Samsung Galaxy Z Fold 6 är tunnare, kraftfullare och stabilare än föregångaren – men även dyrare. Och kameran ”matchar” inte de riktiga toppmodellerna.
När de första vikbara mobilerna såg dagens ljus skapade de en wow-känsla hos både användare och åskådare med sitt nya format och utökade möjligheter, vilket troligen även lockade nyfikna köpare med lite större plånbok. Men denna wow-tid är nu förbi och företag som Samsung behöver fokusera än mer på funktionalitet för det nya formatet för att fortsätta att locka kunder. Som vanligt när en ny modell lanseras så erbjuds vi förbättrad hårdvara och konstruktionsstabilitet, men frågan är om detta räcker för att få befintliga användare att uppgradera till en nyare modell eller locka användare av traditionella mobiler att ta steget över till det vikbara formatet? Vi har tittar närmare på Samsungs senaste flaggskepp inom vikbara mobiler, Samsung Galaxy Z Fold 6, som är både lättare, mer slimmad och ändå mer kraftfull jämfört med föregående modell och vi är överlag positiva, men här finns fortfarande områden som vi tycker kunde vara bättre.
Förbättrad konstruktion
Vi börjar kika på det yttre på vår testmodell som har färgen ”Silver Shadow”. Telefonen mäter 153,5 x 132,6 x 5,6 millimeter i uppvikt läge och 153,5 x 68,1 x 12,1 millimeter i stängt läge och väger förhållandevis låga 239 gram vilket är ungefär i paritet med de större, traditionella mobilerna och 14 gram lägre än föregående ”foldmodell”. Detta låter kanske inte så mycket men det är faktiskt en märkbar faktor när vi har mobilen liggande i jack- eller byxfickan.
Mobilen är, precis som föregående modell, tillverkad i ett heltäckande aluminiumchassi men detta har fått en förstärkt konstruktion och ska vara tio procent tåligare mot repor och slag. Även vikmekanismen har fått en tåligare konstruktion och ger en mjukare och mer följsam hantering både när vi öppnar och stänger, men även när vi jobbar med mobilen i halv-vikt läge.
Även skärmen har fått sig ett par förbättringar där de två lite mer påtagliga är en större framskärm och den inre fått en bättre skydd vilket ska underlätta arbete med penna och fingrar även när vi trycker lite hårdare, mer om skärmarna nedan. Värt att notera dock är att mobilen, trots bättre skydd över lag, bara är IP48-klassificerad, vilket innebär att vi får ett skydd mot långvarig nedsänkning i vatten men bara skydd mot fasta föremål som är större än en millimeter. Det vill säga mobilen är inte dammtät eller ens dammskyddad vilket kan vara värt att ta med sig.
En del av den inre konstruktionen som fått sig ett lyft är den nya och förbättrade ångkammaren som är 60 procent större jämfört med föregående modell vilket ska ge bättre och snabbare kylning. Detta är även något som behövs med tanke på nyare och snabbare chip. Enhetens ramar rymmer annars en USB-C 3 Gen2-anslutning som används för laddning eller anslutning av externa enheter. När det kommer till just laddningen så är detta en av de delar som vi hoppats på ett litet lyft men Samsung har valt att stanna vid 25 watts trådbunden eller 15 watts trådlös laddning med stöd för 4,5 watts omvänd laddning vilket känns aningen förlegat.
I verkligheten innebär detta att vi kommer drygt 55 procent på 30 minuters laddning vilket kan jämföras med exempelvis OnePlus motsvarighet som kommer upp till 88 procent på samma tid. När det sedan gäller battertid så är mobilen lite bättre och det 4 400 milliampere starka batteriet ger oss vid ”normal” användning som växlar mellan uppvikt och hopvikt format knappa tio timmars kontinuerlig drift eller i PCMarks Work 3.0 battery life benchmark cirka 11,45 timmar vilket är knappa tio procent bättre jämfört med föregående modell vilket är fullt godkänt.
Fortsatta värmeproblem
Vi fortsätter med mobilens insida där vi hittar samma stomme som toppmodellen S24 Ultra i form av Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy vilket är en specialversion från Qualcomm som består av en Cortex-X4 på 3,3 gigahertz, tre Cortex-A720 på 3,2 gigahertz, två Cortex-A720 på 3 gigahertz samt två Cortex-A520 på 2,3 gigahertz. Dessa kompletteras med grafikkretsen Adreno 750, tolv gigabyte ram och en lagring på mellan 256 och 1024 gigabyte. Vi hade gärna sett en lösning med 16 gigabyte ram med tanke på enhetens utökade möjligheter att köra flera appar simultant men vi får ändå ett rejält prestandalyft jämfört med föregående modell.
För att sätta lite värden på denna ökning så använder vi Geekbench 6 där Samsung Galaxy Z Fold 6 presterar 6 923 respektive 2 179 poäng i multi-, kontra singel core-utförande. Motsvarande värden för Fold 5 hamnade på 5 501 och 2 082. Vi uppmäter även en klart bättre hantering av ray-tracing där vi i 3DMark Solar Bay når 7 527 och 29 bilder per sekund vilket ska jämföras med 5 629 och 21,4 bilder per sekund för föregående modell.
Men allt är inte bara ökad prestanda för trots att Fold 6 kommer med en betydligt större ångkammare så blir mobilen fortfarande varm. Så varm att vi under långvarig tyngre belastning upplever återkommande prestandastrypningar för att inte överhetta mobilen. Detta är sedan något som blir än mer påtagligt under de dagar som vi faktiskt haft en sommar att tala om och att jobba med mobilen direkt i solen är långt ifrån optimalt och här är det till och med så att vi rekommenderar att ett externt fodral används för att delvis minska värmen direkt i handen.
Ser vi vidare till enhetens bestyckning så hittar vi på kommunikations sidan stöd för 5G, tyvärr bara WiFi 6e, blåtand 5.3, gps, galileo, nfc och uwb. Mobilen kommer med både eSIM och Nano SIM och vi får en snabb fingertrycksläsare i powerknappen på höger sida. Bland övriga sensorer hittar vi: accelerometer, barometer, gyrosensor, geo-magnetisk sensor, hall-sensor, ljussensor och närhetssensor
Stor, liten, uppgradering
Nästa del att granska är skärmarna och här hittar vi nästa positiva del. Framskärmen har fått ett minimalt lyft och går från 6,2 till 6,3 tum med en upplösning som går från 904 x 2 316 till 968 x 2 376. Skärmen är en dynamisk Amoled 2x med en maximal uppdateringsfrekvens på 120 hertz. Trots att ökningen inte är så stor till måtten så gör skillnaden betydligt mycket mer och framför allt på appar där vi ska skriva eller läsa som olika chattar, mail eller delta i digitala möten. Vi hade tyvärr inte möjlighet att mäta upp ljusstyrkan under våra tester men upplevelsen är att den yttre skärmen är ljusare jämfört med tidigare modell.
När det kommer till den inre skärmen, som är en 7,6 tums Amoleds skärm med en högsta upplösning på 2160×1856 vet vi dock att Samsung lyft ljusstyrkan och detta rejält då skärmen går från 1500 till 2600 nits. Som vanligt när det kommer till Samsungs mobilskärmar så får vi en riktig topplösning med magiskt bra färger och en perfekt kontrasthantering som passar lika bra för filmer och annan underhållning som för arbete. Skärmen fungerar även, så klart, mycket bra med den medföljande pennan för allt från grafiskt arbete där mobilen glänser lite extra men även när vi jobbar med allt från aktiv sökning av material på webben eller IRL till att flytta data i kalkylark med mera.
När vi så pratar skärmar så kommer vi även in på ett lite med dolt sidospår och det i form av mobilens AI integration. För kombinationen av den nya AI orienterade processorn och Googles Gemini tjänster samt Samsungs egna appar och anpassningar kommer verkligen till sin fulla rätt på Galaxy Z Fold 6s stora skärm. Mobilen är packad med funktioner och tjänster men några av de roligaste är utan tvekan dels den nya integrationen i Samsungs Note app och dess funktion ”skiss till bild”. Med denna kan vi, även med mycket begränsade ritkunskaper, skissa upp något, låt säga en båt på ett hav, och sedan låta AI göra om denna till en riktig ritning i exempelvis vattenfärger, en 3D teckning eller en illustration med mera och det häftigaste av detta är att vi kan börja med ett riktigt fotografi för att sedan skissa in något på detta och låta AI omvandla detta till en riktig, komplett, bild vilket är sjukt imponerande och bara tar ett runt 20-40 sekunder beroende på dess komplexitet.
På samma sätt kan vi använda Portrait Studio för att låta AI göra om våra riktiga fotografier till olika tecknade format vilket gör att vi här med lite fantasi enkelt kan göra om oss själva till superhjältar eller någon annat. En annan, lite mer produktiv, funktion som blir extremt användbar på denna skärm är alla former av förklarande AI steg vilket är en funktion som definitivt kan hjälpa till vid skolarbete. Låt säga att du fastnar i en matematisk formel och inte förstår hur denna ska lösas. Ta då en bild på uppgiften och efter bara sekunder så får vi en steg för steg guide hur problemet löses. Detta kan vi så klart även göra på andra moderna mobiler men fördelen här är just den stora skärmen där vi kan följa stegen på ett lättare sätt. Detta är som sagt bara några delar och mobilen erbjuder mängder av fler funktioner såsom Samsungs direktöversättning, transkribering av samtal och digitala möten med mera.
Programoptimerad kameralösning
Vi avslutar med kameradelen som till de yttre specifikationerna är identiska med föregående modell men där vi ändå får bättre bilder i vissa lägen vilket troligen är direkt kopplat till en kombination av mer kraft för direkt bildbearbetning och AI. Totalt får vi tre bakre linser: en huvudlins på 50 megapixel med f/1.8, 2.0μm, en ultravid 12 megapixels lins med f/2.2, 1.12μm samt en telelins på 10 megapixel med f/2.4, 1.0μm och 3x optisk zoom. Vi skulle dock gissa på att den ultravida sensorn är ny då vi får ett markant bättre ljusinsläpp under sämre ljusförhållanden jämfört med föregående modell.
Till detta så får vi även frontkamera på 10 megapixel med f/2.2, 1.22μm samt en ”under skärmen” lins på insidan som är på 4 megapixel med f/1.8, 2.0μm. Detta gör att vi kan ta selfies och delta i digitala videomöten från både den lilla och stora skärmen.
Över lag så får vi jämna och bra bilder med äkta, naturliga, färger och en tydlig zoom som gör sitt jobb men trots detta så saknar vi det där lilla extra, ett steg närmare S24Ultras möjligheter framför allt med tanke på enhetens höga prisbild. Värt att notera är även att Samsung valt att sänka bild antalet vid slowmotion filmande från 960 bilder per sekund till 240 vilket är samma som för Flip6. Varför detta skett har vi inte fått något direkt svar.
Så trots flera mindre förbättringar jämfört med Fold 5 måste vi ändå säga att vi verkligen gillar den uppdaterade Fold 6 och för dig som lär dig dra nytta av formatet och de möjligheter som detta ger är detta en av de mest kompletta vikbara mobiler som går att köpa. Däremot skulle vi inte rekommendera ett byte om du redan använder Fold5 så vida du inte är ute efter de nya AI funktionerna som, även om flera av dessa även kommer till tidigare modell, kommer till full rätt på den nya hårdvaran.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 24 990 inkl. moms, 19 992 exkl. moms
- CPU: Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
- Minne: 12 GB
- Lagring: 256 GB
- Skärm1: 6,3 tum AMOLED (120Hz)
- Upplösning: 968 x 2 376
- Skärm2: 7,6 tum AMOLED (120Hz)
- Upplösning: 2160×1856
- Kamera: 50 MP huvud, 12 MP UW, 10 MP 3X Tele, 10 MP Selfie + 4 MP under-skärmen
- Batteri: 4 400 mAh
- Laddning: 25 watt + 15 watt QI + 4,5 watt omvänd
- Mått öppen: 153,5 x 132,6 x 5,6 mm
- Mått stängd: 153,5 x 68,1 x 12,1 mm
- Vikt: 239 gram
-
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtrycksläsare, Gyrosensor, Geo-magnetisk sensor, Hall-sensor, Ljussensor, Närhetssensor