Creative Zen Hybrid SXFI ger oss en holistisk, filmisk, ljudupplevelse med bra stuns i de lägre tonerna.
I samband med att Creative lanserade i-örat lurarna Creative Zen Air SXFI så lanserade företaget även de mer klassiska över-huvudet baserade Creative Zen Hybrid SXFI. Precis som med den mindre modellen så får vi ett par lurar baserade på Super X-FI med en spatial ljudbild, integrerad brusreduktion och en koppad app som gör det möjligt att anpassa ljuder ytterligare. Tack vare den större modellens design får även en än bredare ljudupplevelse, låg batteritid och bekvämare passform, allt till ett klart tilltalande pris.
Klassisk design
Vi börjar med modellens yttre och möts här av en klassiskt rundad huvudbåge som kommer med en perfekt skumavlastade mittdel som sträcker sig över hela övre delen av huvudet. Lurarna mäter i sig 151,22 x 80,65 x 184,22 millimeter och väger 271 gram. I respektive nederkant så löper ett Y format, skjutbart, fäste/bygel som för vårt vita testexemplar är guldfärgat vilket ger ett mycket exklusiv utseende. För den svarta motsvarigheten av lurarna så är även fästet svart.
Bygeln i sin tur håller sedan fast enhetens kåpor som är av över-örat modell och som precis som ovansidan har en behagligt tryckavlastande skumlösning som gör att vi även kan bära glasögon utan att de trycker för hårt. En potentiell nackdel kan vara att hörlurarna eventuellt sitter för löst på användare med lite mindre huvudomfång. För undertecknad, som har motsatsen i ett större omfång sitter de helt perfekt på.
När vi granska kåporna så ser vi att Creative valt att placera samtliga knappar och anslutningar, förutom Typ-C laddning, på den högra i stället för att dela upp dem mellan de båda sidorna, vilket är den enda riktiga nackdelen med lurarna. För som det är nu blir det lite svårt att hitta rätt när vi snabbt ska hitta rätt knapp att trycka på.
Totalt sett finns här en knapp för att aktivera eller inaktivera SXFI, en ANC knapp som låter oss växla mellan olika lägen, en 3,5 millimeters anslutning för dig som vill använda kabel, en multifunktionsknapp som hanterar ström, blåtand och samtal samt ett dubbelreglage för hantering av volymen. Tack vare att hörlurarna använder Blåtand version 5.3 kan vi dessutom välja att ansluta två enheter simultant för att på detta sätt enkelt växla mellan olika mobiler eller mobil och dator/platta med mera.
Dubbla appar
På insidan av lurarna hitta vi Creatives 40 millimeters Neodym element som jobbar med ett frekvensomfång på mellan 20 och 20 000 hertz med en impedans på 32 ohm. Elementen ska var optimerade för att ge oss en så bred ljudbild som möjligt och som både ska ge en tung bas och klara höga toner. Vi skulle säga att detta stämmer till viss del. De lägre tonerna får ett bra genomslag även om vi saknar det riktiga djupet som från mullrandet av en vulkan som ska explodera, det där lilla extra som skapar känslan innan vi riktigt hör det komma.
Mellanregistret är tydligt med riktigt bra återgivning av röster och sång även om vi här kan uppleva en viss överdimensionering av de dovare tonerna. Detta färgar delvis av sig på de höga frekvenserna som inte får den där riktiga krispighet där vi kan höra skillnad i knäppningarna på en fiols strängar. Men oavsett så är ljudet rent och tydligt och tack vare Creatives app så kan vi även justera och optimera ljudet vidare via bland annat en EQ.
När vi så ändå pratar appar så kommer vi så till samma problem, eller i varje fall nackdel, att vi kommer behöva använda två olika appar för att dra nytta av lurarna på rätt sätt. Dels har vi just Creative App som justerar ljudbilden, dels så har vi SXFI App som låter oss optimera SXFI inställningarna helt efter vårt ansikte och öronprofil. Den senare används dock oftast bara en gång eller om vi någon gång känner att vi behöver ”kalibrera” om systemet och sedan aktiveras funktionen via knappen på kåpan.
Hur blir då ljudet med SXFI? Med just ett tryck för aktivering så går vi omedelbart från vad som enklast kan förklaras som ett 2D ljud till ett 3D dito. Vi får ett ljud som flyttar ut från vårt huvud till en omslutande 360 graders ljudbild där vi kan följa ljudet från bilar som växlar sidor vid omkörningar eller personer som ropar långt bor till vänster precis som om ljudet kommer från detta håll på ett mycket realistiskt vis och här får vi väldigt mycket ljud och effekter för pengarna.
I kåporna finns sedan totalt fem omnidirektionella mikrofoner. En kopplad till våra samtal och röstupptagning medan de övriga fyra är för enhetens ANC lösning. Denna kan i sin tur ställas in för att vara adaptiv, öppen för omgivande ljud eller hybridbaserad med maximal inverkan. Brusreduktionen är riktigt bra sett till enhetens prisklass och vi kapar effektivt bort toppen av omgivande ljud där vi får lite av samma känsla som att vi trycker en kudde rund huvudet, det vill säga vi hör det mesta men mycket svagare.
Avslutningsvis kommer vi till batteritiden. Lurarna som drivs av ett batteri på 500 milliampertimmar laddas på cirka två timmar vilket sedan räcker 40 timmar med ANC aktiverad eller strax över 70 timmar utan ANC vilket även detta är klart godkänt.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: Creative, www.creative.com
-
Cirkapris: 1 290 kr inkl. moms, 1 032 kr exkl. moms
-
Mått: 151,22 x 80,65 x 184,22 mm
-
Vikt: 271 gram
-
Anslutning: Blåtand 5.3 med A2DP, AVRCP, HFP och HSP
-
Batteritid: maximalt 70 timmar
-
Ljudkontroll: ANC, adaptive, omgivande ljud
-
Element: 40 mm
-
Mikrofoner: 5st
-
Laddning: USB-C