Cooler Master TD500 Max bjuder på unika funktioner och specialanpassade PSU och kyllösningar.
Många har säkerligen sett de nya chassin och moderkortkort som erbjuder kabeldragning via moderkortets baksida för att på detta sätt både dölja kablar och underlätta installationen. Men detta kräver både moderkort och chassin som är anpassade för detta och då det är långt ifrån alla som bygger en helt ny rigg när en uppgradering ska till eller ens vill använda ett moderkort med denna konstruktion samtidigt som de vill ha en så enkel och flexibel installation som möjligt. Detta har Cooler Master tagit fasta på med sitt tredje chassi i Max-serien – TD500 Max, vilket även är det första för ATX moderkort i serien. Här möter vi flera smarta lösningar som när vi ser och testar dem direkt ställer oss frågan om varför ingen tänkt på detta tidigare.
Högeffektiv CPU kylning
När vi packat upp Cooler Master TD500 Max möter vi vad som ser ut som ett ganska standardiserat chassi i mellantornformat. Chassit mäter 499 x 210 x 500 millimeter och rymmer upp till ATX baserade moderkort. På vänster sida så hittar vi en heltäckande dörr i härdat, lätt tonat, glas som i sin struktur kommer med en form av fasningar som liknar kanter på en prisma. Dessa löper sedan vidare ut i fronten som har en lite speciell look med en utbyggnad som då snyggt ramar in denna prisma och mynnar ut en i centralt placerad nätstruktur.
Anledningen till denna utbyggnad är att Cooler Master, på dess insida, placerat sin ML360 ATMOS MAX Version som är en specialkonstruerad CPU kylare som grundar sig på toppmodellen ML360 Atmos men som sedan byggts om med specialtuber och framför allt en bredare radiator som går från mer standardiserade 27 till maffiga 38 millimeter.
I kombination med de tre främre placerade Mobius 120P ARGB fläktarna och mycket effektiva samt snygga tvåkammars pump skapas här förutsättningar för en av de bästa CPU kylare som vi någonsin testat när det kommer till slutna system. Som exempel så håller denna kylare vår I9-14900KS processor (i överklockat läge), nästan sex grader kallare jämfört med näst effektivaste kylare som vi testat med denna processor vilket är oerhört imponerande.
Vad som dessutom är intressant och som borde tilltala många systembyggare är att lösningen kommer förmonterad och med en tubdragning som kommer från underkant av chassit. Det vill säga vattentuberna kommer från botten och går sedan perfekt runt även längre grafikkort upp till vår processor. Detta ger en snyggare dragning som även optimerar luftflödet i chassit i sig.
Smart ström matning
Den del som delvis gör att tuberna döljs är chassits nedre placerade PSU sköld som sträcker sig över hela chassits nedre kant och som döljer eller klär in det förmonterade nätaggregatet. Det är nämligen så att Cooler Master TD500 Max kommer med ett förmonterat GXII Gold 850W ATX 3.0 PSU. Detta är ett fullmodulärt aggregat som mäter 160 millimeter i längd och som är helt tystgående upp till 40 procents belastning men som även över denna nivå knappt är hörbar.
Aggregatet kommer med en förstärkt 12VHPWR kabel med vinklad kontakt som underlättar installation i nyare grafikkort. Här hittar vi sedan en av de smarta lösningar som vi nämnt ovan. För vårt PSU har förmonterade kablar som är dragna mellan PSU och moderkortsplåtens baksida. Det handlar om 24 pinnars ATX matningen, dubbla P8 matningar samt en åttapinnars PCIe anslutning i chassits nederkant. Cooler Master har nämligen ”flyttat” dessa anslutningspunkter till den främre sidan av moderkortsplåten vilket gör att när vi sedan ska ansluta vårt moderkort så behöver vi inte krångla med att dra kablarna genom chassit utan de är direkt nåbara från framsidan vilket dels underlättar kabeldragningen enormt samtidigt som vi får en snyggare kabeldragning. Vi känner även att detta öppnar upp för mängder av tillbehörslösningar där vi skulle kunna få färgmatchande, kortare kablar eller till och med RGB baserade dito för att skapa helt unika chassin.
Värt att notera är även att trots att det redan finns ett PSU på plats så går detta så klart att byta mot ett kraftfullare om så behövs och utrymmet bakom skölden rymmer aggregat på upp till 200 millimeter. I samma utrymme finns även en hårddiskvagga med plats för dubbla 3,5 tums samt en 2,5 tums disk. Tack vare denna placering och den luftkammare som skapa av skölden så får dessa diskar lite av en dedikerad kylning av den nedersta främre fläkten vilket skapar optimala förutsättningar för en sval drift även för snabbroterande diskar.
Titta vi sedan lite kort på sköldens framsida så hittar vi här nästa smarta lösning. För att i stället som med traditionella chassin där det ofta inkluderas en liten papplåda med skruvar så har Cooler Master valt att placera en lucka i sköldens vänstra kant. Bakom denna lucka så hittar samtliga skruvar som kan behövas. En genial lösning som minimerar risken att vi tappar bort skruvar och inte hittar dem när vi väl behöver dem.
Inkluderad ARGB hubb
Ser vi till chassits insida i övrigt så finns här plats för ytterligare dubbla 2,5 tums enheter på moderkortsplåtens baksida. Här finns även ett flertal strategiskt placerade genomgångar för kabeldragning vilka kompletteras med ett flertal fästpunkter för buntband eller likande på baksidan. Själva kabeldragningen här går hyfsat enkelt att lösa även om det inte är extremt mycket utrymme så det kan vara värt att planera in hur kablarna ska dras från start. ¨
Detta speciellt som att chassit även kommer med en integrerad ARGB/PWM hubb som är placerad på chassits övre insida. Här finns anslutningar för samtliga av chassits förmonterade fyra fläktar och vi kan dessutom ansluta chassits resettknapp via hubben.
När vi så pratat fläktar så erbjuder chassit plats för totalt tre radiatorer eller fläktar där vi förutom den redan monterade främre speciallösningen även kan placera en toppmonterad radiator på upp till 360 millimeter med en maximal tjocklek på 55 millimeter. Denna monteras dessutom föredömligt enkelt genom att ovansidan enkelt kan vikas upp, vilket ger direktåtkomst till hela chassit. Vill vi kan vi sedan även byta den bakre fläkten mot en 120 millimeters radiator om så önskas.
Vi avrundar med att återgå till chassits yttre och börjar med baksidan. Här finns plats för totalt sju expansionsplatser men trots att här även finns en teoretisk plats för dubbla lodräta platser så är dessa bara anpassade för luftutsläpp. Så vill vi placera att lodrätt grafikkort behövs en intern vagga för detta vilket är lite synd. Vi kan även känna att det hade varit trevligt med möjlighet att montera in ett PSU från baksidan i stället för att, som nu, trä in det från sidan. Vi förstår dock Cooler Masters resonemang då ett aggregat som räcker för de flesta redan är monterat.
Går vi slutligen över till den vinklade frontens överkant så finner vi här chassits främre IO panel. Denna utgörs av en mittplaceras strömknapp i form av Cooler Master logotypen. Till vänster om denna finns dubbla USB-A 3.2 Gen1 medan vi till höger hittar en 3,5 millimeters kombo anslutning samt en USB-C 3.2 Gen2x2 vilket ger oss samtliga nödvändiga anslutningar. Vad som hade varit snyggt, speciellt med tanke på frontens utformning, hade varit om varje port omgetts med en mindre vit, eller RGB baserad, LED belysning vilket blivit den perfekta matchningen mot den övriga RGB integrationen.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.com
- Cirkapris: 5 999 kr inkl. moms, 4 799 kr exkl. moms
- Mått: 499 x 210 x 500 mm
- Vikt: 11,4 Kilo
- Antal expansionsplatser: 7st
- Moderkortsstöd: upp till ATX
- Maximal CPU Kylare: 165 mm
- Maximal längd instickskort: 380 mm
- Maximal längd PSU: 200 mm
- Medföljande fläktar: 4 st 120 mm RGB + 1st radiator
- Medföljande PSU: GX2 850W ATX 3.0
- Radiatorstöd: Front – 360 mm, Topp – 360 mm, Bak – 120 mm
- Enheter: 2st 3,5” + 3st 2,5”