OnePlus Buds 3 erbjuder imponerade ljud och aktiv brusreduktion till ett mycket attraktivt pris.
Det är cirka ett år sedan vi testade OnePlus Buds 2 Pro, ett par lurar som redan från start var riktigt bra och som med efterföljande firmware uppdateringar blev ännu bättre. Lagom till lanseringen av mobilen OnePlus 12 så passade även OnePlus på att lanserade sitt senaste tillskott för äkta trådlösa hörlurar. Dessa heter kort och gott Buds 3 och saknar således tillägget Pro men de lanseras även till nästan 40 procent lägre pris jämfört med pro2 modellen. Frågan var nu bara om prisgapet var tillräckligt stort för att motivera att vi kliver ner till en, troligen, lite enklare modell.
En enklare tvilling
OnePlus Buds 3 lanseras från start i två färger: en grön/blå modell kallad Splendid Blue och så den färg vi testat vilket är en mer klassiskt mörk Metallic Gray vilka båda kommer i ett mer enhetligt högblankt metallisk yttre jämfört med Pro2 där bara den nedre delen av pinnen hade samma glansiga finish. Att vi börjar med just denna jämförelse beror på att just denna skillnad är näst intill den enda visuella, i varje fall mer påtagliga, skillnaden mellan de både modellerna.
Även lurarnas laddfodral är i det närmaste identiska där fodralet kommer i samma glansiga färg som valda lurar. Själva fodralet har en rundad rektangulär form och passar utmärkt i fickan och ligger även perfekt i handen. På framsidan så finns en mindre utfasning som underlättar öppning samt ett mindre led som visar på laddstatus. När vi pratar laddning så är det här vi hittar näste skillnad jämfört med föregående modell då Buds3 bara stödjer laddning via USB-C. På en laddning så ska lurarna klara 6,5 timmar med ANC och 10 timmar utan ANC och tillsammans med fodralet så ska vi få ut 44 timmar totalt lyssnade.
Fodralet stödjer även snabbladdning där tio minuters laddning ger cirka sju timmars lyssnade. Vi måste dock här ställa oss frågan hur dessa värden är mätta. För vid våra tester, och då använder vi så klar bästa tänkbara ljudkvalité och aktiv brusreduktion, så får vi bara ut strax över fyra timmars lyssnade vilket är ett ganska stort steg från utlovade värden.
Då vi ändå är inne på brusreduktion så erbjuder lurarna upp till 49 decibels anpassad brusreduktion. Denna aktiveras genom att vi slår på smart brusreducering där en integrerad algoritm analyserar omgivningsljudet på den plats vi befinner oss för att ge bästa tänkbara reducering baserat på miljön. Vi är dock lite kluvna när det kommer till denna funktion. När det gäller låga toner så gör Buds3 underverk och vi blir direkt av med dovare, tyngre, ljud. När det däremot kommer till höga toner och delvis även mellansegmentet så är det inte allas lika imponerade och här skulle vi bara placera dem mer i ett mellansegment.
Välbalanserad bas
Lurarna har i det närmaste samma, utmärkta, passform som sina föregångare vilket innebär att när de väl är på plats så tar det inte länge förrän vi glömt att de sitter i örat och dessutom så stannar de på plats även under intensivare löppass, Buds 3 är dessutom IP55 tåliga så de klarar både svett och regn. Varje snäcka mäter 31,68 x 20,22 x 24,4 millimeter och väger 4,8 gram och på insidan av dem så hittar vi dubbla element. Ett 10,4 millimeters baselement och ett 6 millimeters diskantelement.
Tillsammans med lurarnas konstruktion där ljudet kanaliseras direkt in i örat så skapas en ljudbild med en för prisklassen imponerade bredd och dynamik. Vi får tydliga höga toner som perfekt harmoniserar med mellanregistret där varje röstnyas hörs men än mer imponeras vi av de djupare bastonerna som faktisk lyckas frambringa en pulserade känsla redan vid lägre volymer. Detta bastryck ökar i takt med högre volym samtidigt som det hela tiden är i perfekt balans med övrigt ljud oavsett om detta är en popbaserad låt, explosionseffekterna i en film eller känslan när marken under oss rämnar i ett spel.
OnePlus lyfter även lurarnas sätt att hantera det tredimensionella ljudlandskapet och trots att vi får en viss nyans av rumslig närvaro så märker vi här en tydlig skillnad mot de lite dyrare modellerna. Förutom det rent lyssningsbaserade ljudet så används så klart Buds3 till samtal och med tre inbyggda mikrofoner per snäcka så hörs vår röst alltid i ett rent och störningsfritt format. Här måste vi även lyfta hanteringen av störande vind som vid vanlig promenad nästan helt utesluts. Däremot fungerar det inte alls lika bra när vi ska cykla vilket i stället skapar en märklig nästan rundgångslikande ljudeffekt i samtalen.
Själva anslutningen görs via Blåtand 5.3 och då enheten stödjer Googles Fast Pair teknik så ansluts lurarna näst intill direkt när vi öppnar upp locket. Som vanligt med lite nyare lurar så stödjer även Buds 3 dubbla anslutningar vilket gör att vi enkelt kan växla mellan dator och mobil eller likande. När det kommer till hanteringen av lurarna så sköts denna från själva pinnarna men här har OnePlus gjort ett smart, men lite märkligt val. Normalt så brukar ett tryck eller en touch start/stoppa eller svara/lägga på samtal men med Buds 3 händer inget vi ett tryck. Lite märkligt är första tanken men när vi sedan tänker efter på andra lurar där vi ibland får oavsiktliga tryck från mössa, halsduk eller liknade så kan detta vara rätt skönt.
Nu får vi i stället dubbeltrycka för att byta låtar, trycka och hålla för att växla ANC läge eller svepa för att justera volymen. Allt detta går däremot att hantera från appen som är föredömligt enkel.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
- Cirkapris: 1 099 kr inkl. moms, 879 kr exkl. moms
- Färg: Metallic Gray eller Splendid Blue
- Mått snäckor: 31,68 x 20,22 x 24,4 mm
- Mått fodral: 58,72 x 50,15 x 25,81 mm
- Vikt snäckor: 4,8 gram
- Vikt fodral: 40,8 gram
- Element: 10,4 + 6 mm
- Frekvensåtergivning: 15 Hz – 40 KHz
- Mikrofon: 3st/snäcka
- ANC: upp till 49 dB
- Anslutning: BT5.3
- Ljudkodek: LHDC/AAC/SBC
- Vattentålig: IP55
- Batteritid: upp till 6,5 timmar/laddning
-
Laddning: USB-C