Majoriteten av svenska företag värderar hållbarhet och återvinning vid inköp av datorer och surfplattor, men deras handlingar avslöjar något annat.
Enligt en ny studie tar tre av fyra svenska företag hänsyn till hållbarhet och möjligheten att återanvända delar av produkter eller hela produkter när de köper in nya datorer och surfplattor till arbetsplatsen. De här avsikterna speglas dock inte i deras handlingar.
75 procent av de svenska företagen tänker på saker som hållbarhet och möjligheten till återbruk när de ska köpa in datorer och surfplattor. Detta enligt en undersökning bland nordiska IT-företag. YouGov har genomfört undersökningen på uppdrag av Panasonic TOUGHBOOK. Det förtäljer dock inte hela historien.
Undersökningen visar nämligen att svenska företag byter ut datorer och surfplattor alldeles för fort. Enligt undersökningen byter 32 procent av de tillfrågade ut sin hårdvara inom tre år. Detta trots att såväl datorer som surfplattor bör kunna hålla i minst fem år, förutsatt att tillverkaren erbjuder produkter som är framtagna för att hålla. Detta enligt Stefan Lindau, Nordenchef på Panasonic TOUGHBOOK.
”Vi ville ta reda på om värderingar och handlingar skilde sig åt. Nu har det visat sig att så är fallet. Vi vet att de flesta svenska företag tänker på hållbarheten när de ska köpa in hårdvara. Ändå använder de produkterna under en mycket kortare tidsperiod än vad som skulle vara möjligt rent tekniskt”, förklarar han.
Intervallbaserade byten
”Ett problem är att företag ofta byter ut hårdvara på ett rullande schema. Så har man arbetat i Europa i flera år, och Sverige bidrar definitivt till problemet. I stället för att ta reda på hur länge en produkt kan fungera väljer företag att byta ut dem efter en viss tid, ofta efter två eller tre år. Det är ett stort miljöproblem och en anledning till att vi fortsätter se en ökning av elavfall, trots att man idag prioriterar saker som hållbarhet och längre livslängd. Framför allt anser vi att teknikbranschen måste våga prata om kejsarens kläder: Det faktum att många elektronikprodukter inte är byggda för att hålla”, säger Stefan Lindau.
Enligt FN:s årliga rapport om elavfall, som publicerades i mars i år, ökar det globala elavfallet fem gånger snabbare än det elavfall som återvinns. De 62 miljoner ton elavfall som genererades under 2022 skulle fylla hela 1,55 miljoner lastbilar som alla kan ta 40 ton vardera.
I februari antogs en ny lagstiftning i EU. Tack vare den måste tillverkare av datorer, surfplattor och mobiltelefoner tillhandahålla reservdelar och mjukvara i minst fem år efter att produkten har lanserats. Lagstiftningen innebär också att kunden har rätt att reparera varan efter att garantiperioden har gått ut, vilket gör det lättare att laga produkter i stället för att tvingas köpa nya.