Lenovo Yoga Pro 9i Gen 8 är en exklusiv, allsidig hybriddator med underbar, högupplöst skärm
Ibland så söker vi efter en renodlad gamingdator, ibland kan det vara en mer WS baserad kraftdator som lockar medan vi ibland söker något mer kompakt med långvarig drifttid för våra resor. Men så kommer det till lägen då vi behöver lite av varje och där vår dator både ska fungera för mer kreativt arbete samtidigt som den ska kunna ha kraft nog att erbjuda oss en fullgod spelupplevelse mellan arbetspassen. Det är i detta läge som Lenovos senaste tillskott i Yoga serien, Pro 9i Gen8 verkligen kommer till rätt. För men senaste hårdvaran i kombination med en smart optimeringsösning kallad Lenovo X Power tuning får vi en dator som alltid ger bästa prestanda med optimerad kylning och smart batterihantering.
16 tums skärmmagi
Innan vi börjar genomgången så vill vi bara kort göra dig uppmärksam på att Lenovo Yoga Pro 9i Gen 8 lanserats i ett stort antal olika varianter med olika specar och utseenden. Den modell som vi har tittar på är den Intelbaserade 16 tums modellen med en klassisk öppning, det vill säga det är inte den modell som går att rotera 360 grader.
Modellen som sådan mäter 362 x 245 x 17,9 millimeter och väger strax över två kilo. I detta så får vi alltså en 16 tums 3,2K (3 200 × 2 000) 16:10 IPS skärm med en uppdateringsfrekvens på 165 hertz och en responstid på 0,2 millisekunder som är både TUV Low Blue Light och Eyesafe certifierad. Skärmen uppfyller 100% sRGB och 100% DCI-P3 färgrymd med Delta E <1 samt är Dolby Vision certifierad.
Skärmen baseras på miniLed vilket optimerar energieffektiviteten och vi får en standard ljusstyrka på 400 cd/m² (nit). Tyvärr kommer vårt exemplar inte med en tryckkänslig skärm men detta finns som tillval vid beställning. I HDR läge kan skärmen gå ändå upp till 1200 nits i ljusstyrka vilket ger oss möjlighet att arbeta mer eller mindre var som helst.
Efter en dryg veckas kontinuerligt arbete vid skärmen så måste undertecknad säga att det är en av de trevligaste skärmar som jag använt i denna prisklass. Färgerna är levande och tack vare den höga uppdateringsfrekvensen och låga latensen så får vi en enorm följsamhet både när vi spelar eller vid mer kreativt arbete som när vi ska redigera filmer och snabbt vill rulla fram till rätt bildrutor. Tack vare den effektiva blåljusreduktionen i kombination med Windows nattläge så kan vi dessutom arbeta lika bra i dagsljus som i mörker utan att överbelasta ögonen vilket är ett klart plus.
Ytterligare en del som vi blev imponerade över var skärmens kontrasthantering. Vi får här en snudd på perfekt svärta samtidigt som ljusare partier lyfts fram på ett naturligt vis utan att de blir för påtagliga eller starka. Och som sagt att arbete i DaVinci Resolve eller Adobes programsvit i HDR läge är magiskt trevligt.
Begränsad uppgradering
Ser vi till enhetens interna bestyckning så är detta som sagt en Intelbaserad enhet som är utrustad med trettonde generationens Core i7-13705H-processor vilken har en högsta frekvens för P-kärnorna på 5 gigahertz och på E-kärnorna på 3,7 gigahertz. Till denna så får vi 16 gigabyte LPDDR5X 6 400 megahertz minnen. Här gäller det dock att tänka efter när beställningen görs. Detta då modellen stödjer upp till 64 gigabyte ram men då dessa är fastlödda så går det inte att uppgradera efter hand utan kapaciteten kommer att vara den samma efter att datorn är beställd. Detta är även den del som vi upplever som den största nackdelen med systemet och det känns som att det på en dator av denna storlek borde gått att lösa relativt enkelt.
Ser vi till grafiken så kommer vårt exemplar med ett Nvidia GeForce RTX 4050 grafikkort för bärbar dator med sex gigabyte GDDR6 och upp till 2055 megahertz klockfrekvens. Även om detta räcker till både spelande och kreativt arbete så skulle vi vilja rekommendera en uppgradering till RTX4060 med åtta gigabytes minne vilket är en förhållandevis låg extra kostnad sett till den prestandavinst som detta ger. Vi får sedan även en PCIe Gen4 TLC baserad M2 disk på en terabyte. Den senare håller en jämn och hög prestanda både vid läs- och skrivbelastning vilket underlättar både arbete och vid spelande. För den som önskar så finns här även ytterligare en M2 plats så vi kan både koppla in en sekundär disk eller även själva byta befintlig för en snabbare lösning om det skulle vara önskvärt.
Sammantaget så erbjuder datorn en mycket bra balans mellan prestanda, värmeutveckling och batteritid. Detta är något delvis underlättas tack vare tidigare nämnd Lenovo X Power teknik. Detta än AI driven motor som i realtid optimerar och överklockar GPU, CPU och minne samtidigt som tjänsten håller koll på värmeutveckling och batteriförbrukning och hittar sedan en balans baserat på de program eller spel som vi kör.
Bra portfördelning
Då vi ändå pratat batteri så kommer enheten utrustad med ett fyrcelligt Li-polymerbatteri på 75 wattimmar. Detta laddas av medföljande nätadapter som är på hela 170 watt. batteritiden beror som alltid på hur vi använder dator och vilka extra växlar som vi väljer att dra där framför allt skärmen spelar en stor roll. Med en uppdateringsfrekvens satt till 60 hertz och SDR så kan vi vid våra batteritester nå dryga sju timmar vilket är godkänt med inte någon topplacering.
När vi däremot trycker upp prestandan till HDR och 165 hertz samt börjar arbeta med bildredigering så sjunker tiden snabbt ner mot strax över två timmar vilket inte är något att skryta med. Men vad som är betydligt trevligare är att datorn har stöd för Rapid Charge Pro tekniken vilket oss 50 procents laddning på bara 30 minuter.
En del som bara är av positiv art är enhetens ljudintegration och då både högtalare och mikrofon. Lenovo Yoga Pro 9i Gen 8 omfattas av Lenovos nya så kallade premium svit med hårdvara och funktioner vilket här även avspeglas på just ljudet. Enheten är utrustad med totalt sex högtalare fördelade på fyra två watts woofers samt två en watts tweeters. Enheten stödjer Dolby Atmos och erbjuder ett riktigt bra, rumsligt, ljud med en tydlig och klar bas samt perfekt mellanregister vilket vi har glädje av i såväl spelande som filmtittande men även under digitala möten.
För att underlätta de senare så är datorn utrustad med fyra brusreducerande mikrofoner vilka fångar upp vår röst samtidigt som de filtrerar bort ljud från exempelvis tangentbordsklickande. Dessutom så fungerar ljudlösningen riktigt bra med Nvidias AI baserade ljudoptimering som lyfter streaming och samtalsljudet ytterligare en nivå.
Vi går så över till enhetens portar vilka är jämnt fördelade över enhetens kortsidor. På den vänstra sidan så finner vi högst upp anslutning för laddning. Under denna så finns en USB3.2 Gen1 port följt av en fullstor HDMI port. Den senare är en trevlig uppdatering från föregående modell då vi här får stöd för version 2.1. Vi får sedan en Thunderbolt 4 port vilket ger stöd för USB 3.2 Gen 1, DP 1.2 och PD 3.0 vilket även gör att vi kan använda den för att driva en extern docka för ytterligare anslutningar om detta skulle behövas. Slutligen så finns på denna sida ett 3,5 millimeters audio kombojack.
På höger sida så finns ytterligare en USB3.2 Gen1 port, vi hittar tidigare nämnd SD kortläsare, strömknappen samt längst fram en fysik brytare för att stänga av eller sätta på enhetens kamera. Kameran i sig är, som vanligt, placerad i skärmens övre del i den lilla uppbyggnad som vi numera vant oss vid från Lenovo. Den är på fem megapixel och stödjer både IR samt ToF och erbjuder en snabb inloggning via Windows Hello. Däremot ska sägas ett modellen inte kommer men en kompletterande fingertrycksläsare.
Bakgrundsupplyst tangentbord
Från början så ska vi säga att vi var aningen besvikna på att modellen inte kom med en fast RJ45 port vilket skulle gå att klämma in rent fysiskt. Men med tanke på att vi får Thunderbolt porten så finns en så brett utbud av både dockor och hubbar som erbjuder denna lösning vilket gör att vi i slutändan inte riktigt bryr oss om detta.
Modellen kommer däremot med integrerad WiFi 6E samt blåtand 5.1. Den förstnämnda har en av de bättre täckningar som vi testat på en bärbar i denna storlek. Detta innebär att vi dels kan ansluta via 5- eller 6-gigahertz bandet över ett längre avstånd än snittet, dels att vi får en mycket smidig växling mellan banden när vi rör oss runt med datorn.
Vi kommer så till tangentbordet som på denna enhet verkligen optimerar givet utrymme. Detta genom att kombinera en fullstor traditionell layout med en tätt placerad numerisk del samt mediatangenter. Detta kan innebära en viss omställning för fingrarnas nedslag innan vi vänjer oss vid layouten. Tangenterna håller annars en behaglig nedslagskomfort med ett nedslag på 1,5 millimeter och en behaglig feedback som gör det möjligt att hålla en hög skrivhastighet. Vi dessutom en tvåstegs bakgrundsbelysning som vi kan välja mellan att aktivera manuellt eller automatiskt när fingrarna närmar sig nedslagen.
Till detta så får vi även en stor, 15 x 9,5 centimeters, pekplatta som håller en bra precision och som gör det enkelt att snabbt markera upp områden eller jobba med gester direkt på plattan. Ska vi vara lite petiga med plattan, som har en enhetlig yta, är att det kan vara lite svårt att komma rätt när vi vill använda plattan för att framför allt högerklicka. Tittar vi på plattan så är det inga problem men när vi ska göra det fortlöpande samtidigt som vi skriver så hamnar vi ofta fel. Även detta är dock en vanesak och fingrarna kommer hamna rätt även här till slut.
Sammanfattningsvis så är Lenovo Yoga Pro 9i Gen 8 en mycket trevlig dator vars pris även den känns helt korrekt. Då datorn är så pass allsidig så är det en modell som vi känner borde tilltala alla typer av hybridanvändare som vill ha en dator för såväl kreativt arbete som gaming men som inte kräver det mest extrema inom något av områdena. Däremot hade vi nog lagt på den lilla extrapeng som en uppgradering till en I9, bättre grafik och mer minne kostar.
SPECIFIKATIONER