Zagg mobilskydd erbjuder 360 graders skydd för ett stort antal mobiler och plattor
Både mobiler och plattor tenderar att få en alltmer stabil och tålig konstruktion sett till såväl enhetens chassi och ram som dess skärm och linser. Men trots det så ökar marknaden för olika former av lagningar av mer eller mindre alla delar kopplade till den mobila sidan år för år. Merparten av dessa reparationer är fortfarande kopplade till spräckta skärmar men även byte av kameralinser eller skador på de lite mer exklusiva ramarna som många mobiler använder har ökat. För att minimera dessa risker och skydda din enhet så är olika typer av skal och extra glas en förhållandevis billig lösning. Vi har därför tittat närmare på ett komplett, 360 graders, skydd från Zagg anpassat till Samsungs Galaxy S24 Ultra. Men lösningen finns även till ett stort antal olika mobilmärken och modeller samt även till olika plattor, klockor och faktiskt airpods.
Det viktiga skalet
Vi börjar med att titta på skalet som har en avgörande skyddsfunktion för såväl mobilen i helhet som för skärm och kameralinser. Detta då ett bra skal har kanter som går upp någon millimeter över själva skärm-, och linsytan och på detta sätt skyddar direkt från repor när vi lägger ner mobilen. Men framför allt då dessa stötabsorberande egenskaper minimerar fortplantning av kraften från de tillfällen när vi tappar mobilen och där ett motsvarande fall, utan skal, skulle kunna spräcka skärmen även om nedslaget inte träffat skärmen i sig.
Zagg erbjuder ett brett utbud av skal både sett till design och färg samt till skyddsnivå och materialval. Vi har testat Denali som är företagets bäst skyddande skal. Skalet, som finns i grönt och vår testfärg svart, är förstärkt med grafen som är ett material som är hårdare än en diamant, mer elastisk än gummi och upp till 200 gånger starkare än stål samtidigt som det håller en låg vikt.
Skalet är tillverkat av upp till 100% återvunnet material via en så kallad tredjeparts massbalansallokeringsprocess vilket lite djupare förklarat är ett sätt att säkerställa att massan av en färdig produkt, som ett resultat av en produktion, inte överstiger massan av råvara som använts i produktionen vilket ger ett mer miljövänligt konstruktionssätt. Till detta så innehåller skalet ett antimikrobiellt medel som skyddar genom att hämma tillväxten av luktframkallande bakterier.
Ser vi till skalets design så täcker det mobilens baksida fullt ut med en utfasning runt linserna. Runt denna utfasning så finns även en mindre ram som ger ett extra skydd och flyttar kontaktytan längre från kameradelen. Baksidan i helhet har en vågformig struktur som ska vara inspirerad av bergens tuffa och okuvliga anda men som enligt undertecknad snare för tankarna till japanska risodlingsterrasser. Oavsett vilket så ger mönstret ett bra grepp och hindrar även mobilen från att glida av från olika lite vinklade ytor.
På långsidorna så finns ett mindre, snett vinklat likande mönster som ytterligare förstärker greppbarheten. Enda nackdelen med dessa mindre fåror är att de även tenderar att dra till sig damm och liknande när vi har mobilen i fickan. Självklart har skalet mindre genomgångar för samtliga av mobilen viktiga funktioner som högtalare, åtkomst till penna med mera samt att skalet erbjuder fullt genomsläpp för QI laddning.
Ser vi till skyddet så har Denali testats att ge mobilen skydd från fall på upp till 16 fot eller 5 meter. Vi har inte testat detta men har tillsammans med högskolan genomfört en sorts fortplantningstest som i första hand mäter hur mycket av en smäll som fortplantar sig genom enbart telefonens eget chassi eller ramverk vilket sedan jämförs med samma test när mobilen är placerad i skalet.
Utan skal har vi i detta fall ett fortplantningsvärde av vibrationer på 100 procent vilket med skal minskar till 0,7 procent. För att sätta detta i ett perspektiv så gjordes samma test med ett standard silikonskal som kan köpas nästan var som helst. Det senare nådde motsvarande 93 procent vilket ger en tydlig indikation på skalets förmåga att minimera inverkan från tapp från olika höjder.
Ett fulländat glasskydd
Vi går vidare till skärmens skydd. Även här erbjuder Zagg flera olika typer av skydd i olika typer av material. När vi senast, för cirka ett år sedan, testade skydd från Zagg så använde företaget vad som kallades XTR2. Detta har sedan dess vidareutvecklats och denna gång så får vi ett glas skydd baserat på vad som kallas för Flex XTR3 som använder samma unika Hexioma slagmotståndsteknik. Detta innebär att skyddet är tillverkat av mikrohexagoner som fäster för att absorbera och avleda stötar och som är konstruerad för att vara i det närmaste okrossbar.
All som någon gång valt att själv applicera ett glasskydd vet att vi många gånger får mindre, eller större, luftbubblor eller likande mellan skyddsglaset och mobilens glas. Bubblor som är i det närmast omöjliga att få bort. Dessa uppstår på grund av en kombination av mindre dammpartiklar i luften och att vi inte applicerar skyddet helt korrekt.
För att minimera detta problem så har Zagg tagit fram vad som kalls för EZ Apply Installation. Detta är ett kit som besår av en rengöringsduk, en polerduk samt en mindre typ av ”klister” sticker som tillsammans tar bort både damm och övrig smuts från skärmen. Dessutom så medföljer en installationsbricka som är tillverkad av upp till 100 procent återvunnet material vilken gör appliceringen av skyddet både enkel och exakt. Väl på plats så medföljer även en speciell skrapa som gör att vi direkt kan pressa ut de sista mindre bubblorna för en perfekt installation.
När skyddet är på plats får vi inte bara ett skydd mot skärmen utan Flex XTR3 har även ett förbättrat så kallat Eyesafe-filter för blått ljus och antireflexteknik som förbättrar färgdjupet och livfullheten på skärmen för att på detta sätt även skydda våra ögon samtidigt som skärmens färgsättning bevaras, eller delvis även optimeras. Tack vare den ultra-touch-känsliga ytan och en slät nano beläggning minskas friktionen när vi rör fingret över skärmen och mobilens i-skärmen baserade fingertrycksläsare upplevs faktiskt som smidigare och mindre känslig jämfört med normalläge.
Även Flex XTR3 innehåller antimikrobiella egenskaper som skyddar skärmskyddet mot nedbrytning från mikroorganismer och säkerställer en längre livslängd utan negativ inverkan från omgivningen. Hur starkt skyddet är i sig är svårt att bevisa men det vi märker är för det första att skyddet har ett bättre motstånd mot normal uppkomst av repor från att vi lägger mobilen på olika platser och även när vi delvis forcerar uppkomsten av repor genom att dra mobilen med skyddet ner mot bordsytor så ser det fortfarande obrukat ut efteråt.
En del som vi däremot kunnat testa var hållbarheten i kanter. Som med de flesta glasskal så täcker skyddet inte rikligt hela skärmen då de ska ges plats för ett fodral eller skal. Detta lämnar således ofta en lite glipa där dessa glas blir extra känsliga och om vi på ett mer standardiserat glas knackar lite lätt med en sten eller likande på kanten så blir det lätt en spricka, ungefär som med ett stenskott på en bil. Gör vi samma test med Flex XTR3 så måste vi bruka betydligt mer kraft för att orsaka en skada och även när denna uppstår så blir det inte samma fortplantning i skyddet utan det stannar i kanten.
Linsskydd med perfekt genomsläpp
Vi avrundar denna genomgång med att kika på en lösning som faktiskt är allt för underskattad och detta i form av linsskydd. För i takt med att våra mobiler fått allt bättre integration av högkvalitativa linser som i många fall ersätter mer traditionella kameror så blir vi även mer sårbara i de lägen som olyckan är framme och kamerans lins, eller linser, skadas. Detta behöver inte bara påverka normal bildtagning utan kan så klart även hindra oss från att skanna olika barcodes eller validering med bank-id med mera.
Lösningen på detta potentiella problem heter Glass Elite Camera och är ett smart, heltäckande, skydd för mobilens bakre linser. Skyddet är tillverkat i ett aluminosilikatglas som är upp till fem gånger starkare jämfört med normala linsskydd. Till detta så kommer skyddet med antireflexbehandlade lager som är utformade för att ta bort det reflekterade ljuset samtidigt som de släpper igenom det transmitterade ljuset för att maximera klarheten.
Detta testades tillsammans med den lokala högskolan där bilder som tagit under exakt samma förhållanden både inomhus och utomhus med och utan linsskyddet analyserades och där ljusgenomsläppet mellan de olika bilderna hela tiden låg inom den så kallade felmarginalen. Det vill säga att skyddet inte hade någon mätbar inverkan på bildernas kvalité eller ljussättning.
Vad som sedan är ytterligare att plus är att skyddet har en speciell oljedispergerande behandling som gör att eventuella fingeravtryck nästan omedelbart separeras och blir osynliga så vi behöver inte vara rädda för att fett eller annan smuts från fingrarna ska vara orsaken till sämre bilder.
Det som är värt att noter är att även detta skydd kommer med en rengöringsduk som bör användas på linserna innan skyddet appliceras. För skulle du ha smuts eller fett på linsen innan så kommer detta hela tiden att ligga kvar och påverka fotografier och filmer. I övrig så är installationen extremt enkel och skyddet passar perfekt under tidigare nämnda skal för ett komplett skydd.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Zagg, www.zagg.com
- Cirkapris/del: från 200 inkl. moms, 160 exkl. moms
- Olika skydd: Flex XTR3, Ultra ECO, Felx Privacy, Glass Elite, antimikrobiell behandling
- Droppskydd: upp till 5 meter
-
Garanti: begränsad livstid