Corsair RX120 RGB är högeffektiva, exceptionellt tystgående RGB fläktar som är en naturlig del i Corsairs iCUE Link ekosystem.
Med plattformen iCUE så har Corsair samlat mer eller mindre samtliga av sina nyare produkter i ett unifierat gränssnitt. Från detta så kan vi styra allt från mappning av knapparna på tangentbord till musens känslighet eller som i fallet med de helt nya RX-fläktarna, hantera allt från rotation till konfiguration av den mycket snygga RGB integrationen som lyfter alla system både visuellt och sett till kylprestanda. Vi har fått möjlighet att testa det vita startkittet som består av tre 120 millimeters RX fläktar och den smarta iCUE LINK System Hub som agerar spindeln i nätet, ett nät som här bara består av en tråd, eller då kabel.
Högt ljudlöst, luftflöde
Vi har således testat den vita 120 millimeters modellen men för dig som önskar andra alternativ så har RX även lanserats som mer traditionell svart enhet samt i 140 millimeters alternativ. Det går även att köpa fläktarna i singelpack vilket gör det möjligt att bygga ett system helt anpassat efter dina behov.
Tittar vi närmare på vår modell så håller den till det yttre standardiserade 120 x 25 millimeter i mått vilket gör att modellen passar både till chassin och till radiatorer. Varje fläkt har en maximal strömförbrukning på 0,3 amper och är PWM baserad med två bas lägen. Den första är helt stilla medan det sekundär är ställbart och automatiskt justerbar mellan 20 och 100 procents rotation vilket motsvarar en maximal rotation på 2100 varv per minut.
Tack vare fläktbladens vinkel och ramens struktur uppnås ett högt maximalt luftflöde på 74,2 kubikfot per minut med ett högsta statiskt tryck på 4,38. För att sedan minimera ljudnivån från fläktarna när det arbetar med full belastning så har Corsair dels förstärkt fläktens ram med glasfiber som ger en bättre motståndskraft mot högre värme samtidigt som den kompletteras med vibrationsdämpare som gör att eventuell vibration inte fortplantar sig från fläkt till chassi. I kombination med en i det närmaste friktionsfri magnetisk kupolbaserad kullagerlösning så får vi en exceptionellt tyst fläkt som även när de är placerade i chassits framkant knappt hörs i en normal omgivning.
iCue kabel
Som namnet antyder så är sedan fläktarna även utrustade med RGB integration. Denna består av åtta LED per fläkt som ger ett klart och effektfullt sken. En intressant lösning som fläktarna även erbjuder är en typ av sidopanel som går att byta. Från start så medföljer en Corsairpanel men denna kan vi med lite fantasi enkelt byta ut mot exempelvis en företagslogga eller varför inte din unika gametag eller likande.
Men RGB i all ära, det som gör dessa fläktar så unika är sättet som de ansluts. I normala fall så kräver varje fläkt två kablar, en för att hantera rotationen och en för att hantera RGB effekterna. Med många fläktar i ett chassi så resulterar detta i en mycket stor mängd kablar som ska gömmas vilket långt ifrån alltid blir bra. Men med RX fläktarna så ansluts varje fläkt direkt till närliggande fläkt i en seriekoppling med en singelkabel eller minimal brygga som hanterar både fläkt-, och RGB styrning.
Detta resulterar i en mycket smidig installation där vi enkelt kan dölja kabeldragningen. Vi kan dessutom, när vi längre fram kompletterar med flera fläktar, direkt länka vidare dessa på den befintliga installationen. Den sista, eller första beroende på hur vi ser på det, kabeln kopplas sedan till den medföljande iCue hubben som vi smidigt kan dölja inne i chassit.
Lösningen är extremt smidig att använda, både sett till att länka samman fläktarna som direkt får en perfekt placering samt för expansion. Men samtidigt så hittar vi här även startkittets enda direkta svaghet. För med kittet så medföljer två iCue kablar, en lite längre och en lite kortare. En av dessa, eller båda om vi har två olika slingor, ska sedan som nämns anslutas till hubben medan den andra änden ska in i fläkten.
Beroende på chassi som används så blir detta lätt en klar begränsning. Har du ett större chassi och planer att placera samtliga tre medföljande fläktar i en rad så är det sällan något problem. Men har du ett mindre chassi där du vill dela upp fläktarna så är detta i det närmaste helt omöjligt. I det senare fallet så kommer du behöva komplettera med separata kablar och här kan vi tycka att Corsair kunder inkluderat i varje fall ytterligare två kablar av varierande längd och då framför allt en längre kabel i de lägen som vi vill placera hubben en bit ifrån fläktarna.
Vi avslutar med att kort titta på fläktarnas prestanda och detta genom att använda dem i Corsairs 2500X chassi med nätbaserad front. Vi jämförde här temperaturen inne i chassit vid samma mätpunkt och vid samma belastning först i en konfiguration utan fläktar och sedan med en uppsättning ”no-name” fläktar.
Vid låg systembelastning så var skillnaderna enbart mätbar i det fall som vi inte använda fläktar då temperaturen i detta läge var fyra grader högra jämfört med systemen med fläktar. När vi sedan maxbelastade vår överklockade I9-14900K, som vi för dessa tester valt att kyla med en luftkylare i form av Corsairs A115 för att på detta sätt ”behålla” lite mer värme i chassit jämfört med vattenkylning, så märkte vi en mer markant skillnad. Detta då RX fläktarna gav chassits insida en sju grader lägre temperatur jämfört med den alternativa fläktuppsättningen. Men än viktigare var att ljudnivån, mätt 30 centimeter framför chassit, låg på låga 28 decibel vilket kan jämföras med 49 decibel för den alternativa uppsättningen.
Om det sedan är värt investeringen är en annan fråga, för med ett pris på 1 509 kronor så är det inte någon billig lösning.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: 1 509 kr inkl. moms, 1 207 kr exkl. moms
- Mått: 120 x 25 mm
- Inkluderade fläktar: 3st 120 mm RX + hubb
- PWM lägen: 0%, 20% – 100%
- Rotationshastighet: 400 – 2100 RPM ±10%
- Luftflöde: 10.5 – 74.2 CFM
- Statiskt tryck: 0.12 – 4.38mm-H2O
- Ljudnivå: 10 – 36 dBA