Montech HyperFlow ARGB 240 AIO erbjuder hög kylprestanda och tilltalande design till en intressant prisnivå.
Montech, som inte ska förväxlas med svenska Montec, grundades 2016 i Taiwan med ett fokus på den datorbaserade spelmarknaden. Med åren så har märken sakteliga expanderat runt om i världen vilket till stor del beror på att företaget erbjuder lösningar med hög konstruktions kvalité och en hel del nytänkande när det kommer till design allt till en prisnivå som gott och väl kan konkurrera med likvärdiga produkter. Nu har så märket även kommit till Sverige och vi har tittat närmre på Montech HyperFlow ARGB 240 AIO som är en visuellt tilltalande sluten vattenkylning för Intel och AMDs plattformar.
Slimmad design
Montech HyperFlow ARGB 240 AIO är som namnet antyder en 240 millimeters vattenkylare med integrerade ARGB. Kylare har en grund i en standardiserad svartlackad aluminiumradiator vilken mäter 277x120x27 millimeter och som med 20 värmeavledande fenor per tum (FPI) får en mycket bra grund för en effektiv värmespridning och snabb avledning. Längs ena kortsidan så fäster dubbla 400 millimeters tuber med en skyddande flätad nylonstrumpa. Ett extra plus är att vi får med dubbla tubhållare för att underlätta installation och dragning. Själva fästet i radiatorn sker med hjälp av en dryp centimeter bred kromad gänga som faktiskt reflekterar ljuset i en mer öppen rigg riktigt snyggt.
Tuberna fäster i andra ändan på samma sätt i det slimmade pump-, cpukylblocket som mäter 68,8 x 68,8 x 53 millimeter vilket är en klassisk lösning. Ska vi vara lite petiga så är tuberna aningen stela så det kan bli lite problem att vrida dem korrekt på plats i ett mindre chassi där radiatorn kommer för nära CPU platsen.
Till detta får vi dubbla 120×120×28 millimeters fläktar vilka har en maximal rotation på 2200 varv per minut och som erbjuder ett luftflöde på 76,2 kubikfot per minut vid en ljudnivå på 29,1 decibel. Dessa fläktar, som kommer med en snygg ARGB integration vilket spänner över hela fläktbladsytan, har en mycket smidig lösning då både fläkt och RGB kontroller sköts via en och samma kabel samt att de båda fläktarna seriekopplas så vi behöver bara en kabel till båda fläktarna och vi kan dessutom även bygga vidare på samma sling för att ytterligare minimera kabeldragningar vilket är riktigt smidigt.
Vi hittar dessutom en lite annorlunda ARGB baserad lösning i pumpens överdel. Montech har här placerat ett dryga centimetern brett plastbaserat lock ovanpå pumpen vilket hålls på plats med en typ av klämlösning i två av hörnen. När vi håller dessa i handen så känns de ganska plastiga och billiga men när vi väl kopplat upp systemet så blir det ett riktigt snyggt sken som vi kan kontrollera och synka med fläktar och övrig RGB i vår rigg direkt via moderkortets anslutningar.
Imponerande kylprestanda
När det kommer till plattformsstöd så kan vi använda Montech HyperFlow ARGB 240 AIO med Intels LGA115X/1200/1700 eller 20XX socklar samt med AMDs AM3, AM4 och AM5 baserade moderkort. Vi testade kylaren med en Intel I9-14900K processor och installationen på vår MSI baserade moderkort var rätt fram och enkel. Ett litet extra plus till Montech för att de inkluderar både en lite större tub termisk pasta samt ett enklare verktyg för att ta bort och ominstallera kylaren på en ny processor.
Hela installationsprocessen tar knappa tio minuter och då har vi även tagit bort fronten på chassit för att placera radiatorn här och ska vi redan här säga något lite negativt om kylaren så är det att den, vid maximal belastning, låter något högre än snittet för sin klass så hade vi haft denna som en permanent lösning skulle vi troligen placera radiatorn i botten för att minimera detta ljud. Sedan beror detta så klart på vilket chassi du har och den övriga ljudabsorptionen om detta behövs.
När vi så kommer till kylprestandan så körde vi processorn i olika frekvenser och belastningar till dess att kylaren inte kunde kyla effektivt eller rättare sagt till dess att värmeutvecklingen blev så hög att prestandan ströps för att skydda processorn. Vår processormodell har en maximal turbopower på 253 watt. Efter en del testande så märker vi att kylaren hanterar denna processor även under långvarig maxbelastning och att vi i detta läge ligger på en temperatur runt 87 grader.
Vi börjar således överklocka processorn för att hitta just brytpunkten och denna hamnar i vårt system på en belastning av 340 watt och en temperatur på 102 grader. Värt att notera är att dessa värden kan variera mellan processorer och moderkort men i jämförelse med övriga kylare som vi testat på denna plattform så hamnar kylaren på en klar tredjeplats vilket är mycket imponerande och ett värde som faktiskt även slår vissa 360 kylare. Tyvärr hade vi inte möjlighet att testa kylaren på ett AMD system så har en lite annorlunda värmebelastning på processorn. Men oavsett så blir vi klart imponerade av kylaren. Nu återstår bara en ”över-tid” test där vi låter samma system stå på under minst ett kvartal med hög belastning för att här se vidare eventuell prestandaförsämring eller andra problem.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Montech, www.montechpc.com
- Cirkapris: 1 195 kr inkl. moms, 956 kr exkl. moms
- Mått radiator: 277 x 120 x 27 mm
- Fläktar: 2st 120 mm ARGB
- Pumpmått: 68,8 x 68,8 x 53 mm
- Tublängd: 400 mm
- Plattformsstöd; Intel: LGA115X/1200/1700 samt 20XX, AMD: AM3, AM4 och AM5
- Garanti: 6 år