Med Corsair 2500/6500 tillbehör kan du göra din rigg än mer unik.
Vi har tidigare testat Corsair senaste chassin i form av 2500D och 6500D samt företagets nya, unika RGB fläktar kallade RX. Denna gång knyter vi ihop säcken genom att titta närmare på de specialframtagna tillbehör som har möjlighet att göra din rigg mer unik och även underlätta kabeldragning samt vinkla grafikkortet från våg- till lodrätt. Vi kommer primärt att basera denna genomgång på 2500D chassit men de både modellerna har mer eller mindre samma möjligheter och installationsprocesser vilket gör att det går att applicera dessa tankar på båda enheterna.
Exklusiva peneler
En av de mest visuellt sätt imponerade tillbehören är utan tvekan Corsairs Elite Panel kit. Dessa lanseras från start i fem olika utföranden: två aluminiumbaserade kallade Obsidian och Satin Grey samt tre träbaserade i form av Bambu, Teak och Valnöt. Varje kit består av fyra paneler: två smalare som är placerade längs chassits vänstra fram-, och överkant samt två lite bredare som är för chassits högra fram- och överkant.
De smalare delarna är enbart för D-modellerna av chassi medan de bredare är både för D, X och X RGB modellerna. Detta då de båda X-modellerna har en hel glasfront som helt saknar den vänstra panelen. Oavsett val av panel så kommer de förpackade i en slimmad box, placerade på en kraftigare wellpapp med en vakumförpackad försegling.
I denna förpackning medföljer även ett antal skruvar men dessa behöver normalt inte användas då vi, innan vi kan fästa dessa paneler, först måste ta bort orginalpanelerna från valt chassi och då återanvänder vi dessa skruvar. De överliggande panelerna är fästa med dubbla skruvar i chassits bakkant medan de främre har en kombination av skruvar och fästen som vi enkelt kommer åt från chassits insida. Den ena skruv som kan vara lite värre att nå är den stora panelens övre skruv. Detta då det är begränsat utrymme runt denna så det behövs en mindre skruvmejsel och kanske skulle det vara en smart lösning om Corsair inkluderat en enklare lösning.
Hela processen är mycket smidig men det gäller att vara lite försiktig när den högra, toppmonterade panelen byts. Detta så denna rymmer chassits IO panel vilken är fast monterad på panelens undersida. Så när de bakre skruvarna på denna panel har lossats så viks enklast panelen åt sidan med undersidan upp. I detta läge kan vi sedan, via ytterligare två skruvar, enkelt flytta över IO modulen till nästa panel.
Vill du sedan ta allt till ytterligare en nivå så går det dels utmärkt att kombinera paneler från olika kit och på detta sätt skapa en visuell mix. Med lite kreativitet så går det faktiskt även att placera mer slimmande RGB stripes mellan panelen och chassit vilket garanterat gör din rigg helt unik.
Förbättrad visualitet
Nästa tillbehör vi kommer till är bara anpassat för D-chassina av 2500 och 6500 serierna. Vi syftat här till de så kallade D Series Tempered Glass Conversion Kit som gör om chassits front till en X-modell. Det vill säga att vi byter ut den nätbaserade fronten mot en härdad glasskiva som sedan direkt fästs i fas mot den vänstra sidans glasskiva vilket gör att vi får en komplett insyn i chassit.
Även denna procedur för att byta front är extremt enkelt och kräver bara byte av två skruvar då högersidan av glasfronten sedan vinklas in med en typ av halva gångjärn. Fronterna finns med en svart eller vit ram för att matcha det chassi som vi valt i grundutförande.
Vad som däremot är värt att vara vaksam på när detta byte görs är att ett av de naturliga luftintagen från D-serien, fronten, inte längre kommer att fungera som luftintag. Vi kan således inte heller placera fläktar på denna plats vilket även får en negativ inverkan på värmeutvecklingen i chassit. Vi testade detta med två olika byggen. Den första där vi bara använda iGPU lösningen från processorn. I detta fall så var förändringen mer eller mindre försumbar och vid full belastning så hade vi visserligen fem grader högre värme men då denna var 43 jämfört med 38 grader så spelade det mindre roll. I 6500 chassit så var skillnaden än mindre och stannade vid tre grader.
När vi däremot sedan valde att gå lite mer al-in med ett RTX4080 Super kort samt en överklockad I9-14900KS så var läget ett helt annat. Utan att fördjupa oss allt för mycket i olika värden så kan vi summera allt med att det mindre, 2500 chassit, inte lämpar sig för denna typ av konfiguration då OC potentialen minskade markant och att övriga fläktar fick arbeta allt för hård vilket även gjorde dem mer ljudmässigt noterbara.
6500 chassit var inte heller här lika känsligt och här fanns mer utrymme sett till värmeutvecklingen även om temperaturskillnaden här uppgick till maximala tolv grader. Så sammanfattningsvis kan sägas att glasfronten på det mindre 2500 chassit passar till icke överklockade system med prestanda i mellan till övre prestandaspannet. Gällande 6500 finns utrymme även för överklockning men för bäst resultat om det är just OC som lockar så stanna vid D-modellen.
När vi så är inne på lite kraftfullare grafikkort så är det många som vill visa upp även dessa kort, eller bara minimera belastningen som dessa medför på moderkortets PCIe platser samt chassits fästplats för expansionskort. Det bästa sättet för att lösa båda dessa problem är att flytta grafikkortet från en vågrät till en lodrät montering och det är precis detta som Corsairs Vertical GPU Mount Kit är till för.
Detta kit, som finns i både svart och vitt och för både 2500 och 6500 chassina monteras med enkelhet i chassits standardiserade expansionsplatser vilket är en smidig lösning. Vad som däremot är värt att notera är att vi normalt med denna åtgärd begränsar användandet av andra diskreta kort vilket fram för allt gäller 2500 chassit.
Det gäller även att vara observant på att kittet inte går att växla och använda mellan de båda chassimodellerna då dels har olika utseende och montering men även för att den medföljande Riser kabeln har olika längd med en kortare för det mindre 2500 chassit. Här hittar vi även vår egentligen enda nackdel med lösningen. Detta då just Riser kabeln alltid är svart, oavsett om vi väljer vitt eller svart mount kit viket är lite märkligt och även delvis kan första totalintrycket av vår rigg, om vi nu planerar att bygga en all-white modell.
Ett klart plus med lösningen är annars att den erbjuder fyra expansionsplatser vilket gör det möjligt att vända även på de bredaste grafikkorten vilket inte alltid är så vanligt.
Snyggare kabeldragning
På samma sätt som kabeln till GPU Mount Kit bara finns i svart så kommer även vårt sista specialdesignade tillbehör bara i svart. Denna gång så handlar det dock om Corsairs RapidRoute Kit som är ett kit med dubbla kabelkanaler och tillhörande totalt fyra kardborrebaserade klämmor som hjälper till att göra kabeldragningen i de båda chassiseriernas sekundära zon. Det vill säga den del som ligger bakom moderkortsplåten och såldes inte syns direkt från framsidan vilket gör att färgvalet spelar mindre roll. Trots detta kan vi tycka att det hade varit snyggt att kunna bygga en helt vit rigg om vi önskat så vi hoppas att dessa kommer även i detta utförande.
Till ovan nämnda mer självklara tillbehör så erbjuder Corsair även bland annat Motherboard Cable Cover för 2500 modellen för att här dölja visuell kabeldragning inne i chassit. Men vi kan så klart även använda tidigare nämnde RX fläktar eller någon av Corsairs CPU kylare för att ytterligare förhöja effekten av vår rigg. Värt att notera är även att flera av dessa tillbehör kan köpas som bundlade kit tillsammans med valt chassi från början vilket då blir en prismässigt bättre deal.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Corsair, www.corsair.com
- Cirkapris: från 195 kr inkl. moms, 156 kr exkl. moms
- Panelfärger: Obsidian, Satin Grey, Bambu, Teak och Valnöt
- Maximal GPU bredd: 4 expansionsplatser
- Kabellängd Riser kabel: 125 resp. 175 millimeter
-
Antal kabelklämmor per kit: 2st kanaler med totalt 4 fästen