Asus ZenWiFi BQ16 är en fyrbands Wi-Fi 7 meshlösning som krossar sina motståndare.
I takt med att Wi-Fi 7 blir mer tillgängligt inom såväl moderkort och bärbara som mobiler och plattor så har även router- och meshmarknaden gällande Wi-Fi 7 baserade enheter formligen exploderat senaste månaderna med lösningar i nästan alla prisklasser och hastigheter. För som de flesta vet innebär Wi-Fi 7 inte bara en ökad teoretisk maximal datagenomstömning utan vi får även flera andra fördelar som en effektivare strömhantering, bättre hantering av trådlöst överbelastade områden, lägre latenser samt stöd för bredare Wi-Fi kanaler (upp till 320 megahertz vilket är en dubblering sedan Wi-Fi 6E). Med Asus ZenWiFi BQ16 får vi ett meshsystem som drar full nytta av mer eller mindre alla aspekter av den nya standarden.
Flexibla anslutningar
Asus ZenWiFi BQ16 är toppmodellen bland Asus Mesh baserade Wi-Fi 7 system. Ska vi vara lite petiga så är det den näst bästa modellen då serien även lanseras i ett Pro-utförande där den enda egentliga skillnaden är uppbyggnaden av modellernas fyrbandssystem där vår modell använder dubbla fem-gigahertzband medan Promodellen använder dubbla sex-gigahertzband vilket ger en potentiellt högre maximal datagenomströmning för Promodellen.
Ser vi till det yttre så fortsätter Asus på samma design som tidigare AX baserade enheter där vi får ett kitt om dubbla, vita, tornbaserade enheter som mäter 214 x 174,2 x 72 millimeter och väger dryga 1,34 kilo styck vilket gör dem till ganska rejäla enheter. Varje torn har en lätt böjd fram- och baksida som knyts samman av en bandliknande mittstruktur som även den har mjukare hörn.
På frontens nedre kant så hittar vi ett avlångt led som dels används för att se var i initieringsprocessen som enheten befinner sig eller för att snabbt få en överblick om enheten fungerar som den ska, via ett kall-vitt sken eller om något inte fungerar som tilltänkt.
På baksidan hittar vi först en näst intill heltäckande nätstruktur som hjälper till att hålla enheten sval. Längst ner hittar vi sedan enhetens portar vilka har en mycket flexibel uppsättning. Totalt sett får vi fem RJ45 portar där tre är dedikerade till Lanportar: en tiogigabits och dubbla gigabitsportar, vi får även ytterligare två kombinerade Lan/Wan portar där en är tiogigabits och en är vanlig gigabit typ. Till dessa så får vi dessutom en USB3 port som vi bland annat kan använda för att ansluta ett 5G modem som sedan kan användas för fallback men vi kan även dela data till vårt nätverk via porten, en mycket uppskattad lösning som tyvärr saknas på Netgears motsvarighet – Orbi.
Går vi över till insidan så drivs modellen av fyrkärnig (Broadcom) processor på 2,6 gigahertz vilken kompletteras med två gigabyte ram och 256 megabyte lagring. Varje enhet kommer med tolv interna antenner vilka tillsammans använder en fyrbandsuppsättning som sträcker sig över ett 2,4 gigahertz band, dubbla 5 gigahertz band samt ett 6 gigahertz band. Vilka tillsammans ger en potentiell maximal genomströmning på 25 000 megabit per sekund. Tack vare Wi-Fi7 så får vi även stöd för nya ultrabreda 320 megahertz bandbredden i sex-gigahertzbandet.
Till detta så får vi stöd för 4K-QAM som erbjuder en tätare paketering av vårt data vilket resulterar i ökning av dataöverföringshastigheten med upp mot 20 procent jämfört med motsvarande lösning för Wi-Fi6E. Slutligen så får vi även stöd för nya Multi-Link Operation eller kort och gott MLO tekniken som låter anslutningar simultant använda och växla mellan samtliga tre band (2,4 , 5 och 6 GHz) vilket ligger till grund för en stabilare, jämnare och snabbare trådlös anslutning. Även om denna teknik är gynnsam för klient till nod anslutning så ser vi den största vinningen i att även nod till nod kan använda tekniken och ge en stabilare backhaul anslutning även om vi grunden får en bas i en dedikerat femgigahertz anslutning mellan respektive nod.
Optimera rätt
Själva installationen av Asus ZenWiFi BQ16 Mesh system är extremt enkelt och föredömlig. Vi börjar med att hämta hem och installera företagets app kallad Asus Router. Har du den redan installerad, se till att den är uppdaterad för att få med stöd för dessa nya modeller. Från appen så följer vi sedan en smidig och tydlig guide som både låter oss sätta upp olika SSID, kontrollera uppdateringar och addera eventuellt ytterligare noder samt aktivera modellens inbyggda, och faktiskt helt fria skydd, mot olika digitala hotbilder. Detta är ett skydd som tillhandahålls av Trend Micro och som fungerar mycket bra med minimal inverkan på enhetens prestanda.
Vi får här även möjlighet att dels sätta upp ett dedikerat trådlöst nätverk för barn vilket underlättar hantering och övervakning. Vi kan även sätta upp och aktivera anslutning via valfri VPN tjänst vilket sker på bara några sekunder. Just enkelheten är ett övergripande attribut för Asus programvara som är så pass enkel att använda att även mer ovana användare kan dra full nytta av dess funktioner.
Vi kommer så till prestandan och här har vi ett par tankar eller mer rekommendationer. Detta dels baserat på avstånd mellan enhet och nod, dels sett till placeringen av noderna baserat på hur ditt hem eller lokal ser ut och det är här vi kommer tillbaka till nyttan av en tredje nod.
Börjar vi med att kika på den maximala datagenomströmningen så mätte vi data strömmat från en kabelansluten enheten till nod1, som sedan var trådlöst ansluten till andra noden, för att sedan koppla en trådlös enhet via sexgigahertzbandet. Vid ett avstånd på cirka fem meter med relativt fri sikt så toppar vi en hastighet på knappa 2,6 gigabit per sekund vilket är den överlägset snabbaste datagenomströmning som vi uppmätt i ett Meshnätverk och som jämförelse så krossas Netgears Orbi973 som med samma förutsättningar bara når straxt över två gigabit per sekund.
Vi tredubblar så avståndet mellan enhet och nod vilket även inkluderar två väggar. I detta läge så sjunker hastigheten till precis under 1,5 gigabit vilket jämfört med samtliga andra Wi-Fi7 Mesh system vi testat är än mer imponerande då det är mer än dubbelt så snabbt jämfört med näst bästa modell och över tre gånger snabbare än Orbis motsvarighet.
Över lag så presterar BQ16 bättre än samtliga andra modeller, oavsett avstånd och prestandan håller sig över 100 megabit i avstånd på upp mot 35 meter från noden, inklusive väggar. Men här finns även ett antal men och det första gäller typen av väggar som kommer emellan. Vi har ett testlabb som kombinerar gips, tegel, betong och trä av olika tjocklek och vi märkte en stor skillnad mellan genomträningen av dessa och även vinkel för anslutningen. Det vill säga att samma avstånd och samma typ av väggar kan ha olika typ av inverkan på signalen. Som exempel hittade vi tre mätpunkter vid cirka 25–30 meters avstånd där hastigheten varierade mellan cirka 420 och 610 megabit.
Så ett tips när det kommer till detta är att kontrollera varifrån merparten av enheterna kommer att ansluta och sedan optimera placeringen av noderna utifrån detta. Den andra del som var väldigt påtaglig var att vissa zoner bitvis hade en mycket lång anslutningstid vilket kunde sträcka sig upp mot 30 sekunder. När anslutningen väl var etablerad var det inget problem men fram till dess så blev det ett klart irritationsmoment. Det känns här helt klart som att signalen inte riktigt täcker alla områden. En lösning på detta var att ansluta ytterligare en nod och köra ett tre-enhets Mesh system. När vi gjorde detta så sjönk nämligen anslutningstiden till i sämsta fall dryga sekunden.
Som sista del där vi även vill komma med en rekommendation om att testa sig fram gäller appen. För i denna så kan vi välja att optimera nätverket efter olika situationer så som strömmande media eller gaming. Även om detta ger en märkbart positiv effekt på just dessa tjänster så märker vi att övriga enheter i nätverket faktiskt kan bli märkbart påverkade på ett negativt sätt vilket vi tidigare aldrig upplevt så påtagligt.
Detta är kanske något som kommer att rätta till sig med kommande firmware uppdateringar. Men vi hade här gärna sett en lösning som gjort att vi kunnat optimera respektive SSID fristående för att på detta sätt delvis kringgå denna störning.
Oavsett vilket så är Asus ZenWiFi BQ16 den i särklass bästa Wi-Fi 7 baserade Mesh lösning som vi testat till dags datum och skulle det sedan vara så att du har väldigt många enheter som kommunicerar över noderna så kan det vara värt att satsa på Promodellen av serien.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: Asus, www.asus.com
-
Cirkapris: 12 990 kr inkl. moms, 10 392 kr exkl. moms
-
Mått: 214 x 174,2 x 72 mm
-
Vikt: 1,34 kg
-
Nätverkstyp: WiFi 7 (802.11be)
-
Potentiell hastighet: 1376+5764+5764+11529 Mbps
-
Antal band: 4st
-
Antal antenner: 12st
-
Minne: 2GB Ram + 256 MB Flash
-
Boost tekniker: OFDMA, 4096-QAM, 20/40/80/160/320 MHz bandbredd
-
Portar: 10G WAN/LAN x 1, 10G LAN x 1, 1G WAN/LANx 1, 1G LAN x2, USB 3.0