Samsung Galaxy Book 4 Ultra är en lättvikts 16 tummare med magiskt bra skärm och hög prestanda.
Till och från så går det att läsa artiklar om varför vi ska betala mer för vad som till det yttre kan verka likadant. Detta är så klart något som delvis stämmer men ibland så finns det även en sund motivering till varför prislappen på vissa modeller är så pass mycket högre, och dessa enheter oavsett om vi pratat datorer, bilar eller andra exklusiva produkter är inte heller tänkta för gemene man utan för, om vi nu återgår till enbart IT sidan, riktiga poweruser oavsett om dessa återfinns inom e-sportsidan eller som kreatörer eller likande. Att vi lyfter detta resonemang här och nu beror på att när vi såg prislappen på nya Samsung Galaxy Book 4 Ultra, vilket är en modell som börjar runt dryga 35 000 så tänkte även vi, varför betala så mycket? Men efter dryga två veckors hårdkörning med datorn så måste vi säga att vi har svängt och för rätt användare så är detta utan tvekan en av de bästa investeringar du kan göra.
Quad speaker med Dolby Atmos
Samsung Galaxy Book 4 Ultra kommer i ett flertal olika konfigurationer sett till processor, minne, lagring och grafik. Samtliga är däremot paketerade i samma gråa, 16 tums aluminiumchassi med ett yttre mått av 355,4 x 250,4 x 16,5 millimeter och som i vårt utförande väger 1,86 kilo. Detta ger oss en för klassen förhållandevis slimmad enhet som trots sitt format håller vikten i schack.
Ser vi till det yttre så kommer modellen med samtliga anslutningar placerade i den bakre delen av respektive kortsida. Totalt finns här en HDMI2.1 med stöd för 8K upplösning i 60 hertz eller 5K upplösning i 120 hertz. Här finns även dubbla Thunderbolt 4 portar vilket bland annat innebär att portarna stöder samtidig dataöverföring och videoutmatning genom samma port samt att dessa stödjer upp till två meter långa kablar med bibehållen hastighet vilket är tacksam om vi vill ansluta externa skärmar eller även snabb lagring. Hade vi fått önska något så hade det varit att Samsung placerat en port på respektive sida i stället för, som nu, båda på samma. Vi har dock full förståelse för valet med tanke på placering av styrkretsar och intern dragning.
På motsatta sidan så finner vi en 3,5 millimeter komboport, en USB-A3.2 port samt en mSD kortläsare som håller mycket bra prestanda och vi kan utan direkta bekymmer jobba med både bild och filmredigering från filer liggande direkt på ett minneskort. Det skulle visserligen varit trevligt med flera portar men många gånger så använder vi en blåtandslösning för kanske både mus och externa tangentbord när vi är på resa och i de lägen som vi använder datorn i stationärt läge så kan vi enkelt komplettera med en extern Thunderbolt 4 docka.
Ser vi till anslutningar i övrigt så kommer enheten med Blåtand version 5.3 samt Wi-Fi 6E vilken håller en stabil uppkoppling med snabb växling mellan banden. Det är dock lite synd att enheten inte utrustats med senaste WiFi7 standard då det är trots allt är en i övrigt helt uppdatera modell.
En del som däremot är riktigt bra är den integrerade ljudlösningen som baseras på AKGs uppsättning av totalt fyra element varav två är woofers på maximala fem watt samt två är tweeters om vardera två watt vilka stödjer Dolby Atmos. Lösningen ger ett förvånansvärt fylligt ljud som både passar utmärkt för alla tänkbara nöjenscenarion som spelande eller filmtittande men som även har ett tillräckligt bra omfång för att passa alla typer av musiklyssnade där vi framför allt under kvällens/nattens tystare timmar faktiskt nästan fördrar att lyssna direkt från datorn när vi jobbar. Men inte minst så är lösningen grymt trevlig när vi sitter och redigera film i Da Vinci Resolve då vi får en mycket naturlig och äkta ljudåterkoppling.
AI driven kraft
Vi kliver så över till insidan och här finns som nämnts ett flertal olika kombinationer att välja mellan från start. Vår testmodell kommer med maximal bestyckning vilket innebär Intels senaste AI fokuserade Core Ultra 9 185H processor. Denna använder sex prestandakärnor som har en topphastighet på 5,1 gigahertz. Dessa kompletteras med åtta effektivitetskärnor med en toppfrekvens på 3,8 gigahertz samt dubbla LPE (Low Power Efficient) kärnor som har en toppfrekvens på 2,5 gigahertz. Processorn har en 24 megabyte stor smartcache och en PBP på 45 watt vilken kan sticka i väg till hela 115 watt i MTP.
Till detta så har enheten även försetts med Nvidias RTX 4070 grafik med åtta gigabyte GDDR6 VRAM. Detta kort är dessutom en fullkrafts modellen så vi får verkligen en dator med sjukt imponerade prestanda, mer om detta nedan. Enheten har dessutom utrustats med 32 gigabyte DDR5 ram och en PCIe Gen4 M2 enhet på en terabyte och ska vi vara lite kinkiga så skulle nog kunna tycka att Samsung borde tryckt i minst en tvåterabytes enhet i denna toppmodell som trots allt går loss på knappa 44 000 kronor.
En del som vi var lite oroliga för när vi såg enhetens specifikationer var kylningen. För visa av erfarenhet från år av testade av högpresterande bärbara enheter så är dessa antingen tyngre och tjockare än standardenheter för att hantera kylningen eller så blir de snabbt mycket varma. Men här har Samsung på något magiskt sätt lyckats med lite av det omöjliga och Galaxy Book 4 Ultra håller sig faktiskt föredömligt sval även under maximal belastning.
Grunden till denna lyckade lösning hittar vi i den nya, elva procent bredare, Vapor Chamber och en dubbel fläkt designad med ojämnt bladavstånd som maximerar luftflödet och bortforslingen av varm luft. Dessutom känns det som att Samsung har lyckats fördela den värme som bildas över en större yta vilket ger en lägre värme per punkt.
Nästa del som brukar bli lidande med hög prestanda och effektiv kylning är batteritiden. Även här lyckas Samsung förvåna oss för enhetens 76 wattimmar kraftfulla batteri räcker, tack vare den nya smarta processorn och batterioptimerade biosfunktioner i hela 17,6 timmar vid vårt videotest. Vid normalt kontorsarbete utan tyngre belastning tar vi oss lätt genom en full arbetsdag vilket är magiskt med tanke på skärmens storlek. Men samtidigt kan vi även maximera all prestanda och sätta oss och spela tyngre 3D spel i HDR och på detta vis dränera batteriet på cirka 75 minuter. Men i de lägen som vi vill utnyttja prestandan maximalt så kör vi nästan alltid med enheten ansluten vilket inte gör detta till något bekymmer.
En skärm att drunkna i
Vi kommer så till skärmen vilken är en 16 tums WQXGA AMOLED 2X skärm med en maximal upplösning på 2880 x 1800. Skärmen kommer med ett Anti-Reflective skydd som underlättar vid användning i ljusare miljöer där sol eller annan belysning annars kan påverka det visuella. Till detta så har enheten försetts med en ny typ av tryckkänslig panel där flera nya fingergester har inkluderats för att underlätta arbetet direkt på skärmen. Det senare märks även när vi arbetar med en kombination av fingrar och en penna på skärmen då vi får ett snabbare arbetsflöde.
Skärmen jobbar med en dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 hertz och har erbjuder en färgrymd på 120 % av DCI-P3. Tillsammans med en högsta ljusstyrka på 400 nits i blandat läge eller 500 nits i enbart HDR läge får vi en underbar lösning som verkligen ger nytt liv till bilder och filmer och som hanterar alla former av spelande med en underbar detaljrikedom, snabb uppdatering och låg latens. Men framför allt så är det så klart OLED skärmen i sig med sina magiska färger och djupa svärta som tar både arbete och underhållning till en ny nivå.
Ska vi vara lite kritiska så gäller detta ändå just ljusstyrkan i HDR där vi i skrivandes stund finner flera konkurrerande modeller som når betydligt högre värden. Att detta inte blir lika påtagligt i SDR lägen beror till viss del på enhetens nya Vision Booster-teknik som via en speciell utomhusalgoritm automtiskt optimerar synlighet och färgåtergivning i extra ljusa miljöer.
I skärmens ovankant så finner vi sedan enhetens webbkamera. Denna är visserligen bara på 1080 p men erbjuder ändå en mycket bra och tydlig bild där vi framför allt får tillgång till flera smarta funktioner som ansiktsföljning och anpassning av bakgrunder. Denna kompletteras sedan med dubbla mikrofoner vilka använder AI-driven brusreducering för optimal samtalskvalité.
Vi kommer sedan till tangentbordet och här finner vi en mer standardiserad lösning med låg slaglängd och en mycket bra bakgrundsbelysning som kan ställas i fyra steg. Skrivkänslan är helt ok och vi får fullstora tangenter med separat numerisk del på sidan men ska vi vara ärliga så hade vi hoppats på något lite extra här. Under tangenterna så hittar vi en stor enhetliga pekplatta som är perfekt när vi jobbar med gester eller snabbt vill markera och redigera upp något. Däremot så har plattan, som alla andra större pekplattor en benägenhet att till och från att flytta pekaren när vi skriver vilket är klart irriterande och varför ingen lyckats ta fram en AI algoritm som känner av när vi touchar av misstag mitt i skrivandet är verkligen svårt att förstå. Utan denna anledning så brukar undertecknad faktiskt stänga av pekplattan under tiden som jag skriver.
Vi avslutar kort med att redovisa lite benchmarktester för enheten. Samtliga av dessa har genomförts med, i skrivandes stund, senaste drivrutiner och Windows version. Observera även att enheten lanseras med Home edition varför testerna är utförda på denna version.
- Cinebench 2024 singel core: 111
- Cinebench 2024 multi core: 1 071
- Cinebench R23 single core: 1 909
- Cinebench R23 multi core: 19 901
- 3DMark 06 – CPU: 13 001
- 3DMark Ice Storm Extreme: 76 521
- 3DMark Fire Strike: 21 983
- 3DMark Time Spy: 10 945
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 43 990 inkl. moms, 35 192 exkl. moms
- Mått: 355,4 x 250,4 x 16,5 mm
- Vikt: 1,86 kg
- Skärm: 16” AMOLED med touch
- Högsta upplösning: 2880 x 1800
- Processor: Intel Core Ultra I9-185H
- Ram: 32 GB DDR5
- Grafik: RTX4070 8 GB GDDR6
- Lagring: 1TB Gen4 M2
- Portar: Dubbla TB4, USB-A, HDMI, 3,5mm, mSD
- Trådlöst: WiFi6E + BT5.3
- Batteri: 76 Wh
- Webbkamera: 1080p
- Ljud: 4 AKG element