Motorola Razr 50 Ultra är en kompakt, tålig, mobil som extraknäcker som modeattiralj.
Vi måste starta med att säga att vi är lite förvånade över hur låg marknadsandel Motorolas mobiler har i förhållande till den teknik, design, prestanda och prisnivå som presenteras för mer eller mindre varje ny modell. Företagets mobiler har gått lite som en berg och dalbana under de senaste decennierna men har för närvarande cirka fyra procent på den amerikanska marknaden, 2,67 procent på den europeiska marknaden och knappa 1,5 procent på den svenska marknaden enligt Statcounters junirapport 2024. Utav samtligt mobiler som vi testat under senaste åren så hade dessa presterat klart i paritet eller bättre jämfört med övriga mobiler i samma prissegment samtidigt som både design och materialval stuckit ut på ett positivt sätt vilket gör att mobilerna borde ha en större andel. Denna gång tittar vi närmare på företagets vikbara toppmobil Motorola Razr 50 Ultra som, precis som tidigare testade Motorola Edge 50 Ultra har en design som sticker ut.
Modeinspirerad design
Direkt när vi packar upp Motorola Razr 50 Ultra märker vi att det är en mobil som är designad för att sticka ut och synas. Mobilen lanseras i fyra ganska iögonfallande färger i form av Hot Pink, Midnight Blue, Peach Fuzz och så vår testmodells färg Spring Green. Inte nog med att själva ramen kommer i vald färg utan även den baksida som inte har skärm och här får vi en lösning i grönt veganskt läder där Motorolas logga är snyggt nedsänkt i mitten vilket både ett exklusivt intryck och ger en mycket bra komfort och grepp när vi håller i luren oavsett om den är utfälld eller hopvikt.
Enheten mäter 73,99 x 171,42 x 7,09 millimeter i öppet läge och 73,99 x 88,09 x 15,32 millimeter i hopvikt läge och väger 189 gram vilket är ungefär i paritet med övriga vikbara fickmobiler idag. Mobilen är IPx8 klassificerad vilket innebär att den har en vattentät design men däremot så ska vi vara mer försiktiga med dammpartiklar vilket vi skulle gissa är kopplat mot mobilens viklösning och den lite känsligare skärmytan just i vecket.
På den nedre kortsidan finner vi en traditionell USB-C port vilken används för laddning och mobilen, som kommer med ett 4 000 milli amper kraftigt batteri, stödjer 45 watts Turbopower laddning, 15 watts trådlös laddning eller 5 watts omvänd laddning. Själva laddningen tar oss cirka 60 procent på 30 minuter och en full laddning tar knappa timmen. På en full laddning så klarar vi oss sedan dryga nio timmar med ”normal” användning vilket är helt ok.
Ramen rymmer även dubbla stereohögtalare baserade på Qualcomms Snapdragon Sound med stöd för Dolby Atmos. Ljudet är klart godkänt både för musik och film men framför allt i kombination med enhetens tre mikrofoner och olika typer av digitala möten eller när vi ska strömma video från sommarens äventyr då även kan dra nytta av enhetens vikbara format och få en lösning som kan ”stå” självständigt på valfri plats vilket är en de delar som vi nog gillar mest över lag när det kommer till denna formfaktor av mobil.
Grym framskärm
Går vi vidare till hårdvaran så baseras Motorola Razr 50 Ultra på samma stomme som Edge 50 ultra och vi får således en stomme i Snapdragon 8s Gen 3, vilket är en lite nerskalad modell av Snapdragon 8 Gen 3. Denna kompletteras med 12 gigabyte LPDDR5X samt 512 gigabyte UFS4 lagring. Detta ger oss en prestanda som över lag ligger under toppmodellerna men som är ett klart lyft från föregående Razr modell och ärligt talat så är den lite lägre prestandan jämfört med bland annat Samsungs S24 serie inget som märks under mer normal användning.
På anslutningssidan så hittar vi både eSIM och fysiskt SIM-kort, vi får senaste blåtand 5.4 och stöd för WiFi7. Mobilen har så klart stöd för inloggning med så väl ansikte som fingertryck men den senare är inte placerad under skärmen utan är integrerade i en långsmal knapp på höger sida. Både alternativen är snabba och framför allt fingertrycksläsaren hanterar även sämre omgivande miljö som inloggning i regn med blöta fingrar på ett mycket bra vis.
Vi kommer så till enhetens skärmar och börjar här med den nya framskärmen, den som används när mobilen är i hopvikt format. Detta är en fyra tums pOLED-skärm med en upplösning på 272 x 1080 med 417 ppi. Skärmen stödjer HDR10+ med upp till 165 hertz uppdateringsfrekvens och en maximal ljusstyrka på 2 400 nits vilket gör att vi ser bilden i princip i samtliga miljöer.
Skärmen täcker i det närmaste hela skärmen, vilket även inkluderar de båda linserna, vilket kan ta en stund att vänja sig vid. Trots att det sett till måtten inte är någon gigantisk skillnad jämfört med förgående modell så har funktionaliteten blivit så enormt mycket bättre och mer funktioner och appar kan nu köras i ett hopvikt läge. Som exempel kan vi använda och följa Google maps utan att först behöva vika upp mobiler vilket är ett klart plus. Men det underlättar även att läsa SMS och aviseringar eller få en bättre bild över den musik som vi lyssnar på för stunden med mera. Värt att notera däremot är att vissa appar kräver att, fast vi placerat dem på framskärmen och har mobilen hopfälld, vi ändrar i inställningar för var appen ska öppnas innan den verkligen visas på framskärmen och inte på den större skärmen som ligger som standard.
Godkända linser
Viker vi sedan upp mobilen så möts vi av en mycket trevlig 22:9, 6,9 tums FHD+ pOLED skärm med en upplösning på 2 640 × 1 080, 413 ppi och maximal ljusstyrka på 3 000 nits. Även denna skärm erbjuder en uppdateringsfrekvens på 165 hertz men med en högre touchfrekvens på mellan 220 och 300 hertz, den senare i spelläge. Med tio bitars färg och 120 procents DCI-P3 täckning så får vi även här en mycket bra skärm som passar till allt från spelande till filmtittande men som fram för allt erbjuder en djup svärta och klara färger som gör den perfekt när vi redigerar bilder och filmer. Värt att notera är att den lite mer plastiga del som ligger över skärmen ger en del reflektion som kan inverka negativt när vi använder mobilen i direkt solljus.
När vi kommer till enhetens linser så har Motorola gjort lite av en totalomvändning jämfört med förra årets modell, och även sett till den mer klassiska uppsättningen där en huvudlins kombineras med en UW lins. För till Razr 50 Ultra så har Motorola valt att använda en uppsättning med dubbla 50 megapixels linser där den primära kommer med f/1.7 och OIS medan den sekundära telelinsen använder f/2.0 med en dubbel optisk zoom och en hybrid 4X zoom.
Trots att lösningen är ett klart lyft jämfört med föregående modell så kommer kameran en del efter topplösningarna vi hittar vi hittar i icke-vikbara modeller. Men över lag så gör linserna ett bra jobb där vi under klara, molnfria dagar, får perfekta bilder med levande underbara färger och en bra skärpa över hela bilden. Vad vi däremot märker är att när det sedan kommer in kraftigare moln i kombination med en blå himmel eller när vi tar bilder i exempelvis tunnlar så tenderar mobilens AI integration för bildoptimering att göra delar av övergången mellan ljust och mörkt väl påtaglig samt att mer färgrika delar i de lite mörkare områdena delvis överexponeras och blir onaturliga.
Vi upplever delvis samma problem med 2X läget på telelinsen där bilder till och från blir lite mer dova och på detta sett ser ut att vara tagna under senare delar av dygnet vilket är lite märkligt men inget som vi inte kan justera efterhand med mobilens mycket kompetenta redigeringsfunktioner. Telelinsen har även vissa problem med att hantera bilder i sämre omgivande ljus så här rekommenderas huvud linsen.
En funktion som vi däremot verkligen älskar är kameran i kombination med det vikta formatet. För i detta läge så kan vi exempelvis ta perfekta selfies, även med längre exponering, och framför allt så kan vi fotografera natthimlen med otroligt effektfullt resultat tack vare just en lång exponering och en helt stillastående kamera vilket är svårt att uppnå med en normal mobil om inte ett extra ställ används.
Mobilen erbjuder även en normal 32 megapixels i-skärmen selfie lins men denna används primärt bara för inloggning eller digitala möten då den externa lösningen ger så mycket bättre bilder och är så smidig att använda för selfies.
Slutligen så måste vi även nämna att även Razr 50 serien tyvärr omfattas av Motorolas lite begränsade uppdateringsgaranti med tre års OS uppgraderingar och fyra års säkerhetsuppdateringar vilket är klart lägre jämfört med exempelvis Samsung och som framför allt blir en lite motsatt signal till det miljöbaserade arbete och långvariga användningsfokus som Motorola vill lyfta fram.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Motorola, www.moto.com/se
- Cirkapris: 13 990 kr inkl. moms, 11 192 kr exkl. moms
- Mått (öppen): 73,99 x 171,42 x 7,09 mm
- Mått (vikt): 73,99 x 88,09 x 15,32 mm
- Vikt: 189 gram
- CPU: Snapdragon 8S Gen 3 Mobile Platform
- Ram: 12 GB LPDDR5X
- Lagring: 512 GB UFS 4
- Skärm1: 6,9 tums pOLED Upplösning: 2 640 × 1 080 @ 413 ppi
- Skärm2: 4 tums pOLED Upplösning: 1272 x 1080 @ 417 ppi
- Batteri: 4 000 mAh
- Laddning: 45 W TurboPower
- Sensorer: Närhetssensor, Sensor för omgivande ljus, Accelerometer, Gyroskop, Sar-sensor, Sensorhubb, Mobil hotspot, Magnetometer (e-kompass)
- Vattenskydd: IPx8
- Kamera: 50 MP, 50 MP Tele, 32 MP Selfie
- Ljud: Dubbla högtalare med Dolby Atmos
- SIM: 1 nano-SIM + 1 eSIM