Intel NUC10FNK och NUC11ATK, lika till det yttre men för lite olika ändamål
Som vi i tidigare artiklar nämnt så är det i år hela elva år sedan Intel revolutionerade teknikvärlden genom att 2012 presentera sin första så kallade NUC eller Next Unit of Computing som de egentligen heter. Under åren som gått har Intel släpp en enorm bredd av NUC modeller som sträcker sig från enkla endpoint enheter via POS lösningar ända upp till kraftfulla arbetsstationer och renodlade gamingmaskiner, allt i ett minimalt, för klassen slimmat format. Men så i början av sommaren 2023 kom ett väldigt oväntat beslut då Intel meddelande att man helt slutar med egen tillverkning av just NUCar för att delvis slussa över en del, den tionde till trettonde generationens modeller, till Asus vilka kommer att ligga under den nya affärsdelen kallad Asus NUC BU.
Under de dryga två decennier som Intel själva har haft hand om enheterna så har vi haft förmånen att testa ett stort antal modeller, vilket även omfattade en kort session med Intels Compute on a stick som tog begreppet minimal PC till en ny nivå. Men trots att Intel inte själva kommer tillverka flera enheter så finns fortfarande ett stort antal enheter där ute och är det en sak som vi har lärt oss under åren när det kommer till just NUC enheterna så är det att de håller, länge. Och med enklare uppgraderingar av minne och disk så kan du faktiskt göra riktiga fynd som passar för nästa alla tänkbara scenarier.
Vi vill därför sammanfatta Intels NUC historia, med att jämföra två väldigt lika, men ändå extremt olika enheter i form av Intel NUC10FNK och NUC11ATK.
Den perfekta 4K kompanjonen
Vi böjar med att granska Intel NUC10FNK, en modell som kom redan 2019 och som bygger på Intels tionde generations Core processor i form av Intel i5-10210U. Detta är en fyrkärning HT processor som kör i en basfrekvens på 1,6 gigahertz vilken kan boostas upp till 4,2 gigahertz vid en maximal TDP på 25 watt. Till denna så kommer modellen med dubbla DDR4-2666 SO-DIMM minnesplatser för upp till 64 gigabyte Ram med stöd för Intels Optane teknik. Vi får även en PCIe Gen3x4 M2 plats för flashenheter på upp till åtta terabyte. Dessutom så har enheten två SATA3 anslutningar.
Som grafik hittar vi integrerade Intel UHD kretsen som driver en HDMI 2.0 samt en Thunderbolt3 baserad USB-C port vilket faktiskt gör det möjligt att driva upp till tre 4K skärmar i upp till 60 hertz. Detta är så klart inte tänkt för några high end spel men för merparten av dagligt kontorsarbete, filmtittande eller även enklare spelande så fungerar det gott och väl.
Tittar vi vidare på de yttre anslutningarna så hittar vi på framsidan dubbla USB3.1 Gen2 portar, en Typ-A och en Typ-C som även stödjer laddning av externa enheter. Bredvid dessa så finner vi en kombinerad 3,5 millimeters audioanslutning samt strömknappen. Roterar vi runt så finns här förutom ovan nämnda grafikportar även dubbla USB3.1 Gen2 Typ-A portar samt anslutningen för enhetens 19 volts strömmatning och en Lanport baserad på Intels Gigabit LAN i219-V krets.
Lanporten kompletteras sedan med Intels Wi-Fi 6 AX201 (802.11ax), 2×2, för upp till 2,4 gigabits trådlös överföring. Vi får så klart även integrerad blåtand av version5. Det Realtek baserade ljudet som vi visserligen kan få ut via hörlursuttaget gör sig helt klart bäst som del av en HDMI anslutning då vi här även får ett 7.1 ljud. Till detta så erbjuder enheten även en SD kortläsare som är placerad på sidan. Denna är håller tillräckligt hög hastighet för att vi ska kunna jobba med filer eller se filmer direkt från valda SD kort.
Allt detta paketeras i ett slimmat format på 117 x 112 x 38 millimeter och för den som vill så har både Intel och olika tredjeparts tillverkare tagit fram smidiga VESA fästen som gör att enheten kan fästas bak på mer eller minde alla modeller av TV eller skärmar.
Ser vi så till prestandan på denna enhet så har vi gjort det enkelt för oss, då här inte pratar om något grafikmonster, och valt att bara kika på CPU-Z där vi i singeltrådsutförande hamnar på 450 och i multitrådsutförande på knappa 2 065. Vad räcker då detta till kan man fråga sig? Som nämnts ovan så kan vi utan problem använda enheten till alla former av kontors- eller skolrelaterat arbete vilket även inkluderar enklare bild och videoredigering i exempelvis Adobes Elements program. Då vi kan använda multipla skärmar så lämpar sig även för arbeten som programmering eller olika former av övervakning eller analysverksamhet som vid låt säga börlikande arbete.
Vi kan även använda enheten som ett medienav eller mediaspelare där vi tack vare möjligheten till surroundljud enkelt kan bygga stommen till en riktig hemmabio. För den lite mer händige så kan modellen även agera stomme i en hemmabyggd Nas med videoövervakning där vi använder Thunderbolt gränssnittet för att ansluta ett externt diskkabinett medan vi låter enhetens USB portar ansluta till olika webbkameror och detta är bara några av möjligheterna.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Intel, www.intel.com
- Cirkapris (från): 3 000 kr inkl. moms, 2 400 kr exkl. moms
- Mått: 117 x 112 x 38 mm
- CPU: Intel i5-10210U
- Kärnor/trådar: 4 / 8
- CPU Frekvens: 1,6 – 4,2 GHz
- Max minne: 64 GB DDR4 @2666MHz
- Lagring: 1st PCIe Gen3x4
- Grafikutgångar: HDMI + TB3
- USB: 5st USB3.1 + 2st interna USB2
- SATA portar: 2st
- Nätverk: I219-V + Intel Wi-Fi 6 AX201
- TDP: 25 watt
Större men enklare
Vi går så över till NUC11ATK som är en ganska annorlunda lösning. Tittar vi vara till namnet så skulle man kunna tro att enheten baserades på elfte generationens Core CPU. Tittar vi i stället på lanseringsdatum för modellen som är 2022 skulle man kunna tro det var den tolfte generations Core CPU som sitter i. Men faktum är att inget av dessa alternativ är korrekt då modellen baseras på Intel Pentium Silver N6005.
Detta är en fyrkärning processor med en basfrekvens på två gigahertz som kan bostas till 3,3 gigahertz och som använder en fyra megabyte stor smart cache samt har en TDP på låga 10 watt. Modellen finns med en förintegrerad eMMC lagring på 64 gigabyte men vår enhet har inte detta alternativ.
Däremot så finns här dubbla minnesbanker för upp till 32 gigabyte DDR4@2933 megahertz vid 1,2 volt. Vi får även en PCIe Gen3x4 baserad M2 plats för en total TDP på 15 watt. Ser vi till anslutningarna så har Intel valt ett lite annorlunda upplägg. På framsidan så finns dubbla USB3.2 Gen1 Typ-A portar samt separata 3,5 millimeters portar för ljud in och ut vilket gör det möjligt att använda en för separat mikrofon medans den andra kopplas till exempelvis högtalare.
På baksidan så har enheten såväl en fullstor DP som HDMI för möjlighet till dubbla 4K skärmar som körs i 60 hertz. Här finns även dubbla USB2 och dubbla USB3.2 Gen2 samt gigabit Lanport. Den senare kompletteras med ett internet M2 kort för Intels Wireless-AC 9462 och blåtand 5.1. För den som önskar högre trådlös prestanda så går det för en billig peng att byta mot en ax-kapabel modul.
Med flera portar och anslutningar jämfört med vår I5 baserade enhet så är NUC11ATK även något större med ett yttre mått på 135x115x36 millimeter. Detta är däremot inte något som märks så läge vi inte placerade dem bredvid varandra och även denna modell går lätt att komplettera med ett VESA fäste för att placerade enheten bakom en TV/skärm eller i ett tak bredvid en projektor.
Vi kommer så till prestandan och även denna gång så väljer vi att bara använda CPU-Z. Med färre kärnor/trådar och lägre boost frekvens så blir så klart även poängen längre jämfört med I5 modellen men vi når ändå upp till cirka 304 i singeltråd och 1 175 i multitrådstester vilket inte är så illa. När det kommer till grafiken så får vi pentiumprocessorns iGPU med 32 EU som kör i mellan 450 och 900 hertz och som tack vare delat minne med arbetsminnen kan dra nytta av den högre minnesfrekvensen.
Detta gör så klart inte att vi kan spela några 3D eller andra krävande spel på enheten men att den faktiskt presterar klart godkänt när det kommer till arbete med alla former av office program eller när vi ska strömma högupplösta filmer med mera. Något som däremot är aningen negativt med modellen är att pentium har en tendens att hantera multipla trådar sämre jämfört med Intels I5 modell, faktiskt ger Pentium bara en prestandaökning med faktor 3,87. Det vill säga vi når inte riktigt en fyrfaldig ökning trots att vi har fyra kärnor. Motsvarade värde för I5 ligger på 4,58 vilket är en relativt stor skillnad som får en märkbar inverkan när vi kör multipla program simultant.
Vill man därför tänka i lite andra banor så kan Linux vara ett intressent OS på denna modell och på detta sätt göra att vi lyfter enheten från en halvt medioker Windowsdator till en fullkrafts Raspberry Pie dödare och genom detta i stället välja någon av alla de olika öppna projekt som finns för att skapa din unika NUC lösning. Detta kan vara allt från att styra ditt smarta hem till en extra brandvägg eller varför inte en AI driven dörröppnare med mera.
Sammantaget kan vi bara konstatera att det känns lite trist att Intels NUCar går i graven så att säga. Men med många, bättre begagnade modeller tillgängliga, kan det ändå vara intressant för dig som vill bygga en billig, slimmad dator att jaga tag på en via exempelvis ebay. Framöver får vi nu förlita oss på att Asus för konceptet vidare och att detta kanske till och med kan komma att innebära ytterligare lite nya infallsvinklar och innovativa lösningar på kommande modeller.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Intel, www.intel.com
- Cirkapris (från): 2 400 kr inkl. moms, 1 920 kr exkl. moms
- Mått: 135x115x36 mm
- CPU: Intel Pentium Silver N6005
- Kärnor/trådar: 4 / 4
- CPU Frekvens: 2.0 – 3,3 GHz
- Max minne: 32 GB DDR4 @2933 MHz
- Lagring: 1st PCIe Gen3x4
- Grafikutgångar: HDMI + DP
- USB: 4st USB3.2 + 2st USB2
- Nätverk: Intel Gigabit + Intel Wireless-AC 9462
- TDP: 15 watt