Samsung Galaxy Watch6 Classic har blivit större, snabbare och ljusstarkare, men batteritiden lämnar fortfarande ett stort frågetecken
Som traditionen bjuder så lanserade Samsung, under sommarens mitt, ett flertal nya produkter såsom nya Fold och Flip, en serie nya plattor och så två nya klockmodeller vilka kronologiskt korrekt fått namnet Galaxy Watch 6 och Watch 6 Classic. Vi har under en vecka haft möjligt att testa den sistnämnda och med en begränsad tid så har vi verkligen försökt maximera varje aspekt av en klocka som bjuder på en del riktigt trevliga nyheter men som även omfattar områden där vi hoppats att Samsung skulle kommit betydligt längre än vad som nu är faktum. Lite gran så känns det nästan lite som att Samsung gjort en Intel refresh och förbättrat vissa delar snarare än att lansera en helt ny modell.
Roterbar boettring
En av de negativa synpunkterna som vi hade på föregående modell var att klockan var allt för tjock och nästan lite klumpig. Men till Watch 6 Classic har Samsung lyckats riktigt bra med skärmdelen där vi faktiskt får en betydligt större skärm samtidigt som ramen krymps med 15% vilket ger oss en större betraktningsyta utan att klockan uppleves som större eller klumpigare. För att sätta lite siffor på detta så har vår testenhet som är 47 millimeters modellen, klockan finns även som 43 millimeters, så får vi en skärmstorlek på 37,3 millimeter eller 1,5 tum med en upplösning på 480 x 480. Med nya, dubbels så ljusstarka Super Amoled tekniken så innebär detta att vi får en kristallklar bild även i direkt solljus och att även personer med lite sämre syn får en klar bild över klockans alla funktioner.
I ytterkanterna på ramen så får även återigen stifta bekantskap med den roterbara ringen. Detta är enligt undertecknad ett av de störta argumenten för klockan då denna verkligen hjälper till att snabb navigera i menyer eller svara på meddelanden med mera. Än viktigare har denna ring blivit då vi även upplever, troligen på grund av den lite mer slimmade ramen, att det kan vara lite mer kinkigt att aktivera vissa av svepfunktionerna på modellen då vi måste ända ut i kanten för att få det att fungera optimalt.
Skärmen skyddas av ett tåligt safirglas och till detta så är dess yta både IP68- och 5ATM-klassad vilket gör att vi kan använda klockan mer eller mindre i alla sammanhang och miljöer. Detta underlättas sedan av en mycket välkommen nyhet i form av nya snabbfästen till de utbytbara armbanden. Tack vare ett enkelt klicksystem på armbandets insida så kan vi ta loss och byta band på bara några sekunder. Detta gör att vi enkelt kan växla mellan mer tåliga sportarmband och stilrena läderbaserade dito.
Begränsad batteritid
På insidan av klockan så hittar vi en tvåkärning 1,4 gigahertz Exynos W930 chip, 2 gigabyte minne och 16G gigabyte lagring. Detta ska ge upp till 18 procents bättre prestanda jämfört med föregående modell och även skapa bättre förutsättningar för klockans alla smarta övervakningsfunktioner. För att driva klockan så hittar vi ett batteri på 425 milli amperetimmar. Ett batteri som laddas med nio watts trådlös laddning.
Enligt Samsung så ska detta batteri räcka i upp till 40 timmar och vi ska kunna ladda 45 procent på 30 minuter. Vid våra tester, med en skärm som väcks när vi vrider upp och tittar på klockan samt dryga ett 90 minuters träningspass med hälsologgning och GPS positionering samt ett normalt flöde av notifieringar så skulle vi säga att klockan räcker cirka ett dygn och under vår vecka med klockan så laddades den varje frukost under cirka en timma. I detta läge hade vi mellan fyra och nio procent kvar innan laddning.
Ska vi här vara lite hårda så har undertecknad ärligt talat svårt att förstå hur ett så stort företag som Samsung, eller Apple för den delen om vi ska jämföra deras klockor, inte har löst detta med bättre batteritid. För jämför vi med exempelvis Garmin och deras nya, ljusstarka klockor, som är mindre i format, väger mindre men ändå erbjuder upp mot tre till fyra veckor, eller varför inte Huawei som med samma inställningar erbjuder i varje fall fem gånger så lång användningstid. För i dag så finns så många olika former av lösningar för att ladda klockan ”On the go” så att säga och med tanke på Samsungs prisbild så tycker vi att det är ganska svagt att detta inte lösts.
Förbättrad precision
Den primära anledningen till att använda en smart klocka är för många kopplad till den realtidsbaserade hälsoövervakning och träningsregistrering som klockan erbjuder och när det kommer till sensorer för detta så kommer Samsung Galaxy Watch6 Classic med ett brett utbud i form av: Samsung BioActive Sensor (Optical Heart Rate + Electrical Heart Signal + Bioelectrical Impedance Analysis), Temperature Sensor, Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Light Sensor, och 3D Hall sensor.
Vi kommer inte att gå igenom alla utan kan rent generellt konstatera, precis som vi med åren blivit vana vid, att klockan tack vare dessa sensor erbjuder med ett stort antal fördefinierade träningsprogram och hälsorelaterade appar som vardera har olika antal underliggande funktioner vilka samtliga är väl genomtänkta och logiskt uppbygga. Däremot finns här några delar som vi vill gå lite djupare in på och dessa är…
- Positionering: Ett av de områden som blivit markant bättre till denna modell är klockans positionering och GPS hantering. Undertecknad använder vid varje klocktest ett par olika löprundor som varierar mellan större vägar och mindre stigar där de senare många gånger ligger nära andra stigar och avstickare. Vid tidigare tester av Samsungs klockor så har dessa aldrig träffat helt rätt men med Watch6 Classic så får vi spårning på exakt rätt väg varje meter av passet. Vi hann tyvärr inte med att testa detta under våra vandringstester
- Puls och Zoner: Nästa förbättrade område, som framför allt en lite mer träningsnörd fokuserar på, är pulsmätningen. Vi jämför alltid våra klockor med medicinsk utrustning och vid vanlig lösning, både plant och i backe, så presterar klockans pulsmätning riktigt bra med en differens som bara ligger inom ett par slags felmarginal och detta främst vid snabba tempo- eller belastningsväxlingar vilket är riktigt bra. Detta gör även att vi får en mer exakt mätning när vi baserar träningen på olika pulszoner där vi direkt blir meddelade när vi når önskad målpuls – oavsett om det rör sig om fettförbränning, konditionsträning eller högintensiv träning, samt när vi avviker ifrån denna. Vi kan via samman tjänst få meddelanden om vår puls blir för hög eller låg. Tyvärr så går det inte att manuellt justera dessa värden vilket kan bli lite irriterande då det i fallet som med undertecknad, du har en normalt låg vilopuls, hela tiden får varningar om detta.
- Sömnregistrering med brister: En del som Samsung lyfter är klockans möjlighet till sömnspårning vilket enkelt utryckt är ett sätt att med hjälp av PPG-sensorns gröna LED samt osynliga infraröd LED analysera vilka sömnfaser som vi befinner oss i. Dessa ligger till grund för en rapport som visar mängden vaken tid, REM-, lätt- eller djupsömn som vi haft under natten. Till klockans styrka hör att dessa värden och mätningar är konsekventa. Men tyvärr så är de inte helt korrekta utan blandar ofta ihop faktiskt vakentid med lätt sömn. Om detta är en bieffekt av undertecknads låga vilopuls eller en felkalibrering i klockan låter vi vara osagt men uppskattningsvis så skulle vi giss på att felmarginalen mellan dessa är så stor som upp mot 25 procent.
- Kontinuerlig kalibrering. En uppskattad funktion som introducerades redan på föregående modeller är möjligheten att mäta blodtryck direkt från och med hjälp av klockan för att på detta sätt få en indikation om eventuellt förmaksflimmer eller andra oregelbundenheter. Tjänsten som sådan är helt ok och ger en bra baseline att följa för vårt blodtryck, framför allt om vi skulle tillhöra någon riskgrupp. Men här finns ett par problem eller hinder på vägen. För, för att vi ska kunna använda denna funktion så måste klockan kalibreras med hjälp av en riktig blodtrycksmätare, vilket långt ifrån alla har tillgång till. Men inte nog med detta, kalibreringen måste sedan göras om på en regelbunden basis vilket vi har lite svårt att förstå. För idag finns alternativa lösningar som utför samma mätningar, utan kalibrering, med mer eller mindre samma precision. Ytterligare en del som vi märkte var att om vi använde oss av olika utrustning för att göra denna kalibrering, så kan värdena på klockan också förändras. Detta är delvis helt naturligt men kan ge en, över tid, felaktig bild då våra värden kan komma att se förändrade ut efter varje omkalibrering fast de egentligen är desamma.
- Rätt typ av fall: Samsungs klockan kommer även med en funktion som kallas falldetektering som, vid ett oavsiktligt fall ska känna av detta och skicka ett larm om att vi behöver hjälp. Nu ska direkt sägas att detta inte är någon form av vetenskapligt test, men under ett av ovan nämnda löppas så började det regna och blåsa kraftigt och i ett av skogspartierna föll en gren modell större ner och träffade undertecknad som direkt föll ihop. Just då fanns inga tankar på detta men efteråt har tanken dykt upp om vad som klassas som ett ”korrekt” fall för att detta larm, som självklart var konfigurerat, ska triggas och framför allt hur mycket tillit som ska ställas till detta.
Nu låter detta säkert klart negativt men så är inte fallet över lag. Vi tycker att Samsung Galaxy Watch6 Classic är ett klart steg i rätt riktning men vi hade hoppats på mer och då framför allt på ett bättre sätt att hantera batteritiden. Förhoppningsvis får vi möjlighet att återkomma till detta vid senare tillfälle och efter eventuella firmware uppdateringar på klockan.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
- Cirkapris: 5 890 inkl. moms, 4 712 exkl. moms
- Storlek: 47 mm
- Nätverk: Blåtand + 4G
- Skärm: 1,5” Super Amoled med 480 x 480
- Batteri: 425 mAh
- Operativ: One Ui 5 Watch med WearOS 4
- Vikt: 59 gram
- Mått: 46,5 x 46,5 x 10,9 mm
- Lagring: 16 GB
-
Sensorer: Samsung BioActive Sensor (Optical Heart Rate + Electrical Heart Signal + Bioelectrical Impedance Analysis), Temperature Sensor, Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Light Sensor, och 3D Hall sensor