Samsung Galaxy S24 Ultra är Samsungs smartaste och mest luxuösa konsumenttelefon till dags dato, vilket även avspeglas i priset.
Redan med föregående flaggskeppsmobil, S23Ultra, märkte vi att Samsung var på väg ifrån en av de egenskaper som än gång i tiden var ett av företagets signum – den böjda skärmen. Det var därför inte någon större överraskning att årets toppmodell S24 Ultra, kommer med en i det närmaste helt platt skärm där det enda som fortfarande ger en rundare känsla är en millimeter baserad avfasning längs kanterna samt att mobilens långsidor fortfarande är aningen rundade vilket ger oss mer av en illusion om en rundare skärm.
Oavsett vad vi tycker om detta, synpunkterna på denna plattare skärm går onekligen isär, så menar Samsung att den primära anledningen till tillbakagången till en platt skärm är att det gynnar användning av enhetens integrerade penna, vilket vi faktiskt är benägna att hålla med om.
Exklusiv känsla
Den första tanke som dyker upp när vi packar upp vår testenhet av S24 Ultra är komiskt nog minnena från Samsung Unpacked 2015 i New York där vi för första gången fick se och testa dåtidens underverk, Samsung Galaxy S6 Edge+ och Galaxy Note 5 som kompletterade tidigare lanserade Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge. Trots att dessa mobiler primärt representerade det senaste inom teknik och linser så var det även den modell som tog det första, och så viktiga, steget från tidigare lösningar med en löstagbar, plastbaserad, baksida.
Under årens lopp så har vi sedan kunna följa flera tekniska innovationer och fortsatt utveckling av materialval och formgivning där ett av de mest påtagliga var sammanslagningen av flaggskappsmodellerna Note, Note Ultra och toppmodellen av S-serien till den nya S2X Ultra modellerna där pennfunktionen numera blev en del av toppserien.
Med S24 Ultra tar Samsung nästa stora kliv, framför allt sett till att skapa en mer premiumkänsla, då mobilen får en yta av titan som dels förstärker ramen, dels ger en mer exklusiv känsla. För att göra mobilen än mer tålig så kommer skärmen även med ett skydd baserat på senaste Corning Gorilla Armor. Självklart är mobilen även IP68-klassificerad.
Ser vi till det yttre så har mobilen fått en viss justering sett till måtten jämfört med föregående modell. S24 Ultra mäter 162,3 x 79,0 x 8,6 millimeter vilket ska jämföras med 163,4 x 78,1 x 8,9 millimeter för S23 Ultra. Trots att vi tycker det är trevligt med lite förändringar så kan vi samtidigt tycka det hade varit smart att i varje fall över ett par serier hålla samma yttre mått för att på detta sätt kunna återanvända tidigare skal och fodral vilket inte går nu. Visuellt sett så skiljer det inte så mycket mellan de båda modellerna och den enda riktigt konkreta skillnaden, förutom skärmen, är den nedre ljudporten. På S24 Ultra så har Samsung gått ifrån lösningen med flera mindre hål till ett unifierat långsmalt hål som lite påminner om en mSD-port.
Om detta är en bidragande del till en lite fylligare ljud låter vi vara osagt men faktum är att när vi placerar S23 Ultra och S24 Ultra på samma plats i vår testzon för hörlurar och mikrofoner, där vi med hjälp av externa mickar fångar upp och analyserar ljudet, blir ljudbilden från S24 Ultra aningen bredare, lite grann som att vi kan höra fler nyanser från en symfoniorkester. Däremot känns det som att lösningen, över tid, kan komma att dra åt sig mer smuts.
Uppdaterad insida
Vi fortsätter med mobilens insida där vi hittar Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy vilket är en specialversion från Qualcomm som ryktesvägar ska vara snabbare jämfört med original chippet. Processorn består av en Kryo Prime-kärna på 3,39 gigahertz + tre Kryo Gold-kärnor på 3,1 gigahertz, två Kryo Gold-kärnor på 2,9 gigahertz samt två Kryo Silver-kärnor på 2,2 gigahertz. Dessa kompletteras med grafikkretsen Adreno 750, 12 gigabyte ram och en lagring på mellan 256 och 1024 gigabyte.
Mobilen har stöd för såväl 5G som senaste WiFi7 samt Wi-Fi-direkt och Bluetooth 5.3. Som positioneringsteknik hittar vi en blandning bestående av GPS, Glonass, Beidou, Galileo och QZSS vilket ger mobilen en hög precision. Vi får även sedvanlig i-skärmen baserad fingertrycksläsare och en USB3 Typ-C-laddport vilken även stödjer HDMI. Batteriet är på 5000 milliampertimmar vilket via mätningar med Pcmark Work ger oss nästan 15 timmars användning och som vid våra egna testkörningar tar oss 16,2 timmar. Detta ska jämföras med strax under 14 timmar för S23 Ultra så här får vi ett klart lyft.
Laddningen sker enligt PD3 och med upp till 45 watt vilket gör att vi når 63 procent på cirka 30 minuter vilket, trots att vi får samma maximala laddning som S23 Ultra, är nästan 20 procent bättre laddning på samma tid som just S23 Ultra. Mobilen stödjer även trådlös QI-laddning med upp till 15 watt.
Optimerad kameralösning
När vi kommer till mobilens baksida hittar vi samma grundbestyckning som föregående modell men där Samsung har gjort vissa optimeringar för att få en bättre helhet. I grunden så får vi en 200 megapixels vidvinkels huvudkamera med två gångers optisk zoom med F1.7. Denna kompletteras med en ultravidvinkellins på 12 megapixel med F2.2, en telelins på 50 megapixel som erbjuder fem gångers optisk zoom samt tio gångers hybridzoom som med hjälp av AI ger en kvalitet som är likvärdig med en optisk lösning. Vi får även en tiomegapixels telelins med tre gånger optisk zoom.
Till detta har Samsung även tagit fram större sensorer med högre ljusinsläpp jämfört med föregående modell vilket resulterar i märkbart ljusare bilder vilket generellt är positivt. Men vi märker även att kontrasterna i vissa lägen tenderar att lite mer flyta ihop vilket inte är lika positivt och i dessa lägen så blir bilderna från S23U jämnare. Där vi däremot drar mer nytta av det högre ljusinsläppet är när vi kommer till nattfotografering där S24 Ultra verkligen fångar upp en bättre helhet och där mobilen även kan plocka upp detaljer i mörkare partier som vi missade med S23U.
Självklart hittar vi även samma 100 gånger extrem zoom vilken, enligt vårt tycke, blivit både bättre och sämre. Tack vare snabbare chip i grunden så får vi en bättre och mer exakt hjälp av kameran att ta en stabil bild på objekten och eventuella skakningar minimeras vilket ger att bilderna över lag blir bättre. Men när vi får två perfekta bilder så tenderar S24U även här att bli aningen för ljus vilket gör att vissa detaljer faktiskt bleknar ut jämfört med S23U. Detta känns dock som mer av ett mjukvaruproblem och vår gissning är att bilderna och kameralösningen kommer att bli successivt bättre med kommande firmwareuppdateringar, precis som tidigare modeller.
Mobilen stödjer även filmande i upp till 8K och även här märker vi av det ökande ljusinsläppet med klart tydligare videos inomhus men den del som känns än viktigare är att vi upplever en tydlig förbättring sett till skakreduktionen och stabiliteten där vi nu kan röra oss i det närmast obehindrat utan märkbara vibrationer i videon.
Till dessa så får vi även en tolvmegapixels selfiekamera med F2.2 som, precis som föregångaren, låter oss välja mellan standard och vidvinkel läge. Jämfört med S23 upplever vi att vi får lite varmare och mer naturliga färger med S24 men där vi däremot kan känna att blur-effekterna är aningen för påtagliga och till gränsen på överdrivna så här hade vi gärna sett någon form av reglage för att justera detta.
Samsung marknadsför S24 som AI-mobiler och detta märks bland annat när det kommer till just bildbehandling. För att lyfta några intressanta funktioner som mobilen erbjuder så kan vi dels aktivera vad som kallas Instant Slow-mo vilket är en funktion som låter oss lägga på en slow motion-effekt på vilken video som vi redan har filmat. Då lösningen appliceras i efterhand slipper vi dessutom hålla på att böka med att välja lägen under filmande vilket är toppen. Till detta kommer mobilen att automatiskt fixa bildrutorna så att de blir som en original-slowmotion på ett extremt övertygande sätt.
Nästa roliga del, och som delvis likar de lösningar som Google foto eller Adobes onlinetjänster erbjuder är smarta redigeringar av bilder. Vi kan nämligen på ett mycket enkelt sätt ta bort störande objekt på bild, flytta och skala om delar av objekt eller räta upp lutande eller snett tagna bilder. I samtliga fall så sköter mobilens AI motor uppbyggandet av objekt som ”kommer fram” bakom det redigerade eller borttagna objektet. Värt att notera med funktionen är dels att det kräver lite tålamod och att alla bilder och funktioner inte alltid blir perfekta. Dessutom så är detta inte en lösning som kommer att vara låst till S24 serien utan Samsung säger att tjänsterna kommer att bli tillgängliga även på andra, tidigare, serier senare under året.
Smarta lösningar
Nu är det inte bara kameradelen som drar nytta av AI utan S24 är packad av smarta lösningar som faktiskt är extremt användbara (för en gång skull 😊). Även här lyfter vi de funktioner som vi känner har bredast ”användningsbarhet” och börjar med vad som skulle kunna heta ”ringa in för att söka”. Detta är en funktion som vi med fördel använder medföljande penna för att utföra och som i sin enkelhet innebär att vi mer eller mindre från alla platser och appar kan ringa in en del av det vi ser på skärmen för att mobilen ska söka reda på vad det är, vad det kostar och vart vi kan köpa det med mer. Låt säga att vi ser en på gymmet med ett par snygga skor, rikta kamera mot dessa, ringa in dem och direkt har vi fakta och mer förslag på dessa skor. Lösningen är brilliant enkel och har även förvånansvärt ofta helt rätt.
Nästa del är enhetens översättningsfunktion som finns integrerad på ett par olika sätt. Vi kan bland annat använda en live-översättning när vi messar med vänner utan att behöva klippa och klistra mellan appar, vi kan använda mobilen som en tolk när vi är ute och reser och genom att vi pratar i mobilen så översätts detta till valt språk som sedan direkt spelas upp för motparten som i sin tur kan svara på sitt språk som då översätts till vårt språk. Men vi kan faktiskt även använda lösningen vid normala telefonsamtal där vi då kan få en normal, med en viss fördröjning på grund av översättningen, konversation. Vi kan i detta läge även välja om vi vill stänga av vår egen ”original röst” och bara låta motparten höra den översatta rösten.
Samtliga av dessa funktioner finns i skrivande stund på de större språken vilket gör att vi inte kan prata svenska, men vem vet, kanske kommer det att vara möjligt att lägga till tredjepartslösningar för andra språk framöver. Ett klart plus med lösningen är även att vi kan ladda hem varje språk som separata filer för att på detta sätt kunna använda tjänsterna utan internetaccess.
En sista del, som delvis påminner om Microsofts Co-Pilot, är möjligheten att summera anteckningar eller möten och med hjälp av AI får fram kärnan i ett längre budskap på även detta ett förvånansvärt korrekt sätt. Huruvida denna funktion är självlärande och med tiden blir än bättre på att fånga upp vad som är viktigt för just oss låter vi vara osagt men det hade så klart varit lite extra trevligt.
Sedan stöder S24U fortfarande en av undertecknads absoluta favoriter i form av Dex som låter oss koppla upp mobilen som en form av dator till extern skärm eller TV när vi är på resande fot. Men denna del verkar vara identisk med föregående lösning så hit har, vad vi kan se, inte AI nått än.
Delvis begränsad prestanda
När vi så pratar skärm måste vi så klart lyfta mobilens skärm som är en de tydligast utmärkande delarna på Samsungs mobiler. Skärmen baseras på en dynamisk 6,8 tums QHD+ Amoled 2X-skärm med en adaptiv uppdateringsfrekvens på mellan 1 och 120 hertz. Skärmen erbjuder ett Delta-E på låga 0,25 och en ökad ljusstyrka jämfört med S23U.
Tillsammans resulterar detta i en imponerade bild med klara tydliga färger som är perfekt till allt från spelande och andra former av underhållning till mer daglig användning som surfande, mailhantering eller digitala möten. Men tack vare att mobilen utrustats med Snapdragon 8 Gen 3 så får vi grafiska effekter i realtid med ray tracing vilket lyfter framför allt spelandet till en ny, mer naturtrogen nivå. För att kunna dra full nytta av detta så har Samsung även ökat på storleken på enhetens Vapor Chamber vilket ska ge en svalare mobil som kan prestera maximalt under längre tider. Här ska vi dock nämna att vi till och från märker att mobilen blir varm och att skärmens FPS (uppdateringsfrekvens) då tillfälligt sänks. Om även detta är något som framtida firmware kommer att lösa eller om det beror på de lite för högt klockade GPU/CPU kretsarna är svårt att sia om. Men oavsett så får vi en magiskt trevlig skärmupplevelse med hög respons när vi använder såväl penna som fingrar.
För att kort beröra prestandan nådde vi med S24, i Geekbench 6, 2 302 poäng vid singel Core och 7 254 i multi Core vilket är klart snabbare jämfört med S23U. Även grafiken i 3DMark Wild Life visade på klara förbättringar då vi gick från ett resultat på 14 623 för S23U till 20 686 för S24U vilket är det högsta värdet vi uppmätt.
Avslutningsvis kommer vi till den sista frågan, är det sedan värt att uppdatera din nuvarande mobil till S24Ultra? Svaret beror så klart på vad du använder i dag. Sitter du med en S23 Ultra skulle vi rent generellt säga nej då flera av de intressanta funktionerna i S24-serien även kommer till S23. Har du en äldre mobil så handlar det mer om en ekonomisk fråga. För med ett pris från knappa 18 000 för modellen med minst lagring så är det en betydande investering för de flesta användare och frågan du bör ställa dig är om du verkligen kommer att ha nytta av alla de funktioner som mobilen erbjuder.
Att det är en bra mobil råder dock ingen tvekan om och hade det inte varit för primärt just prisnivån så hade detta varit en klockren fullpoängare.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 17 990 inkl. moms, 14 394 exkl. moms
- CPU: Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
- Minne: 12 GB
- Lagring: 256 GB
- Skärm: 6.8 inches QHD+ AMOLED (1-120Hz)
- Maximal upplösning: 3120 x 1440
- Kamera: 200 MP huvud, 12 MP UW, 10 MP 3X Tele, 50 MP Tele samt 12 MP Selfie
- Batteri: 5 000 mAh
- Laddning: 45 watt
- Mått: 162,3 x 79,0 x 8,6 mm
- Vikt: 232 gram
-
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtrycksläsare, Gyrosensor, Geo-magnetisk sensor, Hall-sensor, Ljussensor, Närhetssensor