Galaxy Z Flip 5 är troligen Samsungs mest intressanta mobil för dagen
Dryga tre år efter att Samsung, den elfte februari 2020, lanserade sin första generations vikbara flipmobil så är det dags för den femte generationen, Samsung Galaxy Z Flip 5. För den som undrar vad som hände med den andra generationen, som vi ”aldrig” har sett så är detta egentligen generation 1 men med stöd för 5G. Trots att alla mobiler får mindre eller större uppdatering mellan sina modeller så måste vi nog säga att skillnaden mellan den ursprungliga Flip och Flip5 tilldrar sig de största, positiva, förändringar som vi sett på någon Samsung mobil, kanske till och med någonsin. Speciellt med tanke på den korta tidsaspekt som mobilen funnit. Nu ska även tilläggas att Samsung inte på något sätt var först med denna typ av flip mobiler med integrerad skärm utan redan när 3G och möjligheten till videosamtal över GSM nätet introducerades i början av 2000-talet så presenterades flera olika likande modeller. Men Samsung var först med att lansera en modell med vikbar skärm som sträcker sig över hela dess insida, ett koncept som företaget faktiskt visade upp prototyper av på CES redan 2013.
Stor skärm & förbättrad vikning
Tittar vi till de yttre måtten så har inte så mycket hänt sedan föregående modell. Flip 5 mäter 165,1 x 71,9 x 6,9 millimeter i utvikt format och 85,1 x 71,9 x 15,1 millimeter i hopvikt format. Båda, så klart, med en vikt på 187 gram vilket är densamma som Flip 4. Däremot så ser vi omedelbart en av de största nyheterna och detta i form av den helt nya yttre skärmen som går från en slimmad 1,9 tums modeller med upplösning på 260 x 512 till en 3,4 tums Super AMOLED skärm med en upplösning på 720 x 748 vilket öppnar upp för helt nya möjligheter och funktioner både sett till användning och notifieringar med mera.
Skärmen erbjuder en exceptionellt bra bild med levande färger och en tydlighet som vi saknar i likande modeller. Det vi däremot saknar hos Flip 5, och som vissa av konkurrenterna erbjuder så är det ett fullvärdigt stöd för att köra alla appar även på denna skärm. I skrivandes stund är dessa låsta till bland annat Google Maps, Messages, Netflix, WhatsApp och YouTube medan andra appar bara kan visa meddelanden. Då detta är en programbaserad begränsning så gissar vi på att allt fler appar kommer att dyka upp även på framsidan inom kort.
Oavsett vilket så kan vi utan problem svara på meddelanden direkt från vår yttre skärm utan att först vika upp mobilen och även om tangentbordet blir aningen litet så är det inte något problem och har du sedan en mobilpenna med dig så går det som en dans. En funktion som undertecknad verkligen gillade med skärmen är när vi använder mobilen för att ta bilder då vi nu får en direkt och tydlig återkoppling på resultatet på både våra selfies och gruppbilder vilka vi på ett smidigt sätt kan ta med hjälp av fjärrutlösare i vår klocka.
Den andra stora, eller lilla, nyheten är att den lilla glipa som fanns i föregående modeller när mobilen var hopvikt uppe vid gångjärnet numera är helt borta. De båda sidorna sluter numera, tack vare nya Flex Hinge med dubbla skenor, helt tätt. Även om detta inte var något som kanske störde den normala användningen på Flip4 så var det en plats där gärna smuts och damm kunde krypa in när mobilen förvarades i fickan. Men nu är dessa problem helt borta. Dessutom ska tilläggas att den nya lösningen även ger mobilen är förbättrad stabilitet vilket borde ge en längre livslängd när det kommer till antal vikningar.
Ljusstark huvudskärm
När det kommer till huvudskärmen så är den vid en första anblick i det närmast identisk med föregående modell med sin 6,7-tums FHD+ (2640 x 1080) Dynamic AMOLED 2x och maximala uppdateringsfrekvens på 120 hertz. Men har finns en stor skillnad och detta i form av den maximala ljusstyrkan som har dubblerats från 772 till 1 504 nits. Vi ska här vara tydliga med att det finns två uppgifter om den så kallade Peak Brightness där den andra uppgiften säger en höjning från 1200 till 1750. Oavsett vilket så gör detta att vi vid normal inomhus användning troligen inte kommer att märka någon skillnad utan vi får samma levande och klara färger och utmärkta betraktningsvinkel. Men när vi går ut och ska använda mobilen i direkt dagsljus, ja då märks skillnaden tydligare. Där vi tidigare var tvungna att hålla en hand för att täcka solen eller hitta skugga för att kunna läsa mail, svara på mess eller bara byta låt så får vi nu bättre visibilitet vilket är ett klart plus. Skärmen har fortfarande en liten nedvikning i själva vecket men detta upplevs som något mindre än med tidigare modell och det är definitivt inget som stör.
Vi går vidare med att kika på mobilens hårdvara. Här har Samsung uppgraderat till senaste generationens CPU i form av Snapdragon 8 Gen 2. Till denna så får vi åtta gigabyte Ram och antingen 256 eller 512 gigabyte lagring. Samsung väljer således, som tur är, att skippa basmodellen med bara 128 gigabyte. Mobilen är utrustad med en numera standardiserad uppsättning positioneringstjänster i form av GPS, Glonass, Beidou, Galileo och QZSS vilket ger oss en hög precision när vi använder exempelvis Google maps eller vill logga löprundor i skogen. Som väntat så kommer Flip 5 även med stöd för WiFi6E samt blåtand 5.3 för anslutning till multipla enheter simultant.
Mobilen har, enligt oss, två lite mer påtagliga nackdelar och den första gäller batteriet. Mobilen kommer med ett batteri på 3700 milliampertimmar och trots att batteritiden har ökat med dryga 45 minuter jämfört med föregående modell vid våra tester så räcker den bara dryga nio timmar och 30 minuter på en laddning. Tyvärr så är även laddningen i sig samma som föregående modell med 25 watts fast USB-C laddning eller 15 watts trådlös laddning och här hade vi hoppats på ett lite större lyft.
AI baserad bildoptimering
Den del som vi tidigare varit lite mer kritisk till när det kommit till flopmodellerna har varit kameralösningen. Vi förstår att det så klart kan vara svårt att få plats med de mest avancerade linserna och att detta kanske inte heller varit det primära ändamålet. Men till Flip 5 så har Samsung utan tvekan höjt ribban för kameradelen vi finner här det bästa lösning vi testat för detta format av mobil, men det är inte hårdvaran i sig som imponerar.
Flip5 har två stycken primära 12 megapixels linser där den ena har f/1.8 och den andra f/2.2 vilket är samma lösning som vi såg i Flip 4 och som hade sin debut i S20 modellerna. Den primära linsen kommer från Samsung S5K2LD 24 millimeters lins och den sekundära, ultravidvinkeln, baseras på Sonys 13 millimeters IMX258 sensor. Det som sedan gör att kameralösningen lyfter är den förbättrade kraften i enhetens processor och då AI baserade bildoptimering, en lösning som vi även sett styrkan i på Googles Pixel 7 Pro mobil.
Tack vare AI optimeringen så blir bilderna skarpare och tydligare. Skillnaderna under optimala förhållanden, utomhus i dagsljus, är ganska små jämfört med föregående modell men desto sämre förutsättningar vi får, desto mer kommer programlösningen till sin rätta och när vi ska ta bilder under kvällen/natten eller inomhus i halvdan belysning så är lösningen riktigt bra. Lägg här till att Samsung även använder samma typ av nattfotograferingsläge som på S serien viket ger oss en totallösning som helt klart kan matcha det övre skicket av mobilkameror.
Till detta så har Flip5 även en fontplacerad kamera som baseras på Samsung S5K3J1 lins med f/2.2 vilket är jämförbart med 23 millimeters lins. Detta ger oss ett lyft, framför allt sett till ljushanteringen från Flip 4 och vi får här riktigt bra selfiebilder med naturliga färger och bra skärpa. Vi ska även nämna att mobilen även har en klart bra videolösning som erbjuder upp till UHD 4K @60 fps samt slowmotion med 960 fps @ FHD.
Tyvärr, och här kommer vi till den andra lite större nackdelen, så har Flip5 klivit upp ett pinnhål när det kommer till priset vilket gör att modellen inte längre blir lika tillgänglig för den bredare massan vilket är klart trist. Vi måste även säga att vi saknar möjligheten att använda Dex.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 15 490 inkl. moms, 12 392 exkl. moms
- CPU: Snapdragon 8 Gen 2
- Ram: 8 GB
- Lagring: 512 GB
- Huvudskärm: 6,7” Dynamic AMOLED 2X @ 2640 x 1080
- Max uppdateringsfrekvens: 120 Hz
- Frontskärm: 3,4” Super AMOLED @ 720 x 748
- Kamera: 12 + 12 + 10 MP
- Huvudkamera Zoom: Digital Zoom upp till 10x
- Video: Upp till UHD 4K @60 Hz
- Batteri: 3700 mAh
- Laddning: USB-C + trådlös
- Mått utvikt: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm
- Mått hopvikt: 85,1 x 71,9 x 15,1 mm
- Vikt: 187 gram