Be quiet Dark Base Pro 901 White är en uppdaterad modell av ett av våra tidigare favoritchassin
Redan 2016 testade vi första upplagan av Be Quiets flaggskeppschassi för fullstora riggar i form av Dark Base Pro 900. Denna modell, precis som den uppdaterade version 2 av samma chassi som vi testade 2022, fick våra rekommendationer för fram för allt sin höga flexibilitet och smidiga layout. Nu är det så dags att testa den senaste utgåvan i serien som dels har fått namnet Dark Base Pro 901, dels kommer i vitt varav namnet. Men det är så klart inte bara färgen som förändrats utan Be quiet har fintrimmar de flesta aspekter av detta chassi.
Stilren perfektion
Precis som föregående modeller i serien så rör detta sig så klart om ett fullstort chassi för moderkort på upp till E-ATX eller även XL-ATX moderkort och dess yttre mått är 275 x 569 x 604 millimeter. Vi får även samma fokus på flexibilitet, luftflöde och lägsta möjliga ljudnivå.
Men till skillnad från tidigare modeller så har be quiet till denna modell lyssnat mer på sina kunder och från sitt Community. För trots att både första och andra utgåvan av Dark Base Pro 900 var lite av tekniska innovationer sett till fram för allt flexibilitet så var det många, lite mer ovana, datorbyggare som tyckte att chassit hade en för hög nivå sett till den tekniska kompetens som behövdes för att dra full nytta av funktionerna.
Detta har lett fram till en modell som är enklare att arbeta med för alla och där tidigare mer omständliga steg gjorts smidigare. Innan vi går närmare in på detta så börjar vi med att kika på det yttre. Vi möter här en platt front som i sin övre och nedre kant har en 45 graders vinkling för att skapa en lite mjukare övergång till ovansidan och botten delen. På ena sidan så hittar vi en dörr i härdat, genomskinligt glas medan motsvarade sida har en heltäckt sida. Vi väljer här medvetet att inte specificera vilka sida som är vilken då en av chassits stora finesser omfattar möjligheten att välja vilket håll som moderkort och övrig intern layout ska visas mot, mer om detta nedan.
I den nedre delen av fronten löper en RGB ljusslinga. Denna fortsätter även in via den PSU sköld som ligger i botten av chassits insida och delar en separat kammare för vårt nätaggregat. När vi så pratar om nätaggregatet så monters det mycket smidigt från baksidan med hjälp av en separat ställning som skjuts på plats. I övrigt så rymmer baksidan åtta vågräta expansionsplatser vilka vi, med hjälp av ett extra tillbehör, kan omvandla till fyra lodräta dito för en lättare montering och uppvisade av tyngre grafikkort.
Precis som fronten så består även ovansidan av en heltäckande yta och båda dessa kan ha olika funktioner beroende på vilket typ av system som vill bygga. Är det fokus på en så tyst dator som möjligt så kan dessa förses med ljuddämpande paneler men vill vi i stället maximera luftflöde och kylning så kan vi använda en nätbaserad panel och sedan kombinera dessa med fläktar eller radiatorer. Oavsett valet så får vi ett mycket stilrent och väl genomtänkt yttre på chassit.
För att sedan göra det hela än lite bättre så finns faktiskt även en dold lucka på framsidans nederkant. När denna panel fälls fram så kommer vi åt en 5,25 tums plats där vi kan placera exempelvis en ODD eller varför inte montera en kassett för en löstagbar HDD som extra backup.
Välplanerad IO panel
I sitt grundutförande så medföljer tre vita Silent Wings 4 140 millimeters PWM fläktar. Två av dessa är placerade i fronten för att dra in luft och en är placerad i den övre delen av baksidan för att trycka ut den varma luften. Dessa fläktar kommer med en sexpolig fläktmotor och en mycket effektiv FDB kullagerlösning som ger fläktarna både en exceptionellt låg ljudnivå även under maximal belastning samt en lång livslängd. Värt att notera är att dessa fläktar även passar som lösning om du vill sätta in en radiator och här behöver extra kylning till denna.
För att kontrollera dessa fläktar, samt även ytterligare tre, kommer chassit med dubbla PWM hubbar vilka sedan länkas till chassits, snett, frontmonterade IO panel. Ifrån denna panel så får vi en tryckkänslig, fem-stegs, panel för att justera fläktarnas hastighet. I övrigt så rymmer denna panel totalt fyra USB-A3.2 Gen1 anslutningar, en USB-C3.2 Gen2 port, dubbla ARGB kontroller knappar där den ena hanterar färgerna och den andra effekterna på anslutna enheter. Samtliga av knapparna är stilrent upplysta med ett ljust LED sken vilket blir riktigt snyggt under kvällstid. Panelen kommer även med separata 3,5 millimeters audio portar vilket vi tycker är en underskattad lösning då vi nu enkelt kan ansluta separata mikrofoner och hörlurar.
Som några kanske kommer ihåg så var en av 900 chassits huvudfunktioner en integrerad QI laddning. Denna medföljer även till detta chassi där lösningen är placerad direkt ovanför själva IO panelen. Förutom att ytan i sig erbjuder en bättre kontaktyta med såväl mobiler och möss som hörlurar eller andra trådlöst laddbara enheter så har be quiet boostat laddningen till 15 watts snabbladdning.
Dark Base Pro 901 har två normala, tvättbara, dammfilter: en i botten och en vid fronten. Men i det läge som vi väljer att använda den nätbaserade toppen, i stället för det ljudisolerade alternativet, så kommer även dess nätstruktur att agera dammfilter.
Bästa GPU-stödet
Vi kommer så till insidan som även den är en enkel, rymlig men även helt genialisk konstruktion. I grunden så kan vi säga att vi får ett stort heltäckande utrymme med plats för även de största moderkorten. I stället för de mer traditionella gummerade genomgångarna till bakpanel och kabeldragning så baseras Dark Base Pro 901 på ett flertal så kallade brackets eller plåtar som på ett mycket snyggt sätt döljer alla genomgångar och skapar ett mer homogent utseende.
Detta gäller allt från kablar till moderkortets strömmatning och SATA anslutningar till övriga tillbehörskablage som vi önskar använda. Då dessa plåtar enkelt kan tas bort så är det aldrig något som hindrar eller påverkar installationen. Utav de olika lösningarna så finns här en som vi hoppas att samtliga andra chassitillverkare direkt plagierar och det gäller det kombinerade avlastningsstället och kabelkanalen för grafikkort.
För som de flesta känner till så kan strömmatningen till ett grafikkort snabbt ta upp allt för mycket plats i ett annars rent chassi vilket både stör det estetiska men även delvis begränsar det naturliga luftflödet. Be quiet har här tagit fram en lite bredare L-formad hållare som vi placerar precis där vår grafikkorts strömmatning ansluts. Själva stället vilar sedan på den undre PSU hyllan och via ett ställbart stöd på hållarens insida så kan vi snabbt och mycket smidigt fördela vikten från även de tyngsta grafikkorten. På insidan så finns sedan även tillräckligt med utrymme för att dra samtliga strömkablar, dolda, till chassits baksida.
Som standard så kommer chassit med placering av moderkortet så att det blir synligt från vänster sida. Men som nämnts ovan så kan vi med bara ett par steg, helt utan verktyg, flytta såväl den sköld som omger PSU delen, bakpanelen och övriga fästen till motsatta sidan och på detta sätt få ett chassi som vetter mot höger. Detta är en procedur som numera en i det närmaste helt ovan datorbyggare kan genomföra på bara någon minut och det bästa av allt med lösning, både sett till byte av sida och till byggandet i sig självt är att vi kan ta ut hela moderkortsplåten med expansionsplatserna och sätta ihop alla delar utanför chassit för att sedan, när allt är på plats, smidigt skjuta in det på ungefär samma sätt som vi gör med vårt PSU.
Kylning vs ljudlöshet
Vi pratade i inledningen om att detta chassi delvis låter oss välja mellan maximal kylning och lägsta möjliga ljudnivå. Detta är dock lite av en sanning med modifikation då vi faktiskt kan få det bästa av båda världar. För tack vare sin flexibla lösning för placering av fläktar och radiatorer så kan vi enkelt bygga ett extremt väl kylt system som ändå agerar i det närmaste helt ljudlöst.
Skulle vi välja att bara satsa på fläktar så kan vi placera upp till tre 140 millimeters fläktar i både fronten och toppen. Till detta så finns plats för upp till tre 120 millimeters fläktar på ena sidan, en bakre 140 millimeters fläkt samt en halvt dold 140 millimeters fläktar nere i PSU skyddet vilken effektivt hjälper till att kyla framför allt längre grafikkort.
Ser vi i stället till radiator så vi placera dessa både i front, topp, sida och baktill i format från 120 till 420 millimeter. Kombineras dessa båda lösningar, radiatorer och fläktar, på korrekt sätt så skapas en grym kylprestanda som ändå är imponerade tyst. Vi testade med tre 140 fläktar i fronten och en 360 radiator i toppen samt 140 fläktar både i botten och baktill och med full hastighet så låg ändå ljudnivån, vid ett avstånd på 40 centimeter, på 28,3 decibel.
En del som vi verkligen vill lyfta när det kommer till installationen av kylning är att chassits har samma smarta lösning som med moderkortet. Vi kan nämligen använda löstagbara bracket, med integrerade kabelkanaler, för att montera fläktar eller radiatorer utanför chassit. När vi sedan klara så klickar vi bara fast detta ställ på korrekt plats i chassit och allt är färdigt vilket gör det hela extremt enkelt.
Vi avrundar med att titta lite på lagringsmöjligheterna. För trots att allt fler använder molnet eller en lokal Nas som primär lagringsplats så är det fortfarande många som vill maximera både lagring och den prestandaboost som rätt uppsättning av diskar kan ge.
Dark Base Pro 901 stödjer totalt 16 2,5 tums och 7 3,5 tums diskar via en kombinerad placering på moderkortsplåtens baksida och i löstagbara kassetter i PSU delen. Värt att noter är att om vi väljer att maximera denna lagring så kommer vi inte att kunna använda ODD platsen så det är lite av det enda valet som vi måste göra i detta fall.
Så dryga sju år efter lansering av den första versionen av Dark Base Pro 900 lyfter 901 modellen chassit ytterligare och med tanke på den rättvisa prissättningen så har vi en fullpoängare.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: bequiet, www.bequiet.com
- Cirkapris: 3 495 kr inkl. moms, 2 796 exkl. moms
- Mått: 604 x 254 x 539 mm
- Vikt: 18 kg
- Moderkortsstöd: upp till E-ATX / XL-ATX
- Expansionsplatser: 8 st
- Fläktar: 3 st 140mm Silent Wing 4
- Totalt antal fläktplatser: 12 st
- Fläktstyrning: RGB/PWM hubb
- IO-panel: 4st USB3.2, 1st USB-C3.2 Gen2, 2st 3,5mm audio, 15 watt QI laddare
- Maximal GPU längd: 495 mm
- Maximal CPU Kylare höjd: 190 mm
- Längsta PSU: 325 mm
-
Lagringsplatser: 7 st 3,5 tum, 1 st 5,25 tum, 16 st 2,5 tum