detta som vanligt på vad vi gör och hur mycket mobilen belastas för med kraftigare hårdvara så kan vi även snabbare dränera batteriet men vid våra standardiserade tester som är lika för samtliga mobiler så hade vi efter 14 timmars användning 19 procent kvar vilket är det bästa resultat som vi uppmätt.
Skrolla i duschen
Mobilen kommer så klart med stöd för senaste Wi-Fi 7 och Blåtand 5.4 vilken stödjer SBC, AAC, aptx, aptx-HD, LDAC och LHDC5.0 för bästa tänkbara trådlösa ljudöverföring. Men här har OnePlus även inkluderat en nyhet i form av Beacon Link tekniken som med hjälp av Blåtand låter två likvärdiga enheter kommunicera med varandra över ett avstånd på upp till 200 meter. Detta är en lösning som gör att mobilerna kan användas som en form av intercom eller walkietalkie där den vanliga mobiltäckningen inte fungerar eller kan användas av olika skäl. Lösningen kommer dessutom att uppgraderas inom kommande halvår till att även tillåta sändning av meddelanden över samma avstånd.
Vi kommer så till skärmen som är en 6,82 tums, dynamisk 1-120 hertz, ProXDR-skärm med LTPO 4.1 som har en högsta upplösning på 3 168×1 440 (QHD+) @ 510 ppi och en maximal ljusstyrka på hela 4 500 nits. Skärmen stödjer 100 procents display P3 och använder äkta 10-bitars färgdjup. Skärmen är dessutom världens första mobilskärm som nått klassificeringen DisplayMate A++ vilket enkelt förklarat är ett bevis på den höga färgåtergivning och exakta kalibrering som erbjuds.
För att utrycka det i mer generella termer så får vi en extremt trevlig skärm som både är följsam oavsett vad vi gör på mobilen. Vi får en skärm som i alla lägen ger en perfekt ljusstyrka baserad på vår omgivning och där vi tack vare en effektiv hantering av skadligt blåljus får en optimal avlastning för våra ögon. Skärmen passar lika bra till bild- och filmredigering som spelande eller vanligt surfande.
Men den del som uppskattar minst lika mycket med skärmen är den uppdaterade Aqua Touch 2.0 tekniken som låter oss använda mobilen även när det regnar eller när våra fingrar av någon anledning är fuktiga eller feta. När vi jämför lösningen med andra flaggskeppsmobiler, utan att nämna några namn, så har övriga stora problem med att exempelvis vattendroppar stör användningen eller till och med aktiverar funktioner som vi inte önskar. Med OnePlus 13 kan vi till och med stå i duschen och skrolla lika smidigt som vi gör på en torr skräm.
Till detta så får vi även ett nytt handskläge som gör att vi ska kunna använda ull- eller fårskinnshandskar med en tjocklek på upp till 0,5 centimeter direkt på skärmen. Denna funktion fungerar delvis skulle vi säga. Med riktigt tunna, mer finhandskar, fungerar den utmärkt men blir de bara lite kraftigare eller har minsta foder på insidan så försvinner funktionen eller blir ryckig, ungefär som en trådslös mus med dålig mottagning.
AI optimerad kameralösning
Vi kommer så till kameradelen som, precis som vi numera vant oss vid, har utvecklats tillsammans med Hasselblad. Lösningen är placerad i en rund silverfärgad ring där vi hittar en primär 50 megapixels, 85 graders, vidvinkellins baserad på Sony LYT-808 med f/1,6 och OIS. Till denna så får vi en 50 megapixels, 32,8 graders, telelins baserad på Sony LYT-600 med 3x optisk zoom och f/2,6 och även här en OIS. Slutligen så finns en 50 megapixels 120 graders ultravidvinkel baserad på S5KJN5 med f/2,0. Lösningen kombinerar linser och zoom för att erbjuda en hybridbaserad zoomning upp till tio gånger och med hjälp av AI ända upp till 125 gånger.
Ser vi till resultaten så får vi exceptionellt jämna bilder med ett brett och levande färgomfång oavsett om vi fotar landskapsbilder, tar porträtt eller fotar med lite sämre omgivande ljus. Kamerans autofokusering är föredömligt snabb och även när vi tar bilder i rörelse så fångar kameran valt objekt med ett perfekt resultat nästan varje gång.
Som nämnts ovan så använder sig OnePlus 13 av olika former av AI optimering av bilderna vilket inte bara gäller vid zoomning utan även för vanliga bilder där vi dels får en form av grundbaserad optimering men där vi även efteråt kan gå in och med full automatik förbättra bilder och ta bort störande effekter eller justera oskärpa och skuggor med mera. Det vi däremot ställer oss lite frågande till är hur mycket som AI påverkar och hur mycket som ”skapas” bakom kulisserna, eller redan finns på plats. Denna tanke dök upp efter att vi under ett antal olika kvällar fotograferat en fullmåne där olika objekt både fanns i vägen så som moln och omgivande ljus men där resultatet blev näst intill exakt detsamma.
Oavsett vilket så är kameralösningen magiskt bra med otrolig skärpa och dynamik i alla bilder oavsett lins som används. Till detta så stödjer även linserna, både fram och bak, filmande i 4K Dolby Vision viket i kombination med enhetens fyra mikrofoner ger oss filmer av mycket högt resultat och lösningar som vi även enkelt kan jobba vidare med i exempelvis DaVinci Resolve. Det som kanske är mest imponerade när det kommer till filmandet är vi numera kan fortsätta filma i 4K även när vi aktiverat det ultrastabila läget som effektivt motverkat alla former av skakande vilket resulterar i filmer med ett minst sagt professionellt slutresultat.
För att rama in alla funktioner och dra full nytta av mobilens AI chip så kommer enheten med OxygenOS 15, ett skalOS som har blivit allt snabbare och mindre krävande i sig vilket även är grunden till den goda batteritiden. Självklart omfattar detta även en full integration med de nya funktionerna i Google som erbjuder allt från högre säkerhet till olika typer av AI- och sökfunktioner med mera.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 12 490 kr inkl. moms, 9 992 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 8 Elite Mobile Platform
- Lagring: 512 GB
- Ram: 16 GB
- Mått: 162,9 x 76,5 x 8,5-8,9 mm
- Vikt: 210-213 gram
- Skärm: 6,82 tum
- Upplösning: 3 168 x 1 440 @510 ppi
- Skärmtyp: ProXDR AMOLED
- Batteri: 6000 mAh
- Kamera: 50 MP + 50 MP + 50 MP + 32 MP front
- WiFi: 2×2 MIMO WiFi7
- Blåtand: V5.4 med SBC, AAC, aptx, aptx-HD, LDAC och LHDC5.0