Samsung Galaxy Z Flip 6 andas kvalité med en ny kamera och stabilare konstruktion.
För alla oss som är lite äldre och varit med under hela den mobila eran så är vikbara mobiler inte någon nyhet och undertecknad mins tydligt enheter som Motorola Star Tac från 90-talet eller Nokia 6131 från milleniets början. Det var även vikbara mobiler som först slog igenom när videobaserade samtal lanserades via 3G nätet. Men i samband med att våra smarta telefoner slog igenom så fick formatet ta ett kliv tillbaka och om vi undantar Blackberrys Style 9760 mobil (lanserades 2010) som ofta kallas för den första smarta vikbara mobilen så var det först 2020 som formatet återigen tog fart. Detta med lanseringen av Samsungs Galaxy Z Flip, den första generationen av den alltmer uppskattade modellen. Vi har denna gång tittar närmare på den senaste versionen i denna serie i form av Samsung Galaxy Z Flip 6 – en modell som har förfinats och förbättrats på flera områden men i samband med detta även fått ett märkbart högre pris jämfört med föregående modell.
Förbättrat gångjärn
Även om Samsung Galaxy Z Flip 6 erbjuder flera nyheter jämfört med föregående modell så är de till det yttre snudd på identiska. Mobilen har ett yttre mått på 165,1 x 71,9 x 6,9 millimeter uppvikt och 85,1 x 71,9 x 14,9 millimeter hopvikt samt en vikt av 187 gram. Precis som föregående modell så är Flip 6 en näst intill helt platt när den är hopvikt och med relativt raka yttre ramar, förutom de rundade hörnen, så får vi en mycket kompakt mobil när vi placerar enheten i fickan.
Detta är en lösning som generellt är positiv då det minimerar risken att objekt som damm eller mindre partiklar kommer in i det vikbara området och på detta sätt skulle kunna skada skärmen. Men samtidigt så gör lösningen att mobilen blir lite svårare att öppna när vi använder den med en hand och en lösning som hade varit intressant till kommande modeller hade varit någon form av mindre utfasning eller liknande i den övre delen av kanten för att på detta sätt enklare vika upp mobilen vid ett en-hands grepp.
En del som har förbättrats, men som inte syns direkt, är gångjärnen som används i själva vikningen. Dessa har fått en tätare konstruktion tack vare en design med gån gjärn med dubbla skenor och med detta så har modellen även fått en IP48 klassificering jämfört med IPx8 från föregående modell. Fortfarande är det dock så att vi ska vara försiktiga med mindre dammpartiklar. En sekundär effekt av den nya vikfunktionen är även att vecket som blir på insidan, när mobilen viks ut, är mindre påtagligt och vi skulle nog vilja säga att Samsungs lösning är den minst synliga av samtliga modeller i skrivandes stund.
Anpassningsbar frontskärm
Vi fortsätter med skärmarna som även de är lika föregående modell sett till format och storlek men som har fått ett par förbättringar både sett till prestanda och till programbaserade funktioner. Börjar vi med den inre skärmen så får vi här en 6,7 tums Super Amoled 2X skärm med en högsta upplösning på 2640 x 1080 (FHD+) med 426 ppi och en dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz.
Skärmen ska enligt Samsung erbjuda en högsta ljusstyrka på hela 2600 nits men detta ställer vi oss lite frågande till. Vi hade inte möjlighet att mäta ljusstyrkan denna gång men vid en direkt jämförelse med en alternativ modell där vi uppmätt ljusstyrkan till dryga 2150 nits så gav denna modell en starkare bild jämfört med Flip 6. Däremot så är lyftet från Flip 5s cirka 1500 nits stort och vi har aldrig några problem att arbeta med mobilen i direkt dagsljus.
Som alltid med Samsungs skärmar så får vi en mycket bra bildupplevelse med varma, levande, färger och en bra dynamik som riktigt bra kontrasthantering som framför allt kommer till sin rätt vid filmtittande eller spelande men som även underlättar vid redigering av bilder. En del som vi inte kan bekräfta eventuell skillnad jämfört med föregående modell är att inner skärmen på Flip 6 uppleves be en bättre precision både när vi jobbar med fingrar men framför allt när vi använder penna vid exempelvis redigering.
När vi växlar över till frontskärmen så ska vi direkt säga att vi var besvikna över att vi fortfarande får en 3,6 tums Amoled pekskärm som inte täcker hela fronten. Skärmen har en upplösning på 720 x 748 med 306 ppi och en högsta ljusstyrka på 1600 nits och en uppdateringsfrekvens på 60 hertz. Vi hade här gärna sett en snabbare framskärm men samtidigt så spelar detta mindre roll då vi inte får en större yta att jobba med och vi kan fortfarande inte (utan 3:e parts lösning) köra appar i fullskärm på fronten. Däremot så har vi fått större möjligheter att interagera och bläddra i appar och det ständigt ökade antalet så kallade widgets som finns så ett visst lyft har vi fått även om vi hoppats och trott på mer.
Hetlevrad kraft
Samsung Galaxy Z Flip 6 drivs av Qualcomms SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3 för Galaxy chip samt Adreno 750 grafik. Processorn består av en 3,39 gigahertz Cortex-X4, tre 3,1 gigahertz Cortex-A720, två 2,9 gigahertz Cortex-A720 samt två 2,2 gigahertz Cortex-A520 vilket är tänkt att ge den bästa balansen mellan prestanda när så behövs samtidigt som mer vardagliga uppgifter kan använda de mer energieffektiva kärnorna och på detta sätt maximera batteritiden.
När vi så pratar batteri så kommer mobilen med ett batteri på 4 000 milliampertimmar vilket är en ökning från föregående modells 3 700 och som med blandad användning ger oss strax över 11 timmars drift vilket är helt ok. Laddningen sker via 25 watts USB-C kabel eller 15 watts trådlös laddning och vi når precis över 50 procent på 30 minuter.
Ser vi till prestandan så når vi 2 096 respektive 7 030 i Geekbench 5s singel kontra multicore tester och i 3DMarks Wildlife snittar vi 112,8 bilder per sekund vilket även detta är klart bra. Men här finns sedan ett klart problem. Vid lite längre maximal belastning så blir mobilen varm vilket dels blir jobbigt när vi har den i handen (om inte extra skal används) men som framför allt stryper prestandan lite väl tidigt. Nu ska tilläggas att vi gjorde våra tester under en period som var varmare än normalt i Sverige vilket så klart delvis påverkat men oavsett så hade vi fördragit en effektivare kylning.
Ett exempel på när mobilen blir varm är när vi använder flera av de lite roligare, nya, AI funktioner som Samsung inkluderar som Photo assist och dess möjlighet att göra om selfies till 3D bilder eller ritningar men även funktioner som realtids översättning av en konversation tenderar att göra mobilen varm. Så ett plus för funktionerna i sig, och det finns mängder av dem, men ett minus för värmeutvecklingen när flera av dem används. Ytterligare en del som vi här vill lyfta fram och som, enligt undertecknad, är ett klart minus är att mobilen inte stödjer användande av Samsungs tjänst Dex vilket är synd med tanke på att kraften att driva lösningen definitivt finns.
Uppgraderad kamera
Vi kommer så till kameralösningen där vi förutom de nya AI funktionerna möter en ny primär lins i form av en 50 megapixels 23 millimeters vidvinkel med f/1.8 och OIS. Denna kompletteras sedan med en sekundär tolv megapixels ultravidvinkel med f/2.2. Tyvärr så får vi inte med någon optisk zoom men tack vare mobilens val av processor och AI integration så ger den digitala zoomen magiskt bra bilder och utan närmare granskning är den svår att skilja mot en motsvarande 2X optisk dito.
Ser vi till bilderna över lag så får vi välbalanserade bilder med en jämn exponering som framför allt kommer till sin rätt i blandande bilder där motiven skiftar i färger och avstånd. I detta läge skulle vi säga att vi når lika bra bilder som vanliga S24 mobilen vilket vi inte kunde göra med föregående modeller. Bilderna behåller även sin skärpa i sämre omgivande ljus och här får vi ett mycket bra bevis på styrkan i kombinationen av bra linser och utmärkt AI programvara.
Som vanligt med Samsung så innehåller kameraappen många funktioner och fotolägen som hjälper oss att ta och komponera de bästa bilderna. Däremot så finns här inget Macro läge vilket kan vara värt att beakta för dig som ofta vill komma riktigt nära blommor med mera. Självklart kan vi även filma med enheten som stödjer 4K med upp till 60 bilder per sekund.
Till dessa linser så får vi även Selfie kamera på tio megapixel med f/2.2 som precis som de båda främre linserna ger jämna och bra bilder med en snabb exponering men som i vissa lägen kan ha en tendens att försköna hudfärger i porträttläge. Men skulle detta vara ett problem så är det enkelt att bara placera mobilen i vikt läge och använda de främre linserna även för detta ändamål.
Överlag så måste vi säga att vi verkligen gillar Flip6 och dess format och hade Samsung bara löst delar som värmehantering och bättre utnyttjat frontskärmen så hade detta varit en fullpoängare.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 14 990 inkl. moms, 11 992 exkl. moms
- Mått uppvikt: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm
- Mått hopvikt: 85,1 x 71,9 x 14,9 mm
- Vikt: 187 gram
- Skärm inre: 6,7 tums Super Amoled 2X
- Högsta upplösning: 2640 x 1080 @ 120Hz
- Skärm yttre: 3,6 tums Amoled med 720×748 @60 Hz
- Kamera: 50 + 12 + 10 MP
- Processor: Qualcomm Snapdragon 8 gen 3 för Galaxy
- Grafik: Adreno 750
- Minne: 12 GB
- Lagring: 256 GB
- Batteri: 4000 mAh
- Laddning: Kabel 25 watt, QI 15 watt
- Skyddsklassning: IP48