Bose Quietcomfort Earbuds II har funnits på marknaden ett tag vid det här laget. Det gör att prislappen sjunkit, den fasta mjukvaran mognat och att de är ett bättre köp än någonsin.
Att Bose kan det här med aktiv brusredusering vet de flesta vid det här laget. Speciellt när det kommer till traditionella över örat-lurar. Även kvaliteten på tillverkarens true wireless-proppar har dock visat sig hålla hög kvalitet, men förra versionen av Quietcomfort Earbuds var bättre än de var smidiga att använda. De är visserligen riktigt bekväma att bära när du väl fått dem på plats i örat, och de bjuder på både en trevlig ljudbild och vass brusreducering, men i true wireless-världen var både proppar och laddfodral alldeles för stora, dessutom kunde du inte använda endast den vänstra proppen i ”monoläge”. Den enda egentliga gången vi använde första Quietcomfort Earbuds ”frivilligt” var när batteriet sinat i våra övriga favoritproppar.
Nu har vi testat uppföljaren under en längre tid. Och även om de inte heller letat sig upp allra överst på vår personliga topplista ligger de åtminstone på en klar pallplats. Med Quietcomfort Earbuds II har Bose fixat det mesta som vi störde oss på hos föregångarna.
Mycket mindre än föregångarna
Till att börja med har propparna krympt. Och det rejält. Jämfört med konkurrenterna är de dock fortfarande ganska stora, men precis som tidigare sitter de oerhört bekvämt och det är ingenting man (läs undertecknad) stör sig på. Varje propp har två utbytbara gummidelar som gör att du kan hitta en perfekt passform och bära dem en hel dag utan att det blir direkt obekvämt.
Det är inte bara propparna som krympt, även laddfodralet är mindre än tidigare. Men jämfört med våra vardagsproppar från Apple får det ändå betecknas som något (för) stort. Dessutom är propparna ganska svåra att få ur, en liten men störande detalj. Åtminstone i början.
Quietcomfort II är laddade med en kalibreringsteknik som ska känna av formen på ditt öra och anpassa både ljudbild och brusreducering därefter. Oavsett hur mycket den påverkar slutresultatet kan vi konstatera att propparna verkligen levererar på båda punkter. Vi får ett mjukt och behagligt Bose-ljud och även när den aktiva brusreduceringen är inställd på maxläget behålls den sköna känslan. Brusreduceringen avger inget ”oljud”, något vi kan få från billigare proppar.
Airpods Pro smidigare för Iphoneanvändaren
Bose uppger att de nya lösningarna ska leverera ett ljud ”precis som artisten tänkt sig”. Det har vi visserligen lite svårt att tro på, ljudet känns lite väl mjukt och mysigt, men det behöver inte vara negativt. Rent ljudmässigt föredrar jag Bose nya proppar jämfört med både de senaste Apple Airpods Pro och Jabra Elite 85t. Rumskänslan är större och brusreduceringen bättre. Ändå får Bose-snäckorna stanna hemma oftare än mina Appleproppar. Det beror primärt på två saker.
LÄS OCKSÅ
OnePlus Buds Pro 2
Airpods Pro är enklare att hantera (för mig med en Iphone) och laddfodralet är mindre. De kopplar upp hyfsat snabbt mot mobilen och man kan välja att använda båda propparna, eller endast en av dem. Det är riktigt bra. På den sistnämnda punkten fick de första Quietcomfort Earbuds underkänt. De nya har stöd för monoläge i både vänster och höger snäcka, jag har dock haft vissa anslutningsproblem när jag endast använt vänster propp, oftast kommer den i gång om jag stoppar ner hörluren i fodralet en extra gång. Problemet är inte tillräckligt frekvent förekommande för att jag ska avråda från propparna, men helt smidigt har det inte funkat. Förhoppningsvis förbättras det här via en firmwareuppdatering framöver.
Mickarna (det finns fyra i varje snäcka) gör ett bra jobb med att fånga upp mitt prat även i hyfsat blåsiga miljöer och samtalskvaliteten får godkänt av alla jag pratar med.
Propparnas brusreducering kan förresten anpassas automatiskt efter aktuell bullernivå. Lösningen funkar helt okej. Pekkontrollerna på respektive örsnäcka går till viss del att anpassa i mjukvaran. Men givetvis kan du använda dem för att spela/pausa musik, svara och avsluta samtal. Pekkänsligheten är bra och vi har inga problem med ofrivilliga kommandon av exempelvis en jackkrage.
Batteritiden uppges ligga på cirka sex timmar per snäcka och fodralet, som laddas via USB-C, ger dig tre extra laddningar. De laddas fullt på en timme.
Quietcomfort II är ett suveränt köp – på rea
Då är frågan om alla true wireless-spekulanter ska lägga Bose nygamla headset på önskelistan eller ej. Svaret är ja. Åtminstone så länge du hittar dem på rea, och det har varit ganska enkelt den senaste tiden. För cirka 2500 kronor kan du få ett par suveräna proppar med bra brusreducering, en trevlig ljudbild och skön passform. Och vem vill inte ha det?
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Bose, www.bose.se
- Trådlös anslutning: Bluetooth 5.3
- Aktiv brusreducering: Ja
- Antal mikrofoner: 4 st/snäcka
- Kodec: SBC och AAC
- Chipset: Qualcomm S5 Audio SoC
- Batteritid, snäckor: ca 6 timmar
- Batteritid, fodral: ca 18 timmar
- Klassning: IPX4
- Mått proppar: 1,72 cm x 3,05 cm x 2,24 cm
- Vikt proppar: 6,24 g vardera
- Mått fodral: 5,94 cm x 6,63 cm x 2,67 cm
- Vikt fodral: 59,8 g
- Övrigt: Hanteras via mobilapplikationen Bose Music