Noctua NH-D15 G2 – förfinad perfektion och enastående kylegenskaper.
Vissa företag väljer att lansera nya modeller relativt regelbundet. Men detta gäller inte Noctua och företagets flaggskepps kylare NH-D15 som lanserades så tidigt som 2014 och som sedan dess varit lite av ett referensmärke för luftbaserad processorkylning för både AMD- och Intelplattformar. Men så, ett decennium efter första modellen lanserats presenterades uppföljaren Noctua NH-D15 G2. Detta är en modell som till det yttre är näst intill identisk med första generationen men där Noctua optimerad varje tänkbar del och även lanserat enheten i tre olika utföranden baserat på typ av processor/sockel samt hur länge denna har använts, mer om detta nedan. Resultaten från dessa optimeringar har tagit någon som redan var nära perfektion och gjort detta än bättre.
1,5 kilo rå kylprestanda
Noctua NH-D15 G2 är precis som sin föregångare en rejäl pjäs som mäter 168 x 150 x 152 millimeter och väger 1 525 gram med medföljande fläktar. Kylaren har en rejäl kontaktplatta i koppar som har totalt åtta, sexmillimeters, kopparbaserade värmeavledningsrör kopplade direkt till plattan. Dessa rör går sedan upp i en U-form och bildar två torn försedda med aluminiumbaserade fenor.
Just fenorna är en av nyheterna med denna kylare. För i kombination med de nyutvecklade fläktarna, mer om dessa nedan, så har Noctua lyckats krypa avståndet mellan fenorna från 1,9 till 1,6 millimeter vilket gjort det möjligt att få rum med ytterligare 23 fenor per torn vilket ökar den totala ytan för kylning med 20 procent.
När vi sedan kommer till placering av fläktar så har grundtanken inte förändras sedan föregående modell och vi får en fläktplats mellan de båda tornen samt ytterligare en, eller två, på respektive utsida av tornen. Fläktarna i sig har klassigt Noctua utseende med en stomme i en rund ljusbrun/beige färg vilken kompletteras med fyra bruna gummibaserade vibrationsdämpande ”fötter” per sida samt en lika klassisk brunfärgad fenkonstruktion.
Däremot så handlar det om en ny typ av fläkt som heter NF-A14x25r G2. Detta är en 140 millimeters rund fläkt med PWM styrning som roterar mellan 300 och 1500 varv per minut men som via en adapter kan begränsas till maximala 1250 varv per minut för att minimera ljudnivån i mer öppna riggar. Fläktarna kan även gå ner i ett 0 rotationsläge när värmebelastningen på processorn är tillräckligt låg vilket faktiskt sker mer frekvent än vi gissat vilket är en bra indikation på den utmärka passiva kylprestandan från fenstrukturen och värmeavledningsrören.
Fläktarna använder Noctuas egenutvecklade högklassiga SSO2 kullager och ger tack vare ett minskat gap mellan fenornas yttre spets och ramen på bara 0,7 millimeter ett högt statiskt tryck med låg ljudnivå. Till detta så har fläktarna även utrustats med en motor som heter etaPERF och som har designats för att ge en jämn rotation även i chassin med varierande övrigt luftflöde vilket i vissa fall kan ge ett mottryck.
Val under installationen
Går vi över till installationen så har även denna optimerats genom att Noctua gått över till Torx baserade SecuFirm2+ monteringssystem för både Intel och AMD vilket förutom att förenkla installationen även ger ett jämnare och stabilare tryck över processorn. Även om kylaren är både stor och tung så är installationen mycket smidig. Efter att vi fäst korrekt nedre ramverk baserat på sockel så fäster vi själva kylaren vilket görs med två förmonterade skruvar placerade i kylarens mitt. Vi gör denna del helt utan fläktarna och med hjälp av medföljande längre skruvmejsel. Viktigt att poängtera är att kylaren levereras med så kallade NM-ISW1 mellanläggsbrickor vilka används till nya installationer av LGA1700 sockel.
Att vi säger nya är för att Noctua har sett att denna sockel över tid, framför allt när lite tyngre kylare används, har en tendens att lätt deformera processorn som blir lite konkav. Med denna missformning så minskar även kyleffekten något. Noctua menar att det är svårt att sätta en exakt tid för när man klassa ett system som nytt och oskadat men som referenspunkt bör man utgå från en tremånadersgräns. Är din rigg ny, eller nyare än detta, så bör du montera kylaren med detta extra stöd för att minimera risken för framtida deformation. Är systemet äldre så har detta minimal, eller även i vissa fall negativ inverkan.
När tornet är på plats så placeras alltid en fläkt i mitten. Denna fästs genom att vi snäpper fast två metallbaserade klämmor runt fenorna på tornen. Här gäller bara att vara observant på att vi placerar fläkten så att luftflödet går åt korrekt håll. Har du sedan en lite enklare processor med lägre Processor Base Power (PBP) och Maximum Turbo Power (MTP) så kommer du troligen att kunna låta installationen vara klar med en fläkt för att på detta sätt frigöra plats på sidorna.
Men troligen, om vi nu väljer att satsa på denna typ av kylare, så kommer det att sitta en kraftfullare, överklockningsbar, processor i sockeln och då är det dags att även montera ytterligare en fläkt. Tack vare den nya konstruktionen på tornen där de nedersta fenorna har flyttats uppåt så har den frigående höjden för ramminnen ökats till 59 millimeter i de lägen som vi väljer att placera den sekundära fläkten i kant med fenornas nedre rad. Värt att notera är att detta då även medför en högre totalhöjd för kylaren som helhet. Om du vill hålla dig inom utsatta värden är i stället det maximala utrymmet för ramminnen 32 millimeter.
Här finns dock ytterligare ett alternativ och det är att byta den medföljande 140 millimeters fläkten mot en 120 millimeters för att på detta sätt både rymma högre minnesmoduler och hålla oss inom samma maximala höjd. Vill du sedan laborera lite ytterligare och försöka vinna ytterligare några graders kyleffekt så kan det även vara värt att testa en tredje fläkt. Om detta behövs eller ger någon direkt vinning kommer dock att baseras på både chassits utformning och naturliga luftflöde med mera.
Växer med belastning
När vi kommer till testerna av kylarens kapacitet så använde vi en relativt ny Intel I9-14900KS som tidigare bara varit i drift under kortare benchmarks och kopplat mot en lätt vattenbaserad kylare. Detta gjorde att vi valde att använda NM-ISW1 mellanläggsbrickorna vid installationen. Vi började här även först att testa kylaren med bara en fläkt för att se hur den stod sig och även i detta utförande så hölls sig fläkten oftast stilla under normalt surfande och även vanligt kontorsarbete vilket visar på den goda passiva kylning som enheten erbjuder.
Så fort vi drog i gång mer krävande uppgifter eller spel så ökade snabbt rotationen och fläkten fick varva upp och jobba på maximal hastighet. Men även i detta läge så lyckas faktiskt kylaren hantera processorn utan att prestandan stryps. Nu ska sägas att vi har ett chassi med bra luftflöde redan från start vilket så klart bidrog till det goda resultatet. Temperaturen i detta läge låg stannade vid 92 grader så här fanns även utrymme för en liten del överklockning.
Vi gör sedan om testerna med både fläktarna konfigurerade i en push-pulluppsättning och direkt så ser vi skillnaden. Vid samma maximala belastning sjunker temperaturen till 79 grader, det vill säga 13 grader lägre vilket så klart ger ett större spelrum för överklockning. Vi vänder således på testandet och belastar processorn till den nivå att den börjar throttla, strypa prestandan, vilket för vårt system sker vid 103 grader. I detta läge så lyckas Noctua NH-D15 G2 pressa bort 328 watt vilket är mycket imponerade.
Vi har sett att vissa upplever en högre ljudnivå från denna, andra generations kylare, men vi skulle säga att för att du ska kunna uppleva denna eventuella skillnad så måste nästan ett öppet chassi användas. Vi har vid våra tester inte haft möjlighet att jämföra system mot system i realtid och de testvärden vi har från första generationens kylare baserat på annat chassi, processor och övriga komponenter så det blir svårt att sätta dessa mot varandra. Men vad vi kan se och mäta är att den andra generationens kylare, med två fläktar som körs i full hastighet, i ett tornbaserat chassi med en glasförsedd sidodörr knappt är hörbar (21 decibel) vid en mätpunkt på 50 centimeter från datorn vid ett normalt omgivningsljud.
Så sammantaget ger Noctua NH-D15 G2 den bästa kylprestanda vi uppmätt från en luftbaserad kylare men för att verkligen dra nytta av kraften och den extra kylkapaciteten så bör kylaren användas tillsammans med någon av AMD:s eller Intels toppmodeller. För vid en lägre belastning så kan du lika gärna använda betydligt billigare alternativ.
Val av kylare
Vi nämner inledningsvis att denna andra generations kylare lanseras i tre olika modeller vilka är optimerade för lite olika system och plattformar. Då vi inte testat respektive kylare kan vi inte gå in på de mer exakta, uppmätta, skillnaderna sett till kylprestanda men vi vill ändå avsluta med att kort förklara när respektive kylare är tänkt att användas. Modellalternativen som det handlar om är: NH-D15 G2 standard, NH-D15 G2 LBC och NH-D15 G2 HBC.
- NH-D15 G2 standard används dels i alla lägen då du inte vet vad du ska välja då det inte finns några direkta negativa rekommendationer för denna modell. Modellen passar även extra bra till AM5 där du söker ett högre utrymme över översta PCIe platsen, LGA1700 med mellanläggsbrickor, LGA1200 och LGA115X.
- NH-D15 G2 LBC är optimerad för processorer som har jämnare spridning av värmen över hela ytan där man eftersöker en platt kylplatta. Detta gör att kylaren passar bäst för AM4 och AM5 samt Intels LGA2066 och LGA2011(-3). Däremot är den inte rekommenderat till andra Intel socklar som LGA1115X, LGA1200 eller LGA1700.
- NH-D15 G2 HBC är lite av motpolen till LBC modellen och är optimerad för processorer som över tid blivit deformerade och fått en annan värmespridning på grund av detta. Detta innebär att den passar bäst till LGA1700 med fullt eller reducerat ILM tryck. Modellen ska däremot inte användas på AM5, AM5 eller LGA2066 och LGA2011(-3) socklar.
Syftet med att väja rätt modell gör, enligt Noctua, det möjligt att nå ytterligare 1–3 (eventuellt något mer) graders effektivare kylning. Däremot höjs även ett litet varningens finger om att välja fel då detta kan få en negativ effekt som kan resultera i en sämre kylprestanda.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Noctua, www.noctua.at
- Cirkapris: 1 949 kr inkl. moms, 1 559 kr exkl. moms
- Mått: 150 x 152 x 168 mm
- Vikt: 1 525 gram
- Antal värmeavledningsrör: 8st
- Fläktar: 2st 140 mm NF-A14x25r G2
- Luftflöde: 155,6 m³/h
- Maximal rotation: 1500 r/min
- Maximal ljudnivå: 24,8 decibel
- Garanti: 6 år
- Sockelstöd: LGA 1150 (uttag H3), LGA 1155 (Socket H2), LGA 1156 (Socket H), LGA 1200 (Socket H5), LGA 1700, LGA 1851, Socket AM4, Socket AM5