Med Corsair 3500X ARGB får vi ett rymligt, välkonstruerat, glaschassi med ypperlig kylning till en tilltalande prisnivå.
Corsair fortsätter på inslagen bana och lanserar ytterligare ett chassi med dubbla glassidor för maximal visibilitet. Däremot ska Corsair 3500X ARGB inte ses som ett mellanalternativ till tidigare testade 2500D och 6500D modeller utan här får vi ett betydligt mer kompakt chassi som mäter 450 x 235 x 506 millimeter. Trots detta så har Corsairs tekniker lyckas skapa förutsättningar för att rymma såväl fullstora instickskort som E-ATX baserade moderkort. Vi får dessutom plats för multipla radiatorer eller upp till tio 120 millimeters fläktar. Däremot så gör fläktarnas placering att riggen tenderar att bli aningen högljudd under full belastning.
Perfekt för skrivbordet
Många av de chassin som lanseras med dubbla glassidor är oftast lite större för att på detta sätt kunna garantera bästa kylning. Som en följd av detta så är det sällan som dessa ryms på lite mindre skrivbord vilket är lite trist då syftet med denna typ av chassit just är att visa upp sin rigg och dess inre bestyckning.
Tack vare det kompakta formatet på Corsair 3500X ARGB så är detta inte längre något problem och modellen passar perfekt på mer eller mindre alla skrivbord och med såväl en helglasad vänster sida som front får vi full insyn över samtliga komponenter.
Chassit som finns i både vitt och svart har en klassisk rektangulär design med en konstruktion i stål och härdat glas för högsta stabilitet. På undersidan så finner vi fyra fast, lite bredare, fötter som ger ett lagom avstånd från bord eller golv för att vi ska få ett naturligt och optimerat luftflöde.
Med vänster sida i glas så har motsvarande höger sida i stället en heltäckande sida i stål men med ett snyggt designat och damm skyddat luftinsläpp i den främre delen för att här ge bästa luftintag för de trippla RS120 Performance RGB fläktarna som är placerade innanför.
Går vi vidare till ovansidan så är även denna baserad på en enhetlig metallplatta, vilken vi enkelt kan ta bort för att underlätta vid installationen. Stora delar av detta lock kommer även det med ett damm skyddat, lätt vågformat, galler vilket används för luftgenomsläpp för antingen in- eller utgående luft baserat på konfigurationen i övrigt. På ovan sidans främre högra sida finner vi även chassits främre IO panel vilken består av dubbla USB3.2 Gen1 Typ-A, en USB3.2 Gen2 Typ-C samt en kombinerad 3,5 millimeters audioport. Här finns även en ström- och en resett knapp. Lösningen är snygg även om vi föredrar frontmonterade anslutningar då dessa tenderar att dra till sig damm när de inte sitter anslutningar i portarna.
Snurrar vi runt och tittar på baksidan så finns här i nederkanten plats för ett PSU på upp till 180 millimeter. Detta är sedan inklätt i en separat del inne i chassit vilket både kan vara snyggt samtidigt som det agerar extra stöd när vi väljer att montera grafikkort vertikalt. Men samtidigt så finns en risk att området inne i denna box blir onödigt varm då det naturliga luftflödet inte kommer direkt över aggregatet som det kan göra på andra alternativ. Nu har inte detta varit något problem under våra tester men det kan ändå vara värt att notera. På baksidan finns även plats för sju horisontella eller fyra vertikala expansionsplatser samt en 120 millimeters fläkt eller radiator.
Stöd för omvända moderkortsanslutningar
Tar vi oss så in i chassit så möts vi här av en generös öppen yta vilket dels gör att luften från anslutna fläktar kan flöda fritt, dels att chassit blir mycket lättarbetat då vi inte får störande interna väggar och annat att ta hänsyn till. Som nämnts inledningsvis så rymmer chassit moderkort på upp till E-ATX så länge de inte överstiger 305 x 277 millimeter. Vi får även stöd för de nyare så kallade Reverse Connection moderkorten som gör att vi kan dra kablarna från moderkortets baksida för att få en renare insida.
Lösningen gör även att vi får rum med instickskort på upp till 410 millimeter samt 170 millimeters höga processorkylare. Tack vare att PSU skölden eller boxen inte går hela vägen genom chassit så får vi dessutom plats för en 140 millimeters fläkt i botten vilken i detta fall hjälper till att fördela luften från olika riktningar. När vi så pratat fläktar och kylning så kan vi även få rum med dubbla 360 millimeters radiatorer: en i bakkant och en i toppen vilket gör att vi kan kyla både CPU och grafik med separata system om vi så önskar. Avslutningsvis så ska nämnas att chassit rymmer chassit dubbla 2,5 och dubbla 3,5 tums diskar via en smart platta som fästa på moderkortsplåtens baksida. Värt att notera är att om du vill använda båda formaten på diskar så måste 2,5 tums modellerna monteras först då dessa är placerade bakom plåten som fäster 3,5 tums enheterna. Avslutningsvis så till något av det bästa, Corsair 3500X ARGB kostar nämligen inte mer än knappa 1 650 kronor. Den enda mer konkreta nackdelen med chassit är att om vi väljer att stoppa i lite kraftfullare hårdvara i form av K märkt CPU och ett toppgrafikkort så kommer fläktarna vara tvungna att jobba med full kraft för att undvika att prestandan stryps och i detta läge så kommer ljudnivån även att bli aningen för hög.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: 1 649 kr inkl. moms, 1 319 kr exkl. moms
- Mått: 450 x 235 x 506 mm
- Inkluderade fläktar: 3 st RS120 Performance RGB
- Max antal fläktar: 10 st 120 mm
- Max antal radiatorer: 3st
- Antal lagringsplatser: 2 st 3,5” + 2 st 2,5”
- Högsta CPU Kylare: 170 mm
- Längsta PSU: 180 mm
- Längsta instickskort: 410 mm
- Expansionsplatser: 7 st
- Dammfilter: 3st
- Front IO: 1 st USB-C3.2 Gen2 + 2 st USB-A3.2 Gen1 + 1st 3,5 mm kombo
- Moderkortsstöd: E-ATX upp till 305 x 277 mm