HP Envy X360 är en lättvikts 14 tummare med underbar, tryckkänslig, OLED skärm.
För en tid sedan så testade vi årets upplaga av HP Spectre X360, en bärbar lyxmaskin i det övre prissegmentet som imponerade rejält på flera plan. Denna gång kliver vi ner lite till HPs mellansegment och enheten HP Envy X360 eller som den heter i vår testkonfigurations fullständiga benämning: HP Envy x360 2-in-1 Laptop 14-fc0083no. Detta är en modell som har många gemensamma egenskaper med Spectre modellen men till ett betydligt mer attraktivt pris. Så vad är då skillnaderna och hur står sig Envy både sett till prestanda och konstruktionskvalité och kanske framför allt, vilken modell är bäst för just dig och din budget.
Stabil, tilltalande konstruktion
En av de egenskaper som tidigare skilt, och delvis såklart även fortfarande skiljer Envy från Spectre är att den senare alltid varit mer slimmad och minimalistisk sett till designen. Men under åren så har dessa egenskaper delvis blivit alltmer lika då mer eller mindre samtliga modellserier blivit allt tunnare och lättare. Ser vi till HP Envy X360 så får vi här en bärbar som mäter 31,33 x 21,89 x 1,69 centimeter och väger låga 1,39 kilo.
I detta så får vi en silvergrå modell där stommen är tillverkat i aluminium och där vi får lätt rundande kanter vilket ger en modell som både är lätt att bära med och som erbjuder en stabil och tålig konstruktion. Detta märks inte minst i de båda gångjärnen som låter oss rotera skärmen 360 grader och då även stanna den i valfri position, oavsett om detta är i vanligt laptopläge, stående i ett presentationsläge eller helt roterad som en platta.
I de bakre kanterna av enhetens kortsidor så hittar vi datorns anslutningar. Totalt sett så får vi en 3,5 millimeters audio komboport för hörlurar och mikrofon, dubbla USB-A portar, en USB-C, en Thunderbolt4 via USB-C samt en HDMI2.1 port. Båda typ-C portarna stödjer powerdelivery medan ena typ-A porten har stöd för laddning av externa enheter även när datorn är i viloläge.
Till dessa så får vi även en trådlös lösning baserad på Intels Wi-Fi 7 BE200 (2×2) och Blåtand 5,4 trådlöst kort. Den senare ger en stabil anslutning av tillbehör och låter oss även strömma ljud med mera till blåtandsbaserade headset. Även WiFi lösningen är riktigt bra och datorn ansluter och växlar snabbt mellan olika accesspunkter och band på ett föredömligt vis.
Alternativa prestandalägen
Vi fortsätter till insidan där vår testmodell drivs av Intels Core Ultra 7 155U vilken erbjuder upp till 4,8 gigahertz med Intels Turbo Boost Technology. Modellen kommer med 12 megabyte L3-cache, 12 kärnor och 14 trådar. Till denna så får vi 16 gigabyte LPDDR5-6400 megahertz minnen vilka, som allt vanligare, är integrerade i moderkortet vilket begränsar framtida uppgraderingar.
Som lagring hittar vi en M2 enhet på en terabyte vilket inte är något prestandamonster men som håller en jämn prestandanivå både vid enklare spel eller produktivt arbete. När vi kommer till grafiken så får vi nöja oss med Intel Graphics som är en lite enklare integrerad grafikkrets med fyra så kallade X-kärnor med en högsta dynamisk frekvens på 1,95 gigahertz.
I sin grundkonfiguration så finns viss risk att du som användare blir lite besviken när det kommer till prestandan då modellen ligger en 5–9 procent lägre jämfört med alternativa enheter med samma bestyckning. Men HP har här gjort ett medvetet val att hålla maxprestandan nere för att optimera batteritiden, vilket är en lösning som vi faktiskt uppskattar då vi sällan arbetar med de riktigt krävande uppgifterna när vi är på språng.
För vi kan nämligen välja att växla över till ett prestandaläge som i detta läge ökar enhetens prestanda och får den i paritet med övriga modeller i klassen. Självklart kommer detta då på en märkbar bekostnad av batteritiden som går från dryga tolv timmar i normal läge till cirka fyra och halv timme i maxprestanda. För att lite bättre förstå skillnaden mellan dessa båda prestandalägen så kan vi lyfta skillnaden i PCMark10 där vi går från ett resultat på 5 4 69 till 6 297.
Underbar skärm
Vi fortsätter till skärmen som utan tvekan är en av höjdpunkterna med HP Envy X360. Vi får här en 14 tums 16:10 OLED skärm med en högsta upplösning på 2880 x 1800 och en ljusstyrka på 400 cd/m² i SDR samt 500 cd/m² i HDR läge. Skärmen erbjuder en låg responstid på 0,2 millisekunder och en uppdateringsfrekvens på mellan 48–120 hertz samt en 100 procents DCI-P3 färgrymd. Dessutom så är skärmen tryckkänslig vilket gör att vi kan jobba med såväl fingrar som den medföljande aktiva MPP2.0 Tilt pennan.
Sammantaget så ger detta oss en underbar skärm att jobba framför med en levande bild och en snabb och precis resons när vi framför allt jobbar med pennan och ritar eller skissar. Tyvärr så erbjuds vi inte någon direkt kontroll av färghanteringen och dessutom, vilket delvis är ett större bekymmer, så är det Corning Gorilla Glass NBT glaset extremt reflektivt vilket gör det svårt att jobba i lägen som ljuset, både utifrån och från lampor, kommer in i ”fel” lägen så till och från får vi verkligen jobba med att hitta rätt placering för datorn.
Enheten är så klart även utrustad med en integrerad kamera. Denna är på fem megapixel och stödjer IR validering. Lösningen kompletteras med dubbla digitala mikrofoner för att erbjuda bästa tänkbara videosamtal. Kameran och mikrofonerna drar även nytta av den nya AI tekniken i processorn och kan bland annat automatiskt reducera brus i ljudet för att blockera bakgrundsljud. Vi kan även aktivera Eye Contact-teknologin som med hjälp av AI ser till att våra ögon, visuellt sett, kan hålla våra ögon fixerade mot kameran vilket ger ett ökat intryck av närvaro.
Till detta så kommer HP Envy X360 även med integrerade högtalare vilka består av dubbla, nedåtriktade, DTS:X Ultra certifierad element. Ljudet är vid lägre ljudnivåer fullt godkänt vilket passar för digitala möten och musik- eller filmtittande under i övrigt mer tyst omgivning. Men vi kan även vrida upp volymen till ganska höga nivåer men i detta läge så blir ljudbilden allt mer platt och de högre tonerna skär igenom vilket tyvärr drar ner betyget något.
Vi avrundar med tangentbordet som är ett fullstort bakgrundsbelyst tangentbord med automatisk aktivering av ljuset baserar på om vi arbetar eller inte. Detta underlättar vid kvällsarbete men aktiveringstiden kan i vissa lägen vara lite känslig och komma med en fördröjning vilket irriterar. I övrigt så erbjuds ett bra nedslag och med tanke på att vi bara pratar 14 tums modell så får vi även en väl utnyttjad yta. En lite ovan nyhet är att enheten kommer med Microsofts nya CoPilot knapp i stället för den klassiska högra CRTL knappen så för dig som vant dig vid denna tjänst får du här en snabbåtkomst.
Under tangentbordet så får vi en pekplatta som har blivit någon större jämfört med föregående modell och som, även om den inte har samma glasovansida som Spectre modellen, erbjuder en bra precision och som underlättar arbete med gester och som framför allt gör sig mycket bra i kombination med direktarbete på skärmen.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: HP, www.hp.com
- Cirkapris: 15 990 kr inkl. moms, 12 792 kr exkl. moms
- Mått: 31,33 x 21,89 x 1,69 cm
- Vikt: 1,39 kilo
- CPU: Intel Core Ultra 7 155U
- Ram: 16 GB DDR5
- Lagring: 1024 GB M2
- Grafik: Intel Graphic
- Skärm: 14 tums OLED
- Högsta upplösning: 2880 x 1800
- Ljud: DTS: X Ultra
- Anslutningar: 3,5 millimeters audio komboport, dubbla USB-A portar, en USB-C, en Thunderbolt4 via USB-C, en HDMI2.1 port
- Batteri: 4-cells 59 Wh litiumjonpolymer
1 kommentar
Synd bara att HP spammar bloatware i sina datorer. Går helt enkelt inte att köpa dem pga det. Tycker i övrigt att de två vi hittills köpt hållit bra och varit trevliga. Bortsett från allt skräp som är tvångsinstallerat. Blir ingen mer HP dator, men när skrivaren skall bytas blir det en LaserJet igen.