HP OmniBook X 14 är en snabb ultraportabel bärbara med grym batteritid med tveksam AI integration.
Allt fler tillverkare har under året lanserat olika modeller baserade på Snapdragon X modellerna. Trots vissa skillnader mellan dessa modeller så finns det en del som är gemensam för samtliga och det är att vi får ultratunna modeller vilka även håller en låg vikt vilket gör dem extra lämpliga för dig som ofta är lite mer mobil. Som för merparten av dessa modeller, vilket även är grunden för det slimmade formatet, är att minnesmodulerna är fastlödda på moderkortet så det gäller att göra korrekta val vid beställning.
Enkel, funktionell design
Vi startar från utsidan där vi möter en klassisk ”HP-grå” enhet som inte sticker ut på något sätt. Enheten har lätt rundade hörn men är i övrigt ganska platt och rak vilket även gäller den bakre delen där HP klär in de två gångjärnen med en längre metallplatta vilket ger ett mer enhetligt utseende. Modellen mäter 31,29 x 22,35 x 1,44 centimeter och väger 1,34 kilo. I denna tunna stomme så begränsas även möjligheten till portar där vi får nöja oss med dubbla USB-C portar som båda stödjer USB Power Delivery, DisplayPort 1.4a, HP Sleep and Charge men där den ena erbjuder 10 gigabits överföring medan den andra klarar upp till 40 gigabit.
Till dessa så får vi på motsatta kortsidan en USB-A samt ett kombinerat 3,5 millimeters uttag för hörlurar och mikrofon. Dessa kompletteras sedan med Qualcomms FastConnect DBS 6900 Wi-Fi 6E lösning och BT5.3 vilka båda har en mycket bra täckningsgrad och snabb anslutning samt växling mellan enheter och accesspunkter. Även om det är lite klent med anslutningar så får vi de viktigaste men hade vi fått önska något lite mer så hade det varit en E-SIM lösning som gett en större flexibilitet.
Tittar vi vidare på det yttre men nu på undersidan så finner vi dess bakre del ett längsgående ventilationsnät som på sin insida har en temperaturstyrd fläkt som startar eller stängs ner efter behov. Ljudnivån, även vid full belastning, är i alla lägen imponerade tyst men värt att tänka på är att enheten kan bli aningen varm om vi sitter och arbetar med den i knät då luften trycks rakt ut.
På undersidans framkant så finner vi även dubbla högtalare som tack vare HP Audio Boost och Poly Studio ger ett rent ljud som både passar till enklare (läs inte så högljudd) underhållning som spel, filmtittande och musik men som framför allt passar perfekt till digitala möten där vi även drar nytta av enhetens integrerade fem magapixel kamera och dubbla digitala mikrofonuppsättning.
Såväl kamera som ljud är även optimerade med olika AI funktioner för att förbättra upplevelse och tillhandahålla en bättre bild samt renare ljud. Detta i form av bland annat TNR som är en teknik via temporal brusreducering jämför bildrutor för att identifiera och reducera sensorbrus och ge skarpare videokvalitet samt Eye Contact tekniken som använder artificiell intelligens för att rikta ögonen mot webbkameran. Enheten använder även röstfokus som automatiskt eliminerar bakgrundsbrus för ett tydligare ljud som optimerar rösten i samtal.
Copilot+
Vi fortsätter med enhetens hårdvarubas som har en stomme i Snapdragon X Elite X1 E-78-100 vilket är en tolvkärning processor med en frekvens på upp till 3,4 gigahertz. Till denna så får vi en terabyte Gen4 baserad M2 lagring och 16 gigabyte LPDDR5x-8448 megatransfers minnen. Tillsammans så erbjuder enheten en klart imponerade prestanda för prisklassen med ett flerkärnigt Geekbench6 resultat på 12 893 vilket bland annat slår Apples MacBook Air med M3 processorn på fingrarna.
Tyvärr så är den integrerade Qualcomm Adreno grafiken inte lika imponerade. Den fungerar perfekt för alla typer av digitala möten, dagligt arbete i de flesta, inte allt för krävande, appar men när det kommer till spelande så hänger enheten inte med. Men samtidigt så är det inte detta som är dess ändamål utan här ligger just fokus på hög arbetsprestanda med lång batteritid.
Det är just den senare som är enhetens nästa stora plus. För det integrerade 59 wattimmar kraftfulla batteriet ger oss dryga 14 timmars användning på en laddning och med stöd för snabbladdning där vi på 30 minuter får ytterligare 50 procents batterikapacitet behöver vi aldrig vara oroliga att inte ha en dator redo för arbete. Ett extra plus även för att enheten är mycket generös med laddningstyper och vi får maximal ladd prestanda från samtliga av våra olika GaN laddare.
Som en del i den AI optimerade delen av enheten så får vi så klart även ett tangentbord som innehåller Co-Pilot knappen. Denna ger oss direkt tillgång till Microsofts AI tjänst. Lösningen är så klart smidig men det märks även att den är i sin linda och att mycket av de funktioner som diskuterats inte har lanserats än. Tangentbordet i sig är annars riktigt bra med en bra skrivkänsla och gensvar vid knappnedslag. Vi får även en bra bakgrundsbelysning som hjälper oss arbeta under de mörkare timmarna.
Vi avrundar med att lyfta skärmen som är en 14 tums, 2,2K IPS pekskärm. Skärmen erbjuder svagt blått ljus och en ljusstyrka på 300 cd/m² med 100 procents sRGB färgstöd vilket ger oss en bra färgåtergivning även om vi lite saknar de mer levande färger som en Oled erbjuder. Ett plus är dock att vi får ett 16:10 format 2240:1400 vilket underlättar när vi arbetar med exempelvis dubbla Excelark simultant då vi får lite extra utrymme lodrätt.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: HP, www.hp.com
-
Cirkapris: 15 990 kr inkl. moms, 12 792 kr exkl. moms
-
Mått: 31,29 x 22,35 x 1,44 cm
-
Vikt: 1,34 kilo
-
CPU: Snapdragon X Elite X1 E-78-100
-
Ram: 16 GB DDR5
-
Lagring: 1024 GB M2
-
Grafik: Qualcomm Adreno
-
Skärm: 14 tums IPS
-
Högsta upplösning: 2240 x 1400
-
Ljud: HP Audio Boost + Poly Studio
-
Anslutningar: 2st USB-C, USB-A, 3,5 mm audio
-
Batteri: 3-cells 59 Wh litiumjonpolymer