Samsung Galaxy watch 7 är en snabb smart klocka som är ömsom vin, ömsom vatten.
En gång i tiden, för drygt tio år sedan, var Samsungs smarta klockor helt överlägsna allt annat och företaget erbjöd tidigt unika lösningar med såväl integrerad kamera som möjlighet till sim-kort, samt design som stack ut. Med åren har modellerna blivit alltmer lika varandra och de mer unika nyheterna har lyst med sin frånvaro. Efter en hel del rykten kring senaste modellen, kallad Samsung Galaxy watch 7, som lanseras med senaste Exynos W1000-chippet som ska vara upp till 30 procent mer energieffektiv jämfört med föregående modell, växte förhoppningarna om att detta skulle vara modellen som återigen gav det lyft som vi så länge hoppats på.
Underliggande uppgraderingar
När vi packar upp Samsung Galaxy watch 7 kunde vi lika gärna ha öppnat föregående modell då dessa är mer eller mindre är identiska. Vi får samma design, med samma skärm, samma batteri och ungefär samma typ av armband. För att sätta några siffror på detta så innebär det en klocka i antingen 40 eller 44 millimeters storlek (vilket innebär en skärmstorlek på antingen 33,3 eller 37,3 millimeter – 1,3 eller 1,5 tum), med antingen bara Bluetoothkoppling eller Bluetooth tillsammans med 4G-anslutning.
Klockan är skyddad av samma typ av safirglas som tidigare, och har ett batteri på upp till 425 milliampere-timmar samt en skyddsklassificering enligt IP68 med MIL-STD-810H, precis som tillverkarens watch 6. Men tittar vi sedan vidare på insidan finner vi Samsungs nya AI-optimerade processor som via en tre nanometers litografi erbjuder oss fem kärnor, vilket är en rejäl uppgradering sedan förgående modells två kärnor, något som märks tydligt när vi växlar mellan appar och bläddrar i menyer. Dessutom har Samsung uppgraderat den interna lagringen från 16 till 32 gigabyte, vilket är ett välkommet lyft för alla som både laddar ned appar med kartor samt använder offline-baserad musik under träningspassen.
Samsung har även lagt till nya så kallade Bioactive-sensorer för en bättre och mer precis hälsoövervakning. Detta innebär att klockan med hjälp av 13 lysdioder kan ge oss insikt i bland annat vår hjärtfrekvens, puls och sömnmönster med mera, allt med en högre precision jämfört med föregående modell, mer om detta nedan.
Nästa förbättring är kopplad till enhetens positioneringssystem som numera består av en så kallad Dual-Frequency GPS vilken använder två satellitsignalband (L1+L5) för bättre precision även i områden som normalt varit svåra att få korrekt position. Här märks även en direkt och klart positiv förbättring. Dels hittar klockan snabbare korrekt plats, dels får vi en märkbart bättre ”ruttloggning” när vi springer på mindre och tätare placerade vägar och stigar, vilket i nästa led även ger bättre och mer korrekt återkoppling på områden som distans och tempo samt eventuella höjdskillnader.
Märkliga hälsoresultat
Ser vi till klockans yttre så är den som nämnts samma som tidigare modell med en klassisk rund boett och två knappar, vilka används tillsammans med fingergester på skärmen, för att navigera i menyerna. Knapparna används även för vissa av klockans hälsofunktioner, som möjligheten att låta klockan analysera potentiella förmaksflimmer eller göra en kroppsanalys. Dessa funktioner har blivit betydligt snabbare och fungerar klart bättre jämfört med föregående modell.
Vi kan även använda klockan för att mäta blodtryck, men detta kräver fortfarande en initial och återkommande kalibrering med en extern blodtrycksmanschett vilket känns lite förlegat. Vissa av funktionerna kommer dessutom bara att fungera med en Samsung-mobil med telefonens Health-applikation, vilket kan vara värt att veta.
Precis som med tidigare modeller kan klockan alltså mäta både puls och sömn, och här ställer vi oss verkligen frågan till den nya mer exakta lösningen som klockan ska erbjuda. Undertecknad springer regelbundet och med både klocka och ett professionellt, kalibrerat, pulsband. När vi testat med watch 7 så ligger pulsen helt korrekt och i synk med övrig utrustning vid vila och lättare uppvärmning, men så fort träningen intensifieras så blir värdena helt fel.
Som exempel stick pulsen vid normal löpning, där undertecknad ligger mellan 115–130 slag per minut (bpm), i väg med värden som överstiger 200 bpm, för att sedan efter kanske en kvarts löpning sakta gå ner mot korrekta värden för att minuter senare återigen rusa, helt utan anledning.
Samma del gäller för sömnen, efter en vecka med klockan så har denna noterat en snittsömn på 8:30 timmar per natt medan den korrekta sömnen varit ett snitt på strax över fyra timmar. (Oj! /Reds anm.) Troligen har detta att göra med att undertecknad har en mycket låg vilopuls, som kan gå ner under 40 bpm, vilket klockan eventuellt tolkat som sömn. Om dessa värden och mätningar kan komma att justeras i kommande firmware eller om det är sensorerna som är märkliga i vår testmodell låter vi vara osagt. Vi testade dock att återställa klockan två gånger samt koppla den mot olika mobiler, men resultaten var desamma i alla lägen. En del i sömnloggningen som däremot var mer exakt var delen djupsömn vilket nästan på minuten synkade med medicinsk utrustning, vilket är ett klart plus.
Vi avrundar med att, återigen, konstatera att enhetens batteritid fortfarande är på tok för dålig. Med normal användning inkluderat ett kortare träningspass på knappa 30 minuter så har vi efter ett dygn 29 procents batteritid kvar. Ökade vi på träningen till 90 minuters löpning med regelbunden pulsmätning så klarar klockan ganska exakt ett dygn, så var beredd på att ladda regelbundet.
Sammantaget är Samsung Galaxy watch 7 en lättanvänd smart klocka med lätt vikt och bra passform. Vi får gott om tränings- och hälsobaserade appar och mät funktioner men av någon anledning så ger flera av dessa oregelbundna resultat vilket drar ner betyget.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 4 190 inkl. moms, 3 352 exkl. moms
- Skärm: 1,5 tum (44 mm)
- Vikt: 33,8 gram
- Batteri: 425 mAh
- Hållbarhet: IP68 + 5 ATM
- Anslutning: Blåtand + WiFi
- Lagring: 32 GB
- CPU: Exynos W1000 – 5 kärnor
-
Sensor: Samsung BioActive sensor, temperature sensor, accelerometer
4 kommentarer
Korrekturläser man inte artiklar längre innan man lägger ut dom?
Tack för kommentaren. Vi har gått igenom texten ytterligare en gång och förhoppningsvis betat av eventuella missar. Mvh Red
Sedan ett par år tillbaka har ni haft stora problem med särskrivningar, i snitt tio-tjugo per artikel. Jag förstår dock att ni inte längre har råd med en anställd språkvårdare och korrekturläsare.
(Jag påpekade detta för ett par år sedan och erbjöd mig att korrekturläsa åt er utan kostnad, men fick aldrig något svar.)
Om du ska skriva en trovärdig recension så får du ange mer specifikt vilken ”medicinsk utrustning” som du validerar klockan emot. Skulle exempelvis vara intressant att veta vilken ”medicinsk utrustning” som du använt för att validera sömndata. Hur vet du att denna ”medicinska utrustning” ger valida resultat? Vilken validering har skett för att utvärdera hur väl denna fungerar? Utan denna information så är dina slutsatser inte trovärdiga.