Mophie laddlösningar använder högkvalitativa komponenter för att optimera laddprocessen
Trots att Mophie grundades redan 2005 i Tustin, California och anses tillverka några av de absolut bästa laddlösningarna för mobila enheter så är märket förvånansvärt okänt här hemma i Sverige. I februari 2016 så köptes företaget av, för merparten mer kända Zagg som framför allt fokuserar på olika former av mobila, yttre, skydd. Vi har under en period haft möjlighet att titta närmare på två av de laddlösningar som erbjuds: en trådlös mobil- och hörlursladdare och en höghastighets flerkanals laddare.
Magnetisk, trådlös, snabbladdning
Vi börjar med att titta närmare på snap+ charging stand & pad som är en kompakt, stabil, laddställning för en mobil samt ett laddtui för mindre i-örat lurar. Enheten marknadsförs som en Apple enhet då den är MagSafe kompatibel men båda laddalternativen passar lika bra för Andriodbaserade mobiler som stödjer trådlös laddning.
Snap+ charging stand mäter 15,24 x 17,78 x 7,62 centimeter och väger ungefär 0,45 kilo. Modellen består av ett stabilt bordsställ där vi i baksidan ansluter medföljande typ-C kabel. I den bakre ovansidan av stället så finner vi en arm som leder upp till en rund, kraftfull, magnet som erbjuder den trådlösa laddningen till vår mobil. Själva armen kan vinklas inom en radie på cirka 15 grader för att på detta sätt uppnå bäst betraktningsvinkel till mobilen. För en av de stora fördelarna med laddaren är just kraften i magneten som ser till att hålla även våra största mobiler stabilt på plats även när vi använder fingrar eller penna på skärmen och oavsett om vi väljer att ha mobilen våg- eller lodrätt placerad.
För Apples mobiler med MageSafe så fungerar allt direkt och samma gäller merparten av nyare mobiler. Skulle du däremot ha en modell som inte fäster direkt så har Zagg även skickat med en så kallad Snap adapter som är en liten runt magnetring som vi fäster med klisteretikett på mobil, eller skal, och som sedan ser till att mobilen hålls fast. Även om modellen inte är till för just detta ändamål så vill vi även säga att vi även kunde hålla fast och ladda mindre plattor på samma sätt vilket öppnar upp lite alternativa användningsområden i hemmet.
Den trådlösa laddningen erbjuder mellan 7,5 och 15 watts laddning, beroende på mobil. Till detta så finns även på själva bordsstället en liten nedsänkning där det är tänkt att vi ska ladda Airpods. Precis som den övre magneten så passar även denna nedre laddare andra typer av lurar samt även vissa typer av smarta klockor. Det viktiga här är att de har ungefär samma skålformning som nedsänkningen så laddningen kan starta. Den maximala effekten på denna laddel ligger på fem watt.
Sammantaget så tycker vi att Snap+ charging stand är ett av de bättre laddställ som vi testat med hög stabilitet och gedigen konstruktion samt en kraftfull magnet som passar de flesta nyare mobiler och hörlurar.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Zagg, www.zagg.com
- Cirkapris: 945 inkl. moms, 756 exkl. moms
- Mått: 15,24 x 17,78 x 7,62 cm
- Vikt: ca 450 gram
- Laddning mobil: 7,5 – 15 watt
- Laddning hörlurar: 5 watt
-
Medföljande tillbehör: Snap Adapter
Blixtsnabb laddning med Galium Nitride teknik
Med allt fler mobila enheter i alla hem så ökar även antalet laddare vilket i sin tur många gånger lämnar oss med en mindre uppsjö av olika modeller av varierande storlek och kapacitet. Med speedport 120 vill Zagg göra det möjligt att ersätta upp till fyra olika laddare med en kompakt enhet som, precis som namnet erbjuder upp till 120 watts total laddkapacitet.
Den kompakta enheten som mäter 8 x 8 x 3,6 centimeter och väger cirka 0,45 kilo kommer med en USB-A samt tre USB-C portar. Dessa portar har lite olika kapacitet och funktionalitet baserat på vilken enhet som ansluts till porten samt hur många enheter vi ansluter simultant. Sett uppifrån så finner vi en PD kapabel Typ-C port som kan ladda anslutna enheter i upp till 67 eller 100 watt. Under denna så finner vi nästa PD kapabla Typ-C port men denna erbjuder en automatisk justering i fyra steg med laddning upp till 20, 45, 67 eller 100 watt. Ytterligare ett steg ner hittar vi den sita PD Typ-C porten vilken är låst vid laddning upp till maximala 20 watt. Laddaren avslutas så med en Typ-A port som erbjuder laddning på upp till fem eller tolv watt.
Enkelt utryckt så ger detta oss möjlighet att ladda en enhet med maximala 100 watt eller multipla enheter med totalt 120 watt. Ansluter vi multipla enheter som tillsammans skulle kunna dränera än mer kraft så kommer Speedport 120 automatiskt att jstera kraften till respektive port. Det som däremot är värt att vara lite observant på är respektive ports lägsta normalvärde för laddning. Med detta åsyftar vi på att om du exempelvis planerar att ladda en lite mer krävande bärbar, en större platta, en nyare mobil samt en klocka så bör du även placera dessa i precis denna ordning. Detta då den bärbara, i sämsta fall kommer att växla ner till 67 watts laddning i stället för exempelvis 45 eller även 20 watt om den andra porten används.
Nu räcker 100 watt normalt långt till de flesta bärbara datorer men även om du skulle ansluta en dator som har en högre rekommenderad laddkapacitet så kommer denna så klart att fungera men med en längre laddtid.
Förutom att vi kan ladda flera enheter samtidigt samt att enheten har maximal laddkapacitet på 120 watt jämfört med 100 watt för merparten av övriga tillverkares toppmodeller så använder Zagg Galium Nitride (GaN) teknik som är en lösning som, jämfört med traditionella lösningar, kan hantera just en högre spänning samt även tillåta att strömmen rör sig snabbare utan att för denna anledning överhetta laddaren vilket är ett stort plus.
Så trots att enheten i sig inte är någon revolutionerade nyhet så är det trots allt det mest kompetenta, kompakt laddare som vi testat och den enda som, utan att kombineras med olika fel- och varningsmeddelanden, kan ladda samtliga av våra datorer som har ett strömkrav på upp till 100 watt. Det vi däremot hoppas få se i kommande modeller är en lösning som kan klara upp till 140 watt på en port för att på detta sätt kunna hantera även de än mer krävande speldatorer och senaste MacBook Pro som lanserats. Det du däremot bör vara observant på är prisbilden som vi sett variera från runt 900 kronor till det dubbla. Vi skulle här säga att upp till tusenlappen är detta en bra deal, när det närmare sig en 1200 eller mer så finns det alternativ som erbjuder bättre värde per investerad krona.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Zagg, www.zagg.com
- Cirkapris: 995 inkl. moms, 796 exkl. moms
- Mått: 8 x 8 x 3,6 cm
- Vikt: ca 450 gram
- Antal portar: 4st
- Max laddeffekt per port: 2st Typ-C @100 watt, 1st Typ-C @ 20 watt, 1st Typ-A @12 watt
- Högsta total laddkapacitet: 120 watt
-
Kabellängd: 1,5 meter