Oneplus Nord 4 är en stilren, metallbaserad, mobil med imponerande batteritid men varierande bildresultat.
Oneplus presenterade och lanserade sin första Nord modell sommaren 2020 som ett lite billigare alternativt till företagets toppmodell och delvis kanske även som ett steg tillbaka till företagets grundtanke om att lansera en mobil med hög prestanda till ett pris som de flesta kan ha råd med. Sedan dess har Oneplus lanserat både Nord 2 och Nord 3 för att så cirka fyra år efter första modellen lansera Oneplus Nord 4. Denna gång så har Oneplus hakat på trenden från flera tillverkare att ta fram någon lite mer visuellt unikt, i detta fall ett metallchassi, som ska göra att modellen sticker ut från massan.
Snabbladdning utan laddare
Redan när vi packar upp mobilen så är det en del som sticker ut och detta är enhetens chassi. För till skillnad mot alternativa lösningar som kombinerar glas med plast och oftast en metallram som håller samman sidorna så har Oneplus Nord 4 ett enhetligt chassi som är konstruerat i enbart metall. Detta kan vid en första tanke låta lite hårt men tack vare rundade kanterna och sidorna så ligger mobilen klart bra i handen och vi får att stabilt grepp om densamma.
När det kommer till de fysiska delarna så mäter mobilen 162,6 x 75 x 7,9 millimeter och väger 199,5 gram vilket gör den nästan 20 gram lättare jämfört med storebror Oneplus 12 men något tyngre jämfört med föregående Nord modell. Enligt Oneplus så ska det nya chassit vara ett mer tåligt alternativ jämfört med tidigare modeller och vi får även en IP65 klassificering vilket är ett steg upp från Nord 3s IP54 klassning.
Ser vill mobilens utsida så finns vi förutom sedvanliga knappar för volym, power och Oneplus egna lösning för att snabbt sätta mobilen i tyst läge även dubbla högtalare, en simplats för dubbla nano sim samt en USB-C port för laddning eller ljud. Här kommer vi så till en del som vi är lite kluvna inför. Mobilen kommer nämligen med ett 5500 milliampertimmar kraftfullt batteri som stödjer 100 watts så kallad Supervooc vilket är toppen och som ska ge oss en full laddning på under 30 minuter.
Men mobilen kommer inte med medföljande laddare som kan ge oss denna prestanda och då merparten av de laddare som normalt finns i hemmen är på betydligt lägre effekt så kommer laddningen troligen att ta betydligt längre tid. Ska du då i stället investera i en så kallad GaN laddare som klarar 100 watt och en kabel som gör detsamma så pratar vi om en extra investering på cirka 1000 kronor. Det är dessutom så att mobilen inte stödjer trådlös laddning.
När det kommer till själva batteritiden så är det däremot betydligt trevligare. Vid våra standardiserade batteritester där vi simulerar en så normal användning som möjligt vilket omfattar allt från spelande, filmtittande, mail och sms konversationer samt surfande och digitala möten så kommer vi upp till en användning på nästan 18 timmar vilket är ett av de tre bästa värden vi uppnått någonsin. Vi testat även med att strömma video i maximal ljusstyrka och upplösning och efter en timme så hade mobilen bara tappat sju procent vilket är en toppnotering så här har Oneplus verkligen lyckats.
Aqua Touch skärm
Vi fortsätter med att titta på mobilens hårdvara och dess prestanda. Oneplus Nord 4 har här en grund i Qualcomms Snapdragon 7 Plus Gen 3 med Adreno 732 grafik. Till denna så får vi 16 gigabyte LPDDR5X minne och 512 gigabyte UFS4.0 lagring. Dessa kompletteras med stöd för WiFi6 samt blåtand version 5.4 där den senare erbjuder stöd för SBC, AAC, aptX-HD, LDAC, och LHDC om de kombineras med Oneplus Buds Pro.
Detta ger oss sammantaget en smidig användarupplevelse som visserligen inte matchar dagens flaggskeppsmobiler men som ändå erbjuder en bra balans mellan prestanda och batteribelastning. För att sätta lite siffror på prestandan så når mobilen följande resultat i Geekbench 6 för singel-, kontra multitrådsprestanda: 1 429 / 4 276 samt i 3DMark Wild Life 3 041 vilket placera mobilen en bra bit efter storebror Oneplus 12 men samtidigt klart före en mobil som Google Pixel 8a.
På framsidan av mobilen så hittar vi sedan en klart trevlig 6,74 tums Amoled skärm med en högsta upplösning på 2772 × 1240 och 450 ppi samt en ljusstyrka som sträcker sig till 2 150 nits. Skärmen har dessutom en uppdateringsfrekvens på 120 hertz och den stödjer 100 procents sRGB samt Display P3 med 10 bitars färgdjup.
Vi måste säga att vi verkligen gillar skärmen och då framför allt dess färghangering som lyfter både spel och filmtittande men som även passar riktigt bra när vi redigerar bilder eller använder olika AI effekter. Däremot så ställer vi oss lite tvekande till ljusstyrkan då vi, när vi använder mobilen i direkt dagsljus, bitvis har svårt att se vad som visas.
Ett klart plus är dock att mobilen har ärvt en mycket uppskattad funktion från toppmodellerna i form av Oneplus Aqua Touch som minimerar störande effekter när vi använder fingrar på mobilen i regn eller när vi har våta fingrar. Detta märks även när vi använder enhetens i-skärmen fingeravtrycksläsare som är riktigt bra.
Mellanklasslinser
Vi avrundar med att titta närmare på Oneplus Nord 4s kameralösning. Som primär lins hittar vi en 50 megapixles Sony Lytia med f/1.8 vilken kommer med både EIS och OIS. Till denna så får vi en sekundär Sonybaserad UW lins på åtta mega pixel och f/2.2. Mobilen erbjuder en förlustfri 2x zoom som sedan kan maximeras upp till 20x där fotoappen gör sitt bästa för att optimera bilderna.
Efter en dryg veckas fotande i alla tänkbara miljöer och ljusförhållanden så är det övergripande omdömet att vi får en godkänd lösning i mellanklassen som inte utmärker sig något extra. Vi upplever en lite svag dynamisk hantering med allt för ofta lite för mörka partier. Däremot så får bilderna en varm ton vilket lyfter både naturbilder och porträtt på ett trevligt sätt. Mobilen gör att bra försök att hantera och kompensera för sämre ljus och huvudlinsen klarar detta helt ok medan UW alternativet snabbt blir allt för gryniga.
Nu ska sägas att vi kanske blivit lite väl kräsna då bilderna om vi bara backar några år bakåt hade klassats som betydligt bättre. Men samtidigt så har detta mellan till lågprissegement blivit alltmer kompetent och konkurrensen blir allt hårdare vilket även påverkar bedömningen.
Självklart finns här även en främre lins. Denna är på sexton megapixel med f/2.4 och även denna lins gör ett ok arbete utan att glänsa något extra. Men för både selfies och digitala möten duger den utan tvekan. Så sammantaget erbjuder Oneplus Nord 4 en stabil mobilupplevelse där framför allt dess metallbaserade kropp och utmärkta batteritid sticker ut och mobilen är helt klart ett intressant val med tanke på det förhållandevis låga priset.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 6 790 kr inkl. moms, 5 432 kr exkl. moms
- CPU: Snapdragon 7 plus Gen 3
- Lagring: 512 GB
- Ram: 16 GB
- Mått: 162,6 x 75 x 7,9 mm
- Vikt: 199,5 gram
- Skärm: 6,74 tum
- Upplösning: 2772 × 1240 @450 ppi
- Skärmtyp: AMOLED
- Batteri: 5500 mAh
- Kamera: 50 MP + 8 MP + 16 MP front
- WiFi: 2×2 MIMO WiFi6
- Blåtand: V5.4 med SBC, AAC, aptX-HD, LDAC, och LHDC