MSI MEG Z790 GODLIKE – En djupdykning i den ultimata hybridplattformen
Moderkortet är det centrala nervsystemet i vilken dator som helst, och när det kommer till den ultimata spelupplevelsen står MSI MEG Z790 GODLIKE som ett riktigt flaggskepp inom de högpresterande moderkortens rike. Genom att kombinera banbrytande teknik, oöverträffade funktioner och fantastisk estetik sätter Z790 GODLIKE ribban för både spelentusiaster och PC-byggare. I denna genomgång kommer vi att utforska nyckelaspekterna, funktionerna och specifikationerna för detta grymma moderkort, och gräva ner oss i anledningarna till att kortet anses vara ett av de absolut bästa Z790 korten.
Diskret jätte
Precis som merparten av de mer extrema flaggskepps kort som finns så är MEG Z790 Godlike ett fullstort EATX kort som mäter 304,8 x 310 millimeter vilket gör att koret kräver rätt chassi. Till detta så väger dessutom kortet, tack vare sin mycket höga konstruktions kvalité och effektiva passiva kylning, mer om dessa nedan, avsevärt mer än ett normalt moderkort så även detta kan vara värt att ta med sig då du bör välja ett chassi med en gedigen moderkortsplåt.
Men trots sin storlek, och till skillnad mot vissa liknade kort, så skulle vi ändå vilja säga att detta kort är lite mer av en ulv i fårakläder då MSI inte valt att satsa på allt för mycket skinande RGB eller för flashiga delar. Visst vi får en extremt snygg LED integration i stora delar av de passiva kylflänsarna. Detta omfattar allt från den aluminiumklädda IO panelen där vi får en större display till mindre lösningar över samtliga M2 platser. Men det som gör dessa lite mer unika är att de är just aningen nedtonade och guld-vita som lyfter det i övrigt helt svarta moderkortet till en helt ny nivå. Kombinera detta med en rökfärgad yttre glaspanel i chassit och du får en visuell fullträff.
Just denna mer diskreta framtoning gör även att kortet blir en bra stomme för både gamers och kreatörer som söker bästa kraft utan ett skrikande ljuseffekter tar överhand. När vi ändå pratat om effekter så känner vi att vi direkt måste lyfta en av kortets mest intressanta lösningar och detta i form av M-Vision panelen.
Detta är en extern 4,5 tums, tryckkänslig, IPS LCD panel som vi ansluter med hjälp av en Typ-C kabel till moderkortet. Ett litet tips är att skaffa en lite längre kabel för den medföljande blir lätt lite kort, och sedan placera denna lilla skärm lätt tillgänglig framför datorn. I grunden så visar skärmen info om vårt systems hälsa och frekvenser men vi kan även använda den för att sköta delar som överklockning i realtid, starta om systemet, en lösning som är grym när vår primära skärm har låst sig under överklockning, starta program från vår dator, styra musiken, hantera RGB eller varför inte spela upp egna bilder eller filmer. Lösningen är smart men kunde ha varit än smartare genom att även låta oss länka in full funktionalitet av en sekundär skärm eller som en extra pekplatta. Värt att poängtera är att panelen kommer med en integrerad högtalare som gör att vi kan få felmeddelanden med mera att bli mer påtagliga samt att vi, tack vare en integrerad magnet, enkelt kan fästa skärmen på exempelvis chassits utsida.
Kylning och stabilitet i fokus
Som vi nämnt ovan så kommer kortet med en mycket effektiv, passiv, kylning. Denna har en grund i en massiv bakre metallplatta som både hjälper till att leda bort värme och ge kortet den extra stabilitet som behövs när vi ansluter lite större grafikkort eller stora luftbaserade CPU kylare. Till denna så har kortet försetts med totalt fyra separata kylplattor för kortets hela sju M2 platser. Dessa dubbelsidiga lösningar som MSI kallar Shield Frozr ger våra diskar bästa tänkbara kylupptagning och garanterar att de kan prestera på maximal nivå under långa tider.
Som alltid med lite mer high-end lösningar så krävs även en stabil strömmatning och kortet kommer med en 26+2 strömfas design och 105 ampers Power Stage lösning vilka i sin tur kyls av ett direktanslutet U-format värmeavledningsrör som i sin tur omges av en högeffektiv fenbaserad kylfläns vilka tillsammans ger oss exceptionellt bra förutsättningar för hög överklockning med maximal stabilitet.
Kortet drivs sedan av en traditionell ATX anslutning i kombination med dubbla P8 anslutningar. De senare är här placerade direkt över minnesbankerna i stället för upp i vänstra hörnet vilket är ett stort plus och helt klart underlättar vid installationen. Dessutom gör denna förflyttning att delar av den värmeutveckling som strömmatningen normalt kan ge upphov till flyttas till en mindre utsatt plats vilket i sin tur bidrar till en ökad stabilitet.
Lagringens Mekka
Vi fortsätter med lagringen som har en grund i hela sju PCIe baserade M2 platser vilka är fördelade över kortet. Två är placerade till höger om minnesbankerna, en är placerad över den översta expansionsplatsen, två är placerade mellan korets två expansionsplatser och de sista två är placerade längst ner på kortet. Fördelningen av dessa anslutningar ser ut på följande vis: en PCIe Gen4 x4 för upp till 128 gigabits överföring, fem PCIe Gen4 x4 för vardera 64 gigabits överföring samt en PCIe Gen3 x4 för upp till 32 gigabits överföring.
Tre tankar om dessa platser, förutom det höga antalet anslutningar, är för det första att vi kan köra en Raid 0,1,5 eller 10 över M2 platserna. För det andra så använder MSI magnetiska och skruvlösa snabbfästen på platserna vilket kraftigt underlättar installationen av såväl M2 enhet som ovanliggande kylfläns. Men så till den tredje delen. Kortets Gen5 plats, som för alternativa kort nästan alltid är placerad högst upp, är här placerad i nedre kanten vilket faktiskt gör det enklare om vi behöver byta disken samtidigt som det blir en bättre fördelning av värme när vi använder multipla M2 enheter.
Till dessa platser så kommer kortet även med sex SATA3 platser vilka är vinklade 90 grader längs kortets högre kant för en snyggare kabeldragning. Även dessa portar stödjer Raid 0,1,5 och 10 vilket ger oss ett kort med en hög lagringsbaserad flexibilitet.
Som nämnts så finns här även dubbla expansionsplatser. Båda av dessa är faktiskt av PCIe Gen5 typ där den övre jobbar X16 läge medan den undre, trots att det är en X16 slot, bara jobbar i X8 läge. Självklart är båda platserna förstärka med en kraftig sköld för att kunna hantera även de tyngsta grafikkorten.
Förutom lagringsplatser så rymmer moderkortet även en uppsättning USB, fläkt-, pump- och RGB anslutningar. Totalt sett rymmer kortet fyra USB 2 portar, fyra USB3.2 Gen1 portar, dubbla USB 3.2 Gen2x2 Typ-C portar varav den ena, i kombination med en separat P6 matning, erbjuder 60 watts snabbladdning för en frontmonterad Typ-C kontakt.
På fläkt och kylningssidan så finner vi en anslutning för CPU fläkt, dubbla för pumpfläktar, sju systemfläktar och en vattenflödesmätare. Dessutom så finns tre ARGB V2 anslutningar och en RGB anslutning. Dessa tillsammans med mätpunkter för ingående volt, anslutningar för värmesensorer och en manuell biosswitch gör det extremt enkelt att verkligen kråma ur allt från såväl minne som CPU.
Perfekt gamingljud
Självklart är det inte bara på moderkortet som anslutningarna finns utan vi får även en perfekt balanserad bakre IO panel. Börjar vi från den övre kortsidan så hittar vi tre knappar, en Clear Cmos knapp, en Flash bios för direktuppgradering av kortets bios samt en Smart knapp vilken kan anta fyra olika funktioner: Resett, Av/På för all Led, Säker start samt Turbo Fan för att direkt växla upp samtliga fläktar till full hastighet.
I nästa kolumn så hittar vi högst upp en 2,5 gigabits lanport baserad på Intels chip, en USB 3.2 Gen 2 samt en USB3.2 Gen2 Typ-C. ytterligare ett steg in så finner vi fyra USB3.2 Gen2 portar vilka efterföljs av en tiogigabits port baserad på Marvells AQC113CS-B1-C krets som under sig har ytterligare två USB3.2 Gen2 portar. Sedan så hittar vi en av våra favoriter då panelen rymmer dubbla Thunderbolt 4, 40 gigabits Typ-C portar med dubbla tillhörande mini DP för smidig genomgång av installerat diskret grafikkort till Thunderbolt utgången.
I nästa rad så finner vi två anslutningar för externa antenner vilka används för att ansluta kortets integrerade Intel WiFi 6E och blåtand 5.3 lösning. Kortet har en mycket bra trådlös hantering med snabb uppkoppling och smidig bundling mellan trådlös och trådbunden anslutning. Det enda som vi kan önska, om vi är lite petiga, är en lite längre kabel mellan anslutning om den externa antennen för att på detta sätt få högre flexibilitet.
IO panelen avslutas med fem analoga, guldpläterade och en optisk S/PDIF anslutning vilka drivs av Realteks ALC4082 Codec som sedan kompletterats med ESS ES9280AQ Combo DAC/HPA. Tillsammans med kortets tillhörande programpaket ger oss en enormt smidig och allsidig ljudlösning som passar lika bra till filmredigering som till musik och filmtittande men som verkligen ger ett perfekt, integrerat, gamingljud med högprecisions rumslig ljud som återger allt från kristallklara konversationer till tunga explosioner där vi näst intill på metern kan höra varifrån ljudet kommer.
Enkel överklockning för alla
Vi avrundar genomgången med att titta på kortets OC potential. Som för övriga Z790 kort använder MEG Z790 GODLIKELGA1700 sockeln som stödjer upp till trettonde generationens Intel Core processorer. Vi får även fyra minnesbanker för DDR5 UDIMM med upp till totalt 192 gigabyte ram.
Vi använde oss av Intels I9-13900K processor och SKHynix MCG88AGBUA081N minnen för 4×32 gigabyte ram. Börjar vi med minnesbankerna så körde vi samtliga fyra banker i 5600 megahertz vid CL36-40-40-96. Vi kunde även, om vi växlade över till två minnesbanker köra samma minnen i 6600 megahertz vilket är extremt imponerande med tanke på att dessa minnen normalt sett inte är de optimala för just överklockning (vi valde dem då det var det enda 4-kit ram som vi hade tillgängligt).
När vi sedan kommer till processorn så kördes denna tillsammans med Cooler masters slutna vattenkylare och 360 millimeters radiator. I denna konfiguration lät vi kortet sköta optimering och överklockning på egen hand vilket gav ett imponerade resultat. Vi når här 6,2 gigahertz över samtliga P-kärnor med full stabilitet eller för att jämföra med standardfrekvens så når vi en ökning i CPU-Z singeltråds test med 6,3 procent samt i multitråds test med 5,8 procent. Tar vi dessa tester till rendering i Cinebench R23 så blir ökning hela 12,1 procent.
Troligen så hade vi kunnat nå än högre frekvenser eller lägre latenser men då målet här låg vid en enkel överklockning som alla kan genomföra så nöjde vi oss med detta och kunde i stället bara konstatera att MSI verkligen har gjort ett kanonjobb med både kort och program och vi verkligen kan förstå uppskattningen för detta kort. Ett kort som är mycket nära en fullpoängare men som på grund av ett högt pris och vissa mindre synpunkter som vi hoppas få se förbättringar på till kommande kort stannar vi en rekommendation och betyget fem.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: MSI, www.msi.com
- Cirkapris: 14 475 kr inkl. moms, 11 580 kr exkl. moms
- Format: EATX
- Sockel: Intel LGA1700
- Chipset: Z790
- Minne: 4 banker, max 192 GB DDR4@7800+ MHz
- Grafikutgångar: TB4
- Expansionsplats: 2st PCIe Gen5 x16 (16+8)
- Lagring: 5st PCIe Gen4x4 + 1st PCIe Gen5x4 + 1st PCIe Gen3x4+ 6st SATA3
- Nätverk: Intel 2,5 Gbps + +10 Gbit AQC113CS-B1-C + WiFi6E
- USB: 2 st USB3.2 Gen2x2, 7 st USB3.2 Gen2, 1st USB3.2 Gen2 Typ-C, 4 st USB3.2 Gen1, 4 st USB2
-
Audio: Realtek CODEC ALC4080 + ESS ES9280AQ Combo DAC/HPA