Endorfy Navis F240 ARGB är en prisoptimerad, sluten vattenkylning för AMD:s och Intels senare plattformar
Det är inte så ofta som vi stiftar bekantskap med nya aktörer på marknaden och nya är väl kanske inte heller helt korrekt benämning på Endorfy som äger SilentiumPC och SPC Gear och som har funnits med sedan 2007. Men de är i viss mång nya på den svenska marknaden och företaget som satsar på hög kvalité i sett till investerad krona har under senare år tagit alltmer marknadsdelar här uppe i Norden. Det var därför med stort intresse som vi fick möjlighet att testa en av företagets vattenkylare i form av Navis F240 ARGB.
Slimmad pump/kylblock
Vi börjar med att kika på kylarens yttre konstruktion där vi faktiskt först får en viss känsla av att kylaren kanske inte ska prestera så bra som vi hoppats då modellen är förhållandevis lätt och även slimmad med ett yttre mått på 120 x 275 x 54 millimeter för radiatorn medan måtten för själva kylplattan ligger på 58,5 x 52,5 millimeter med ett yttre mått för pumpdelen på 95 x 90 x 51 millimeter vilket faktiskt gör att den ligger i fas med merparten av de RGB baserade RAM minnen som finns.
Modellen kommer som namnet antyder med integrerad ARGB och detta dels i fläktarna och dels i pumpen där vi både får Endorfy loggan i mitten samt pumpens ytterkanter i en stilen och tydliga ARGB effekt vilken vi sedan kan välja mellan att antingen koppla direkt till moderkortets anslutning eller som även direkt kan dra nytta av enhetens egen nano-kontroller.
Mellan radiatorn och pumpen så finner vi ett par flexibla tuber med en snygg flätat kappa för ökat skydd. Tuberna är 380 millimeter vilket gör det enkelt att placera ut radiatorn på mer eller mindre valfri plats. Själva pumpen, som heter Navis F drivs med en SATA anslutning och jobbar med en hastighet på mellan 1600 och 2600 varv per minut vilket ger en bra balans mellan ljudnivå och kylprestanda.
Detsamma gäller radiatorns kylning som består av dubbla 120 millimeters Fluctus PWM ARGB fläktar vilka jobbar mellan låga 250 och 1800 varv per minut för en mycket tyst drift. Fläktarnas blad har en böjd och taggig sida vilken effektivt pressar luften över den aluminium baserade fläns strukturen på radiatorn. Vi har tidigare sett att liknade modeller oftast uppnår en mycket effektiv kylning redan vid låga varvtal då luftflödet som skapas nästan blir lite våg- eller stöt formigt vilket ger en ökad effektivitet. Tyvärr så saknar vi möjligheten att fylla på vätska om behov skulle uppstå med tiden.
Bra prestanda per krona
Installationen av kylaren är enkel och fungerar på liknade vis oavsett om vi använder Intel- eller AMD baserade moderkort med den skillnaden att Intel använder ett klassiskt ställ på moderkortets baksida. Här finner vi även en fördel med den låga pumpdelen då det är enkelt att komma åt på kylarens sidor när dessa ska skruvas fast.
Radiatorn kan placeras på valfri plats i chassit men då framför allt ARGB anslutningen, som länkar samman pump och fläktar, är relativt kort kan det vara värt att kontroller vart just ditt moderkort har sina anslutningar för ljuseffekterna. Totalt så stödjer kylaren både AM4 och AM5 plattformar samt Intels LGA115X, 1700, 1200, 2066, 2011-3 samt 2011 med fyrkantig ILM.
Vi testade kylaren på vårt Gigabyte X670E Aorus Master moderkort med en AMD Ryzen 5 7600X processor. Vi började här med att titta på kylarens ljudnivå där vi vid maximal belastning mäter ljudnivå 30 centimeter från radiatorns fläktar. I detta läge så landar Navis F240 ARGB på en ljudnivå av 48 decibel vilket placerar kylaren ungefär i mitten av samtliga våra testade kylare.
När vi sedan fokuserar på processorns temperatur så ligger denna på 28 grader när enbart Windows är i gång. Vid moderat belastning som kombinerat kontorsarbete med digitala möten där vi har en snittbelastning på systemets processor som ligger runt 32 procent så stiger värmen till 36 grader vilket ligger helt i paritet med övriga kylare.
Vi går sedan över till maximal belastning, samma som vid mätning av ljudnivån, och här börjar nu temperaturen stiga och vi ligger pendlade mellan 59 och 60 grader vilket även dessa ligger något bättre än snittet för samtliga kylare testade. Nästa steg blir att överklocka kylaren och detta med hjälp av Gigabytes automatiserade överklockning som testar bästa stabila värde. I detta läge så landar vi på en nivå av 86 grader vilket vi kan tycka är lite väl högt, framför allt med tanke på att vi inte heller når samma toppfrekvens på processorn som vi gör på vissa andra modeller.
Men sammantaget så måste vi säga att vi är klart positivt överraskade där vi får mycket prestanda sett till kylarens prisnivå men då vi inte hunnit testa kylaren under lägre tid så ber vi även att få återkomma med en uppdatering om några månader då vi har en bättre, bredare, kunskap om dess prestanda i olika sammanhang.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Endorfy, www.endrofy.com
- Cirkapris: 1 352 kr inkl. moms, 1 082 exkl. moms
- Mått radiator: 120 x 275 x 54 mm
- Mått pump: 90 x 95 x 51 mm
- Radiator: Aluminium
- Fläktar: 2x Fluctus 120 PWM ARGB
-
Plattformstöd: AM4/AM5, LGA1700, 1200, 115X, 2066, 2011-3, 2011 (SQUARE ILM)