Intel Core i9-14900K erbjuder högre frekvenser, bättre överklockning och senaste standarder för anslutningar.
När Intel den 17e oktober 2023 lanserade sin fjortonde generations Core processorer så var det till stora delar en klassisk så kallade Refresh av Raptor Lake modellerna. Detta då serien i mångt och mycket baseras på samma grundarkitektur som trettonde generationens modeller. Men samtidigt så har Intel verkligen lyckats krama ut det mesta ur modellen med högre frekvenser och förbättrade funktioner och möjligheter för både överklockning och delvis AI. Men så, mitt i allt detta, så lanserade även Intel en ny modell kallad Intel Core i7-14700K som kommer med 20 kärnor och 28 trådar tack vare fyra fler Efficient-kärnor (E-kärnor) jämfört med föregående generations Intel Core-i7. Vi har haft möjlighet att titta närmare på och testa toppmodellen Core i9-14900K och den mycket intressanta instegsmodellen för överklockning i form av Core i5-14600K.
Sex nya K-modeller
Innan vi går över på våra testenheter så börjar vi med en kort genomgång av den nya serien och framför allt då deras överklockningsbara K enheter. Den nya, fjortonde, processorgenerationen inkluderar vid lanseringen sex nya upplåsta processorer som kommer med upp till 24 kärnor och 32 trådar samt en klockfrekvens på upp till 6 GHz frekvens för Intel Core i9-14900K.
I grunden så handlar det om tre modeller i form av I5-14600K, I7-14700K och I9-14800K som sedan kompletteras med en KF variant. Den senare innebär att vi får samma processor men där F symboliserar att processorn saknar den integrerade grafiken vilket gör att dessa modeller kräver ett diskret grafikkort. Sett från tidigare modeller så innebär detta även en potentiellt bättre möjlighet för överklockning då värmeutvecklingen på dessa enheter kan bli något lägre jämfört med de renodlade K-modellerna.
När vi så pratar iGPU så använder K-modellerna Intels UHD 770 grafik som har en dynamisk klockfrekvens på upp till 1650 megahertz för I9, 1600 megahertz för I7 och 1550 megahertz för I5. Gemensamt för samtliga av dessa modeller är det integrerade minnesstödet på upp till 192 gigabyte DDR5@5600, en PBP på 125 watt vilken stiger till en MTP på 253 watt för I9 och I7 samt 181 watt för I5. Processornera kommer även med 20 PCIe banor och erbjuder, baserat på moderkort, stöd för DDR4@3200 vilket gör att vi fortfarande kan använda Intels 600 och 700 baserade moderkort, självklart efter en biosuppdatering.
Till detta så får vi så även specialversionen I7-14700K som med fyra extra E kärnor jämfört med tidigare modeller får ett rejält lyft sett till de mindre krävande bakgrundsapplikationerna som körs jämnare. Vi ser här ett prestandalyft på upp mot och över 60 procent jämfört med tolfte generationens Core I7 processor.
Nya funktioner
Då vi fjortonde generationens Core processorer är just en Refresh så baseras modellerna på samma Intel 7 arkitektur och med tanke på informationen från Intel Innovation och kommande modeller så är detta med största sannolikhet de sista modellerna som baseras på denna arkitektur. Men trots att vi får samma grundstomme så har Intel lyckats tillföra en del intressanta funktioner som definitivt kommer att tilltala alla som vill få ut maximal prestanda från sin rigg.
Börjar vi med den mest synliga, som Intel pushar för, så får vi med I9 modellen en processor som direkt, med hjälp av nya Intel Thermal Velocity Boost, erbjuder automatisk boost upp till 6 gigahertz. Detta förutsatt att systemet har tillräcklig kylning. Men om vi lämnar prestandan för en stund så kommer de nya processorerna med andra, enligt undertecknad, intressantare nyheter i form av uppdaterat stöd för nya anslutningsstandarder.
Självklart finns här stöd för WiFi 6/6E samt blåtand 5.3 men enheterna har även stöd för diskret anslutning av WiFi 7 och blåtand 5.4 under Intels prestanda logga Intel Killer. Detta kommer att ge en markant förbättrat trådlös prestanda och stabilitet samt även förbättrad säkerhet. Till detta så stödjer processorn även kommande Thunderbolt 5 standard så när nya moderkort lanseras så är våra processorer redan klara för detta. Så länge så får vi så klart stöd för Thunderbolt 4 och USB3.2 Gen2.2 för hög dataöverföring.
Tillbaka till prestandaoptimeringen så får vi med de nya processorerna bättre stöd för XMP minneshanting som numera direkt identifierar och optimerar minnen på upp till och över 8 000 megatransfers. Från början kan detta låta som mer av marknadsföringssnack men vi testade detta med Corsairs Titanium 2×24 gigabytes 8000MT/s CL38 minnen. Med exakt samma moderkort och övriga komponenter så identifierade I9-13900K dessa minnen som 7200 minnen men när vi byter till I9-14900K blir identifieringen korrekt. Till detta så lyckas vi både optimera Cas och frekvens ytterligare vilket inte gick alls med tidigare CPU modell vilket är ett klart lyft.
När det kommer till processorerna så kommer den senaste generationens upplåsta processorer för stationära datorer med den nya Intel XTU AI Assist-funktionen för AI-styrd överklockning. Utan någon direkt kunskap kan i princip vem som helst, med hjälp av Intels program Extreme Tuning Utility, nå en boost på över 20 procent.
Denna nivå kan sedan användas som en baseline för vidare manuell finjustering och överklockning och då programlösningen hela tiden förbättras så kommer även den AI drivna optimering att bli konstant bättre. Till detta så får vi även nya spelrelaterade funktioner, såsom Intel Application Optimization (APO) som tillsammans med Intel Thread Director, ger oss bättre applikationstrådning än någonsin och ett bättre utnyttjande av processorns multipla trådar.
Högre totalprestanda
Vi avslutar med att titta lite kort på våra initiala prestandatester och för att göra en kort initial sammanfattning av dessa så kan vi snabbt konstatera att den stora vinningen med fjortonde generationens Core processorer uppnås genom en kombination av processorns optimerade prestanda och bättre hantering av riktigt snabba DDR5 minnen. Vi använde oss av en och samma plattform där vi sedan tittade närmare på skillnaden mellan föregående två toppmodeller, I9-12900K respektive I9-13900K och nuvarande I9-14900K för att här kunna analysera i vilka fall det kan vara värt att uppgradera ett befintligt system. Vi har i skrivandes stund inte heller gått närmare in på direkta skillnader jämfört med AMDs plattform. Testerna har genomförts på följande konfiguration:
- Moderkort: MSI MEG Z790 Godlike – Bios 7D85v16
- CPU: Intel I9-14900K, Intel I9-13900K & Intel I9-12900K
- Kylning: Be Quiet Dark Rock Pro 5
- Minne: Corsair Dominator Titanium RGB 48GB (2x24GB) DDR5 DRAM 8000MT/s CL38 Intel XMP
- Lagring: Samsung 990 pro – 2TB
- Grafik: MSI RTX4090
- OS: Windows 11 Home 64-bit v. 2428
Vi körde här igenom ett stort antal benchmark- och speltester för samtliga tre processorer. Skillnaderna mellan de olika modellerna och testerna varierade ganska kraftigt och den största vinsten märktes som nämns i de lägen som programmen, eller spelen, drog mer nytta av en högre minnesfrekvens. Men som ett snitt över samtliga tester så ökade singeltrådsprestandan med 9,4 procent jämfört med I9-13900K och 20,1 procent jämfört med I-12900K.
Går vi över till multitrådsprestanda så är snittlyftet 8,7 procent jämfört med I9-13900K och hela 63 procent jämfört med I-12900K. Den mer markanta ökningen jämfört med tolfte generationen beror till stor del på det ökade antalet E-kärnor.
Vi fokuserade sedan kort på processorns överklockningskapacitet och här använde vi oss bara av Intels egen programvara. Detta dels för att tiden var för knapp för en vidare djupdykning men framför allt för att den Bios som användes var optimerad och anpassad för de pre samples som tillverkarna fått och vi vill invänta en mer slutgiltig lösning baserar på konsumentmodellerna.
Oavsett vilket så nådde vårt system upp till en singeltrådsbost på 6,3 gigahertz, dubbla P-kärnor på 6,1 gigahertz och samtliga P-kärnor 5,8 gigahertz och samtliga E-kärnor på 4,5 gigahertz vilket är en klart godkänd nivå och en nivå som vi räknar med att kunna pressa ytterligare med kommande bios och effektivare vattenkylning.
Som en liten sidoparantes så märkte vi även en viss temperatursänkning vid samma frekvens jämfört med I9-13900K. Vi maximal belastning så låg I9-14900K tre grader lägre i värmeutveckling vilket är ytterligare en faktor som talar för en potentiellt ökad överklockning. När det slutligen kommer till eventuella köpråd så skulle vi säga att om du redan kör på en 13 generations processor så är en uppgradering tveksam att motivera så länge du inte är ute efter att även köra extrema minnesfrekvenser. Kör du däremot på en tolfte generations CPU så känns det helt klart mer befogat och du kommer garanterat att märka av ett prestandalyft oavsett modell.
SPECIFIKATIONER
- Tillverkare: Intel, www.intel.com
- Cirkapris: 7 890 kr inkl. moms, 6 312 kr exkl. moms
- Socket: FCLGA1700
- Litografi: Intel 7
- Antal kärnor/trådar: 24/32
- Max frekvens: 6,0 GHz
- Minnesstöd: DDR5@5600 / DDR4@3200
- PBP: 125 watt
- MTP: 253 watt
- SmartCache: 36 MB L2
- Cache: 32 MB
- iGPU: Intel UHD 770 iGPU
- frekvens: 300 – 1650 MHz
- DMI: v4
- DMI banor: 8st
- PCIe stöd: 4 & 5
- PCIe banor: 20st
1 kommentar
Kommentar angande Intels nya Core i7 och I9 processorer:
Ni svarar inte alls pa de fragor jag ställer mig.
1 – Om man har en dator med Core I5 som var optimal för nagra ar sedan och som verkar
tuffa pa ganska bra, är det i alla fall dags att upgradera. VAd betuere 24 cores och 32 tradar
för prestandan. Är den 10 ganger snabbare än min gamla Core I5 eller mer. Vilken litografi
och konsumtionen för denna prestandahöjning. Hur manga Watt behövs i en dator med en
Core I7 eller I9 ?
2 – Vad kan man använda AI funtionerna till ? A priori ingenting ?
3 – Hur ställer sig prestanda i jämförelse med Apples nya M2 processorer
4 – Har Inte Cisc processorer överhuvudtaget nagot intresse När man ser de ny M2 processorerna
och evolutionen med Risc V. Redan för 10 ar sedan gjorde Sun Riskprocessorer med 128 kärnor
och 8 tradar per kärna. Jag fick igang en Raspbery PI zero 2W med fyra tradar, men den var seg
som tusan, men Apples M2 laptops springer tydligen varv runt intel laptops
5 – Tillverkare försoker flytta de mesta funktionerna till molnet och prestandan pa en lokal dator
blir snart betydelselös. Om jag vill ha prestanda hur skall jag kunna försvara mig ?
Lägg in externa faktorer som dessa i era artiklar. Det är dessuom jätte interessant