Sandberg Survivor Powerbank 7in1 72 000 är de bärbara batteriernas Swiss Army Knife
Mobila powerbanks är definitivt inte någon nyhet och den första enheten daterar tillbaka till 2001 då företaget Pisen, under CES i Las Vegas, visade upp vad som skulle komma att bli ett av de mest sålda mobil- och tekniktillbehören nu så här dryga två decennier senare. Under dessa år så har utvecklingen gått framåt och så även kraven och behoven av mobil extra kraft där vi i dag vill kunna ladda och driva allt från mobiler och bärbara datorer till mer krävande enheter som mobila kylskåp. Tyvärr så har vi många gånger varit tvungna att välja mellan mobilitet och hög kraft för de powerbanks som funnits där vi för mer traditionella, bärbara, lösningar haft en maximal kapacitet på upp mot dryga 20 000 milliampertimmar medan enheter med högre kapacitet varit mer i form av större och tyngre ”lådor” som kanske främst passat in till campingbilen eller likande.
Men med Survivor Powerbank 7in1 72 000 tar Sandberg ett stort kliv i utvecklingen genom att skapa en enhet med det bästa från båda världar. En enhet som kan ladda det mesta samtidigt som den får rum i ryggsäcken med vår dator och som inte minst är förberedd för direktladdning från solceller.
Anslutningar för allt
När vi packar upp enheten som mäter 22,8 x 12,5 x 3 centimeter och väger 1,27 kilo så förs tankarna direkt till något som lika gärna kunde varit tagit från Star Wars. För den mattsvarta, stryktåliga, enheten kommer med den stilren design med en blixt på ovansidan, vilket så klart är för trådlös laddning, tre gummerade luckor som skyddar enhetens portar ett antal mindre led och två multifunktionella knappar. Till denna så medföljer även en smidig bärväska som på baksidan har ett fäste som gör att vi enklat kan bära med oss enheten. Det var i detta läge som Star Wars bilderna dök upp i huvudet, där enheten skulle kunna vara kraftkällan till de lasergevär som användes i filmen, vilket har varit ganska coolt.
Även som så, såklart inte är fallet, så är liknelsen inte helt fel för när vi väl armerat oss med en fulladdad Survivor Powerbank 7in1 72 000 får vi, precis som namnet antyder, massiva 72 000 milliampertimmar kraft i vårt bälte, väska eller annan valfri plats så klart. Allt för att kunna driva det mesta oavsett vart vi befinner oss.
När vi säger det mesta så menar vi verkligen det mesta inom mobil teknik. För enheten kommer med multipla anslutningar för in- och utmatning av ström. Börjar vi med att lyfta på skyddslocket framför den första av dessa anslutningar så finner vi här bakom en USB-C och en USB-A port, både för laddning av externa enheter. Den första av dessa ger oss fem volt med tre amper, nio volt med två amper eller tolv volt med 2,25 amper. Den andra porten ger fem volt vid 4,5 amper, 4,5 volt vid fem amper, nio volt vid två amper eller tolv volt vid 1,5 amper.
I det mittersta anslutningsfacket så finner vi en USB-C och en DC anslutning vilka båda kan användas för såväl in- som utmatning. USB-C porten klarar in- och utmatning på upp till 20 volt med tre amper medan DC porten erbjuder en maximal inmatning på 24 volt med fyra amper medan utmatningen har ett max vid 24 volt och två amper. Detta är således den port som ger snabbast laddning av powerbanken, mer om detta nedan.
Slutligen så finner vi en intressant port då vi här hittar ett traditionellt bil-laddar/cigarettuttag vilken ger oss en maximal uteffekt på 12 volt vid hela 15 amper vilket ger oss möjligt att driva bland annat portabla kylväskor, kaffebryggare eller varför inte en fläkt under varma dagar.
Rätt spänning
Ser vi till ovansidan av enheten så finner vi här en rund platta med en blixt på. Detta är en integrerad trådlös laddare so tack vare en generös kontaktyta lätt låter oss ladda allt från mobiler till hörlurar eller mobila hotspots med mera. Själva laddningen aktiveras genom att vi trycker en gång på den vänstra av enhetens två gummerade knappar. Detta tänder upp ett antal gröna Led som visare hur mycket kraft vi har kvar i enheten samt indikerar att QI laddning är möjlig. Dessa led kommer att vara tända under tiden som en enhet laddas men stängs automatiskt av inom ett sekunder när efter att enheten tagits bort.
Bredvid denna, power-on knapp, finns ytterligare en likadan knapp och denna har en lite viktigare funktion då den styr DC laddningens styrka. För med Survivor Powerbank 7in1 72 000 kommer även ett stort antal anslutningsdon som vi kan koppla till medföljande DC kabel. Dessa don ger oss möjlighet att enkelt växla och ladda olika enheter med samma grundkabel. Men då olika bärbara datorer har olika krav på elektrisk spänning måste vi välja rätt i steg om 12, 16,5 , 20 eller 24 volt. Dessa val görs via den sekundära knappen. När valt spännings led lyser upp kan vi säkert ansluta datorn. Värt att notera är att, för de externa enheternas säkerhet, så återställs alltid spänningen till 12 volt efter att vi tar bort kabeln.
Slutligen så tar vi en snabb titt på enhetens framsida. Här hittar vi en integrerad lampa som kan lysa med rött eller vitt sken. Vi aktiverar detta ljus med den västra knappen genom ett långt tryck för rött ljus och ett dubbeltryck för vitt ljus. Vill vi ha ett svagare ljus så kan vi sedan trycka ytterligare en gång. Denna lampa är inte den starkaste vi testat men utan tvekan en av de mest användbara då det den ger ett så pass naturligt ljus att vi kan använda det för att läsa exempelvis kartor ute, eller för att delvis lysa upp vägen framför oss när vi går i mörker. Det passar även perfekt som belysning i ett tält.
Drift- & laddtider
Hur länge räcker då en fulladdad Survivor Powerbank 7in1 72 000 kan man så klart undra. För att testa detta så provade vi lite olika scenarion och olika portar. Vi började här med att se hur många gånger som vi kan ladda en av dagens highend mobiler i form av Samsungs S23Ultra. För att detta test skulle bli så exakt så möjligt så började vi med att köra mobilen tills den ”självdog” och därmed ansågs urladdad. Vi laddade sedan upp mobilen med hjälp av USB-C anslutningen till 100% varefter vi loopade denna procedur tills dessa att Powerbanken också var så tom att ingen laddning kom från den. I detta läge så hade vi laddat mobilen 15 gånger och fick även 17 procent på ytterligare en laddning vilket är sanslöst imponerande. Vi ska här tillägga att vi inte använde mobilen under tiden som den laddades utan det var ren laddning.
I nästa steg så gick vi på med att ladda vår laptop, en Lenovo Slim 7i Pro x. Proceduren var densamma och här nådda vi fyra fulla laddningar samt 67 procent på nästkommande ladd cykel. Detta är kanske in de mest troliga scenarion så vi beslöt oss för att försöka simulera en mer äkta situation som undertecknad ofta ställs inför.
Då jag både friklättar och flyger drönare så är jag ofta ute flera dagar i sträck utan möjlighet att ladda. Det jag i dessa lägen bär med mig är just en drönar med tillhörande RC enhet, batteridriven mygg/småkryps dödare, en mobil WiFi lösning, en platta, mobil, 2 GoPro kameror, en lampa samt en mindre batteridriven vattenreningspump. Detta har gjort att jag alltid varit tvungen att bära med mig en kombination av solceller, extra batterier och fyra powerbanks för att vara säker att klara mig.
Denna gång så bytte jag all denna utrustning mot Survivor Powerbank 7in1 72 000 i kombination med en kompletterade solcellsladdare på 40 watt som hela tiden var placerad på ryggsäcken under vandring och laddade powerbanken. Då tanken var att maximera belastningen så användes fortlöpande GPS med spårning, en kamera som strömmande film i realtid samt regelbunden användning av drönar med efterföljande laddning. Med denna uppsättning så hanterades en åttadagars vandring i Skottland utan extern extra laddning och med totalt en Led som fortfarande lös vilket innebär cirka 25 procents laddning kvar. Det som gör detta lite extra imponerade är att det var långt ifrån soligt väder vilket gjorde att den solcellsbaserade laddningen var långt ifrån optimal.
Vi avrundad med att lyfta just laddningen av Powerbanken i sig. Här skiljer det sig en del på sättet som vi laddar och med vad vår källa för laddning är. Används USB-C porten så kan vi maximalt nå upp till 60 watts laddning vilket i detta fall tar cirka sex och halv timme till full laddning. Vi får även med en extern anslutning som vi kopplar direkt till väggen och sedan till DC porten. Denna medföljande laddare ger oss 40 watt och en full laddning tog dryga nio timmar.
Men DC porten klarar som nämnt innan högre laddning i och med stödet för upp till 24 volt och 4 amper vilket ger oss i princip 100 watt och med denna effekt så kan vi ladda vår Powerbank på bara 3,5 timmar. Så en intressant setup för strömbaserad backup, och även strömbesparing, hemma är att kombinera en 100 watts solcellspanel med två Survivor Powerbank 7in1 72 000. Med denna uppsättning kan en hela tiden laddas medan den andra laddar det vi behöver hemma, eller varför inte på kontoret. Det är definitivt en perfekt kombination att även placera i sommarstuga eller husvagn för att här alltid ha till drift o laddning av mobila bredband, säkerhetskameror, enklare pumpar med mera. Dessutom så är det lite av den perfekta kompanjonen vid olika kortare resor runt om i världen då vi med denna enhet i bagaget aldrig behöver tänka på vilka uttag som krävs i olika länder då vi alltid bär med oss strömmen.
Så utan tvekan är denna Powerbank den mest mångfasetterade, bärbara, extra strömlösning vi någonsin testat både sett till användningsområden och kraft. Det enda som vi inte har kunnat testa är enhetens degeneration eller försämrade kapacitet över tid varför vi inte belyser detta över huvud taget.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Sandberg, www.sandberg.world
- Cirkapris: 3 168 kr inkl. moms, 2 534 exkl. moms
- Mått: 22,8 x 12,5 x 3 cm
- Vikt: 1,27 kg
- Batterikapacitet: 72000 mAh (266,4 Wh)
- Batterityp: Li-Ion
- DC-port maximal input: 18-24V/4A
- DC-port ut: 12V/5A, 16,5V/4A, 20V/3,5A, 24V/2A
- USB-A QC ut: 5V/4,5A, 4,5V/5A, 9V/2A, 12V/1,5A
- USB-C PD in 1: 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3A
- USB-C PD ut 1: 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3A
- USB-C PD ut 2: 5V/3A, 9V/2A, 12V/2,25A (PPS: 3,3-11V/3A)
- Cigar Lighter Socket: 12V / 15A
- Trådlös laddning: 10 watt
- Skydd: IPX4
- Laddtider: Mellan 3,5 och 9 timmar